Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018

Μη συσχηματίζεσθε

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Μη συσχηματίζεσθε τω αιώνι τούτω. Μη συσχηματίζεστε με τον κόσμο αυτόν. Λέει το Ευαγγέλιο. Να ζείτε σ' αυτόν τον κόσμο, αλλά να μην είστε από τα στοιχεία αυτού του κόσμου. Να μην αφήνετε να σας διαμορφώνει αυτός ο κόσμος. Να πάτε πιο πέρα. Για την ακρίβεια, να πάτε πιο ψηλά, στα ανώτερα, στα μη βλεπόμενα, στα πνευματικά.

Μη συσχηματίζεσθε, σημαίνει διακρίνετε τον εαυτό σας, γιατί αλλιώς, αν αφήσετε να σας διαμορφώσουν οι πειρασμοί θα σας καταβάλουν. Π.χ. το κάπνισμα ή το πιοτό: αυτοί που παγιδεύτηκαν στους δύο αυτούς πειρασμούς ταυτίζουν τον εαυτό τους με τα πάθη τους. Ο καπνιστής νομίζει ότι ο εαυτός του είναι το κάπνισμα ή o πότης νομίζει ότι ο εαυτός του είναι το πιοτό. Δεν μπορούν να ξαποστείλουν το κάπνισμα και το πιοτό από κει που ήρθαν, Δεν μπορούν να πουν "εσείς πεθάνατε για μας κι εμείς πεθάναμε για σας". Νομίζουν πως αν πεθάνουν τα πάθη τους θα πεθάνουν και οι ίδιοι.

Το πάθος της ζήλιας π.χ. Ο ζηλότυπος ταυτίζει τον εαυτό του με το πάθος της ζήλιας. Νομίζει ότι ο εαυτός τους είναι η ζήλια. Δεν μπορεί να ξαποστείλει τη ζήλια και να της πει αει πήγαινε από εκεί που ήρθες, ο εαυτός μου δεν είσαι εσύ. Το κακό είναι ότι δεν ξέρει ποιος είναι ο εαυτός του. Αυτός είναι ο λόγος που τον ταυτίζει με το πάθος του και δεν μπορεί να το διώξει. Είναι σαν να διώχνει τον εαυτό του. Ουδείς την εαυτού σάρκα εμίσησε.

moschoblog.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου