Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Εβραία λέκτορας στο Παν/μιο της Οξφόρδης γνωρίζει διακρίσεις γιατί άφησε τον Ιουδαϊσμό και έγινε χριστιανή

H Δρ Tali Argov λέει ότι εξαιτίας της πίστης της δεν προχώρησαν την προαγωγή της, της αφαίρεσαν τα προνόμιά της και της συμπεριφέρθηκαν ψυχρά στις κοινωνικές συναναστροφές.
Λέει ότι το προσωπικό ήθελε να ελέγχει τις εμφανίσεις της, για να βεβαιωθεί ότι, ως χριστιανή, δεν θα ασκούσε κριτική στο Ισραήλ.
Τελικά ισχυρίζεται ότι οδηγήθηκε στην παραίτηση από την τιμητική θέση που είχε στο Κέντρο για τις Εβραϊκές και Ιουδαϊκές Σπουδές της Οξφόρδης, παρά του ότι προσφέρθηκε για να αναλάβει νέους ρόλους.

«Είναι πεποίθησή μου ότι, μετά από την απόφαση του συζύγου μου να γίνει χριστιανός και ακολούθως και της δικής, η μεταχείριση την οποία είχα ως εργαζόμενη ήταν πολύ διαφορετική και μια σειρά επεισοδίων που έγιναν με οδήγησαν να πιστέψω ότι πράγματι έκαναν διάκριση στο πρόσωπό μου, " λέει η Δρ Argov στην ‘Reading Employment Tribunal’.

Η Δρ Argov (φωτο) είπε στην ακροαματική διαδικασία, όπου ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε αθέμιτη απόλυση και έγινε στόχος διακρίσεων λόγω των θρησκευτικών της πεποιθήσεων, ότι εκείνη και ο σύζυγός της, ο Eran, ανατράφηκαν στον Ιουδαϊσμό και ζούσαν στο Ισραήλ μέχρι που στον σύζυγό της προσφέρθηκε μια θέση στο Brasenose College της Οξφόρδης, για την διδακτορική διατριβή του.
Οι Argov εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία το 1996 και το 2000 στην Δρ Argov, που τότε σπούδαζε για το διδακτορικό της στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, της προσφέρθηκε πλήρη απασχόληση ως Λέκτορας της Μοντέρνας Εβραϊκής στο Κέντρο για τις Εβραϊκές και τις Ιουδαϊκές Σπουδές της Οξφόρδης. Το Κέντρο είναι ανεξάρτητο, αλλά οι φοιτητές είναι μέρος του παραδοσιακού εκπαιδευτικού συστήματος του Oxford College.
Η Δρ Argov είπε ότι στην αρχή την δέχτηκαν καλά και της φέρονταν με εκτίμηση, αλλά ο «μήνας του μέλιτος» έληξε αμέσως μόλις ο σύζυγός της βαφτίστηκε χριστιανός στην Εκκλησία της Αγγλίας το 2005. Μετά από αυτό όλες οι ένθερμες εκδηλώσεις και χειρονομίες εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί" και η ίδια θεωρήθηκε «ένοχη» από την Ένωση .
Η Δρ Argov και αυτή εγκατέλειψε τον Ιουδαϊσμό και έγινε Αγγλικανή τον Ιανουάριο του 2008, έχοντας αποκτήσει σχέσεις με την εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στο κέντρο της Οξφόρδης, αλλά δεν είχε το θάρρος να το πει στους γονείς της, παρά μόνο μετά το συμβάν.

"Είναι πολύ σπάνιο για έναν Εβραίο να γίνει χριστιανός και εγώ δεν γνώριζα ότι όχι μόνο θα με αποδοκίμαζαν, αλλά πολλοί Εβραίοι θα με θεωρούσαν ότι είμαι μια προδότρια που είχε προδώσει την πίστη."
Η δρ Argov είπε ότι η αλλαγή της δεν έγινε δεκτή με κατανόηση στην εβραϊκή κοινότητα, και ομάδες συναδέλφων άρχισαν να την κοιτάζουν με περίεργο τρόπο και να σωπαίνουν απότομα όταν τους πλησίαζε.
Στην πενθήμερη συνεδρίαση του δικαστηρίου (για εργατικά θέματα) που εξετάζει την υπόθεση, είπε ότι έκανε αίτηση για μία θέση λέκτορα, αλλά κάποιος συνάδελφός της στο Κέντρο της είπε: "Μην ενοχλείσαι – θα φας τα μούτρα σου." Την θέση την πήρε ένας υποψήφιος με λιγότερα προσόντα.
Η Δρ Argov είπε ότι αργότερα την "ταπείνωσαν" όταν ήταν το μόνο μέλος του προσωπικού που άφησαν έξω από μία φωτογραφία που θα έμπαινε σε ένα πολυτελές διαφημιστικό φυλλάδιο.
Μετά της είπαν ότι δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιεί την παλιά της έδρα, της αφαίρεσαν την βιβλιοθήκη της και της έδωσαν ένα κατώτερο τίτλο στην ταυτότητά της, πράγμα που σημαίνει ότι έχασε το λογαριασμό email της και την είσοδο στην βιβλιοθήκη.
Η Δρ Argov ισχυρίζεται ότι «παραγκωνίστηκε» με το να μην την προσκαλέσουν σε εκδήλωση συλλογής κεφαλαίων στο Λονδίνο, και παρόλο που επέτρεψαν στην ίδια και στον σύζυγό της να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, τους έκαναν να μην αισθανθούν καθόλου άνετα.

Ο Peter Oppenheimer, πρόεδρος του Κέντρου, τους χαιρέτησε ψυχρά και αμέσως έφυγε, ενώ άλλοι συνάδελφοι έκαναν σαν να μην υπήρχαν.
Το 2008, ειπώθηκε στην Δρ Argov ότι οι παραδόσεις των μαθημάτων της έπρεπε να υποβληθούν σε προηγούμενο έλεγχο, κάτι που είναι προσβλητικό για την επαγγελματική της ιδιότητα και προσπάθεια καταστολής της ακαδημαϊκής της ελευθερίας της.
«Ήθελαν να ελέγχουν τα μαθήματα μου, ώστε να διαπιστώσουν ότι, επειδή έγινα χριστιανή, δεν θα έκανα οποιαδήποτε κριτική στο Ισραήλ και στην πολιτική του ατζέντα» λέει.
Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται.
Ο Δρ Ντέιβιντ Ariel, πρόεδρος της Κέντρου για τις Εβραϊκές και Ιουδαϊκές Σπουδές της Οξφόρδης, είπε ότι δεν σχολιάζει αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ δήλωσε ότι το Κέντρο σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και επιλογές όλου του εκπαιδευτικού προσωπικού και των φοιτητών."
(Τελικά, δεν έγινε δεκτός ο ισχυρισμός της για διάκριση από το δικαστήριο)
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
http://redskywarning.blogspot.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου