Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ακόμη πιο έξυπνα στο μέλλον τα «έξυπνα κινητά»

Ακόμη πιο έξυπνα κινητά τηλέφωνα που θα αντιδρούν στη διάθεση του χρήστη και τηλεοράσεις που μπορούν να ξεχωρίσουν τον τηλεθεατή είναι μερικά από τα επόμενα τεχνολογικά βήματα, όπως τα περιέγραψε ένας από τους γκουρού του τεχνολογικού τμήματος της Intel.
Ο επικεφαλής τεχνολογικής ανάπτυξης της σημαντικότερης εταιρείας κατασκευής επεξεργαστών, Τζάστιν Ράτνερ, μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ προγραμματιστών της Intel, στο Σαν Φρανσίσκο, θέλησε να δείξει τον τρόπο που κάποια μέρα οι προσωπικές συσκευές θα μας δίνουν συμβουλές
που ξεπερνούν τα τοπικά εστιατόρια και τα νέα τραγούδια για να κατεβάσουμε στον υπολογιστή. «Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη σχέση μας ώστε να μην τις θεωρούμε πια συσκευές, αλλά βοηθούς, ή ακόμη και συντρόφους;» αναρωτήθηκε.
Οι φορητές συσκευές θα μπορούσαν να συνδυάζουν τις ήδη εφαρμοσμένες τεχνολογίες γεωγραφικού προσδιορισμού με δεδομένα από μικρόφωνα, κάμερες, αισθητήρες σώματος, μέχρι και μετρήσεις εγκεφαλικής δραστηριότητας για να προσφέρουν στους κατόχους συμβουλές που σήμερα μπορεί να δώσει μόνος ένας φίλος ή συγγενής. «Φανταστείτε μία συσκευή που χρησιμοποιεί μια σειρά από αισθητήρες για να προσδιορίσει τι κάνετε ανά πάσα στιγμή, είτε κοιμάστε ή είστε έξω με ένα φίλο», εξήγησε ο Ράτνερ. «Οι μελλοντικές συσκευές θα μαθαίνουν πράγματα για το ποιος είστε, που μένετε, δουλεύετε ή πηγαίνετε στον ελεύθερο χρόνο σας».
Ο Ράτνερ έδειξε ακόμη το τηλεκοντρόλ μιας τηλεόρασης που μπορεί να καταλάβει ποιος το κρατάει με βάση τον τρόπο που ο χρήστης το έχει στο χέρι του, ενώ στη συνέχεια μαθαίνει τις τηλεοπτικές του συνήθειες.
Όντας ο ηγέτης, εδώ και δεκαετίες, στην κατασκευή επεξεργαστών για επιτραπέζιους υπολογιστές, η Intel επιχειρεί σήμερα να προλάβει την πρόοδο που έχουν σημειώσει η Apple και η RIM στην αγορά των έξυπνων κινητών, με τις συσκευές iPhone και BlackBerry που έχουν κυκλοφορήσει. Τηλεφωνικές συσκευές με e-mail, γεωγραφικό προσδιορισμό και media players, δείχνουν το δρόμο προς ένα μέλλον όπου όλο και περισσότερες λειτουργίες συγκεντρώνονται σε ολοένα μικρότερες φορητές συσκευές..
Η αγορά των smartphones, στην οποία δραστηριοποιούνται τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η LG και η Samsung, αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 25% το 2011, σύμφωνα με έρευνα της IDC. «Νομίζω ότι μπορούμε να αναμένουμε ότι θα δούμε χαρακτηριστικά των έξυπνων κινητών σε προϊόντα της Intel, στο όχι τόσο μακρινό μέλλον», είπε ο Ράτνερ.
Αναλυτές πάντως λένε ότι η Intel αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό στην προσπάθεια της να ενσωματώσει τους επεξεργαστές της στα νέα κινητά τηλέφωνα, καθώς εταιρείες όπως οι Nvidia, Marvel και Qualcomm έχουν ήδη αποκτήσει προβάδισμα με φθηνούς, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας επεξεργαστές που βασίζονται σε σχεδιασμό της ARM Holdings.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_16/09/2010_355571

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου