Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Ανώτερη η Μακεδονία ή ο Ολυμπιακός;

Πρωτοπρ. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου – Μουσικού.

Αυτό το ερώτημα γεννήθηκε στην καρδιά μου όταν οι απόψεις του κ. Ζουράρι για τους οπαδούς του Ολυμπιακού τον ανάγκασαν να παραιτηθεί από υφυπουργός παιδείας. Βέβαια δεν συμφωνώ με τις απόψεις του, όμως σκέφτηκα, να δούμε πόσοι πολιτικοί θα παραιτηθούν αν παραδώσουν τον όρο Μακεδονία στους γείτονές μας Σκοπιανούς.

Δυστυχώς η νέα γενιά των Ελλήνων δεν ιεραρχεί σωστά τις αξίες. Όποιος υπερασπίζεται την ιστορία του θεωρείται ακροδεξιός και πατριδοκάπηλος, όποιος μιλά για πατρίδα είναι εθνικιστής. Μπορεί λαός να επιβιώσει χωρίς να γνωρίζει για ποια χώματα έχυσαν το αίμα τους οι πρόγονοί του; Πόσο θα αντέξουμε μέσα στην ιστορία του μέλλοντος, εάν το μόνο που συζητάμε είναι μόνον το οικονομικό μας πρόβλημα;

Η Γαλλία ανάγκασε την Αγγλία να αλλάξει το όνομά της από Μεγάλη Βρετανία σε Ενωμένο Βασίλειο για να μπει στην Ευρώπη, διότι ένα βόρειο τμήμα των εδαφών της ονομάζεται Βρετανία. Εμείς φοβόμαστε τους Σκοπιανούς που είναι οχτακόσιες χιλιάδες και με ιστορία μόνο εβδομήντα ετών και είμαστε έτοιμοι να τους χαρίσουμε το όνομά μας που έχει ιστορία τριών χιλιετιών.

Με σύστημα οι Σκοπιανοί από το 1944 αγωνίζονται να δημιουργήσουν την ιστορία τους εκμεταλλευόμενοι το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εμείς, κυρίως οι πολιτικοί μας, κοιμόμαστε τον »ύπνο του δικαίου». Από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και στην Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο όλοι οι ιστορικοί μιλούν για την χώρα της Δαρδανίας ως ένα εχθρικό κράτος στα Βόρεια της Μακεδονίας. Ο γεωγράφος Στράβων, ο ιστορικός Πολύβιος, ο ρήτορας Μάχλος, ο γεωγράφος Ιεροκλής τον 6ο μ.Χ. αιώνα αναφέρουν τους Δαρδάνειους ως διαφορετικό λαό από τους Μακεδόνες καθώς και την πόλη τους τα Σκόπια. Το αυτό υποστηρίζουν και οι μεταγενέστεροι ιστορικοί Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος και ο Ζωναράς.

Κανείς από τους πολιτικούς μας δεν σκέφτεται, ότι μπορεί στο εγγύς μέλλον, αν τους χαρίσουμε τον όρο Μακεδονία έστω και ως γεωγραφικό προσδιορισμό, αυτοί θα θέσουν θέμα αλύτρωτων αδελφών τους στην Θεσσαλονίκη και έτσι η απαίτηση να τους δώσουμε και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα είναι λογική; Κανείς δεν βλέπει από τους πολιτικούς μας, ότι πίσω τους σε όλες τις απαιτήσεις τους βρίσκεται η φίλη τους Τουρκία;

Δόξα το Θεό, ο λαός μας δεν κοιμάται, αυτό απέδειξε το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Έλληνες που πραγματικά γνωρίζουν και τιμούν την ιστορία τους έτρεξαν από όλα τα μέρη της χώρας μας να δείξουν πως στην ψυχή τους πάνω από τις ποδοσφαιρικές μας ομάδες, που και αυτές έχουν την ιστορία τους, πάνω από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις έχουν την αγάπη για την σπουδαιότερη χώρα του κόσμου την Ελλάδα μας. Με την παρουσία τους και οι Ιεράρχες της Βορείου Ελλάδας που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο διαμήνυσαν σε όλους πως κλήρος και λαός είναι ενωμένοι. Το ράσο πάντοτε πρωτοστατούσε στους εθνικούς μας αγώνες δίνοντας ακόμα και το αίμα του.

Τέλος ας θέσουμε και μερικά ερωτήματα. Ποιο κόμμα σήμερα θα μπορούσε να διοργανώσει ένα τόσο μεγάλο συλλαλητήριο και μάλιστα με χρήματα που ο κάθε οπαδός του θα έβαζε από την τσέπη του; Δεν είναι δημοκρατικό για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα οι πολιτικοί μας να ακούσουν και την γνώμη του λαού με ένα δημοψήφισμα; Αυτό εξ΄ άλλου ζητά και το 80% του Ελληνικού λαού όπως έδειξε και ένα γκάλοπ μιας εφημερίδας.

Ευχόμαστε και το επόμενο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα να έχει την ανάλογη επιτυχία ώστε οι πολιτικοί μας που διαπραγματεύονται το θέμα να μην παραδώσουν το όνομα Μακεδονία στους γείτονές μας. Εξάλλου αυτοί έχουν το πρόβλημα και όχι εμείς, ας το λύσουν μόνοι τους χωρίς την δικιά μας συμβολή. Εμείς είμαστε κράτος τριών χιλιάδων ετών και αυτοί λίγων δεκαετιών. Ας πουν επιτέλους και οι πολιτικοί μας από όλα τα κόμματα ένα γενναίο όχι στον κύριο Νίμιτς όπως πρόσφατα είπε και ο Κύπριος πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος στο σχέδιο Ανάν και έμεινε στην ιστορία ως ήρωας και όχι ως προδότης.

aktines.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου