Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Τι ακριβώς καταλαβαίνεις όταν βανδαλίσεις ένα άγαλμα;

Ελευθέριος Ανδρώνης

Οι ολοένα περισσότερες καταστροφές και βανδαλισμοί αγαλμάτων είναι ένα φαινόμενο που σίγουρα θα πρέπει να μας βάλει σε πολύ σοβαρές σκέψεις, σχετικά με τον συμβολισμό και τα πραγματικά κίνητρα τέτοιων πράξεων.

Μέσα σε αυτόν τον αντιρατσιστικό αναβρασμό που δείχνει να επεκτείνεται παγκοσμίως σαν ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, κυριάρχησαν στα μέσα ενημέρωσης εικόνες ακέφαλων ή εντελώς κατεστραμμένων αγαλμάτων, που δέχτηκαν την οργή αλαλαζόντων «αντιεξουσιαστών».

Ίδιες εικόνες στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στο Βέλγιο και αλλού, μεγάλες μερίδες από τα λεγόμενα αντιφασιστικά κινήματα με τη συμπεριφορά που δείχνουν, φαίνεται πως έχουν να προτείνουν μόνο την ολική καταστροφή ως αντιπρόταση, στα σύγχρονα κοινωνικά και ταξικά προβλήματα.

Ως υπεράσπιση των πράξεων αυτών προβάλλουν πως τα αγάλματα που βανδαλίζουν, παριστάνουν προσωπικότητες του παρελθόντος που είχαν σχέση με την δουλεμπορία. Και ίσως να είναι όντως δίκαιη η οργή απέναντι σε τέτοιες ιστορικές μορφές, έως έναν βαθμό.

Όμως ξέρουμε πολύ καλά πως το εθνομηδενιστικό πνεύμα που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τα σύγχρονα «ANTIFA» κινήματα, δεν περιορίζει την «οργή» του σε αγάλματα δουλεμπόρων που έζησαν πριν από… 400 χρόνια. Ούτε ξοδεύει ώρες μελέτης της παγκόσμιας ιστορίας για να ανακαλύψει ποιος… μακαρίτης έκανε σκλαβοπάζαρα.

Σε ένα εκτεταμένο ξέσπασμα βίας λόγω ταξικού μίσους, δεν επικρατεί ποτέ η κοινή λογική. Και εκεί που δεν επικρατεί λογική, δεν υπάρχουν και τα λογικά κριτήρια για το πού θα διοχετευτεί η βία και η οργή της επαναστατημένης μάζας. Γι’ αυτόν τον λόγο βλέπουμε και καταστροφές καταστημάτων, δημόσιων υπηρεσιών, τραπεζών, εμπρησμούς, πλιάτσικο και διάφορες άλλες σπασμωδικές κινήσεις, που μας δείχνουν πως η μοναδική απάντηση τέτοιων κινημάτων είναι η βία απέναντι στην βία.

Μήπως θα ήταν προτιμότερο αντί να ασχολούνται με την καταστροφή αγαλμάτων δουλεμπόρων που έζησαν πριν αιώνες σε άλλες εποχές, να καταπολεμήσουν τις σύγχρονες μορφές δουλείας, όπως για παράδειγμα την καταναλωτική μανία..;

Αλλά και αν ρίξουμε μια ματιά εδώ στη χώρα μας, ο παράλογος εθνομηδενισμός καλά κρατεί. Οι βανδαλισμοί αγαλμάτων, ιερών ναών και ιστορικών μνημείων από δήθεν «ANTIFA», είναι ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο. Και δείχνουν και αυτά τα γεγονότα με τη σειρά τους, πως δεν υπάρχει καμία σοβαρή λογική σε αυτές τις πράξεις, παρά αδιάκριτο μίσος απέναντι σε οτιδήποτε έχει σχέση με την Ιστορία, το Έθνος και τη Θρησκεία μας.

Όταν παρακολουθούμε τους βανδαλισμούς αγαλμάτων και μνημείων στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να μην φέρουμε στο μυαλό μας τις εικόνες από πλάνα φανατικών τζιχαντιστών του ISIS, να σφυροκοπούν με βαριοπούλες και να καταστρέφουν αρχαία αγάλματα. Η ομοιότητα των περιπτώσεων είναι εκπληκτική. Η κοινή συνισταμένη των «ΑΝΤΙFA» καταστροφέων με τους τζιχαντιστές, είναι η ίδια. Ο φανατισμός και το μίσος.

Από τον εγχώριο «ΑΝΤIFA» χώρο δε, βλέπουμε μηδενιστικά και «αντιφασιστικά» συνθήματα και «γελοιοποιήσεις» με σπρέι ή μαρκαδόρους σε αγάλματα όπως του Καποδίστρια, του Κολοκοτρώνη, ακόμα και του Χρυσοστόμου Σμύρνης ο οποίος κατακρεουργήθηκε από Οθωμανούς φασίστες! Εμετικά συνθήματα έξω από ιερούς ναούς, που «κατακεραυνώνουν» τον «απολυταρχισμό της πατριαρχίας».

Τέτοιες πράξεις έχουν σαφέστατα συμβολικό χαρακτήρα. Όμως – όπως είπαμε και πριν – ο εθνομηδενισμός και ο μηδενισμός γενικότερα, σαν ιδεολογία τυφλού ταξικού μίσους που είναι, δεν διαθέτει καμία ευαισθησία, κανένα αντικειμενικό ιστορικό κριτήριο και καμία διάθεση για διαχωρισμούς μεταξύ «ενόχων» και «αθώων».

Ο ακροαριστερός φασισμός, όπως και ο ακροδεξιός, στερείται λογικής και βασίζεται περισσότερο στα καταστροφικά ένστικτα, τα οποία δεν αφήνουν χώρο για υγιή και ψύχραιμη σκέψη.

Το σκεπτικό τέτοιων βανδαλισμών είναι απλούστατο:

Άγαλμα Κολοκοτρώνη. Άρα επανάσταση του 21, άρα φυλετικός πόλεμος, άρα πατριωτισμός και ρατσισμός, άρα εθνικισμός, άρα το καταστρέφουμε.

Άγαλμα Καποδίστρια. Άρα κυβερνήτης του έθνους/κράτους της Ελλάδας και θερμός χριστιανός, άρα «πατριαρχικός» δικτάτορας (μας το είπε και η επιτροπή «Ελλάδα 2021»), άρα το καταστρέφουμε.

Προτομή Χρυσοστόμου Σμύρνης. Έχει γενειάδα, φοράει ράσα, άρα ιερέας, άρα «χριστιανοταλιμπάν» του πρώιμου 20ου αιώνα (όπως θα έλεγε και ο… Πολάκης), άρα την καταστρέφουμε.

Ορθόδοξος Ναός. Άρα άντρο του «χριστιανοταλιμπανισμού» και της «πατριαρχίας». Άρα τον καταστρέφουμε. Άλλωστε οι καταστροφές των χριστιανικών εκκλησιών είναι άλλη μια περίπτωση που «ΑΝΤΙFA» και ακραίος Ισλαμισμός, συμφωνούν απόλυτα.

Τράπεζα. Άρα άντρο του καπιταλισμού, άρα αν καταστρέψουμε ένα υποκατάστημα, θα καταφέρουμε ένα… τρομερό πλήγμα στον καπιταλισμό. Άρα την καίμε (ακόμα και αν έχει εργαζόμενους μέσα…).

Κατάστημα με ακριβά προϊόντα τεχνολογίας. Άρα υπηρέτες του καπιταλισμού. Άρα αν σπάσουμε τη τζαμαρία του, θα τσακίσουμε το κατεστημένο. Αν κλέψουμε δε και τα προϊόντα, ο καπιταλισμός θα εξαερωθεί από προσώπου γης…

sportime.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου