Ο Κλεισθένης γράφει στην "Ιδεοπηγή".
Απεργείς δυναμικά και έχεις το πάνω χέρι; Πάρε ένα επίδομα και το θέμα έληξε.
Έχει δημιουργηθεί μια κίνηση πολιτών για να λυθούν κάποια προβλήματα; Δώσε της μια επιχορήγηση και το πρόβλημα λύνεται.
Ενοχλεί μια μη κυβερνητική οργάνωση; Ενίσχυσέ τη οικονομικά και ‘όλα θα πάνε καλά.
Με τη λογική των επιδομάτων, επιχορηγήσεων και οικονομικών ενισχύσεων η εκάστοτε εξουσία προσπαθεί να ελέγξει τις οργανώσεις της κοινωνίας.
Χρησιμοποιεί την στρόφιγγα παροχής χρημάτων ως εξής:
Τάσσεσαι στο πλευρό της εξουσίας; η στρόφιγγα ανοίγει και το χρήμα ρέει άφθονο.
Μειώνεις την παρεμβατικότητά σου έτσι ώστε να μην ενοχλείς; Η στρόφιγγα αφήνει να περάσει λίγο χρήμα ίσα να υπάρχεις και στους πολίτες να φαίνεται ότι στηρίζει (η εξουσία) τις καλές και χρήσιμες προσπάθειες.
Δραστηριοποιείσαι έντονα και δημιουργείς προβλήματα στην εξουσία; Η στρόφιγγα κλείνει εντελώς και κατηγορείσαι για ύποπτη δράση.
Τα παραπάνω είναι λίγο πολύ γνωστά.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναδείχτηκε στην καταπληκτική εκπομπή του Κώστα Μπαξεβάνη. Οι επιδοτήσεις στους αγρότες διέλυσαν την αγροτική οικονομία και η αγροτική παραγωγή μειώθηκε με συνέπεια το αγροτικό εισόδημα να στηρίζεται στις επιδοτήσεις. Τα χωράφια μένουν εδώ και χρόνια ακαλλιέργητα και πολλοί αγρότες είναι όλη μέρα στα καφενεία.
Σ’ αυτό συνέπραξαν και τα δύο κόμματα που είχαν την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.
Η πολιτική επιλογή ήταν τυχαία; Η ΕΕ έδινε τα ωραία της ευρώ για να είναι ξεκούραστοι οι Έλληνες αγρότες;
Προφανώς όχι.
Οι επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επιχειρηματίες για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις σε χώρες όπως η Βουλγαρία, τα Σκόπια, η Αλβανία, η Ρουμανία κτλ δόθηκαν τυχαία;
Προφανώς όχι.
Ο μέσος νους μπορεί να αντιληφθεί ότι έπρεπε η Ελλάδα να στερηθεί κάθε εγχώριας παραγωγής. Έπρεπε να ζήσει με δανεικά, να υπερχρεωθεί και να μην έχει δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη, να υποδουλωθεί οικονομικά.
Ο ερχομός του ΔΝΤ και της τρόικας ήταν προμελετημένος και σχεδιασμένος πολλά χρόνια πριν. Οι ευθύνες των πολιτικών που με πράξεις ή παραλείψεις συνέδραμαν στο να είμαστε σήμερα σ’ αυτή τη θέση είναι μεγάλες.
Γιατί κανένας δεν ασχολήθηκε με τις καταγγελίες της συγκεκριμένης εκπομπής;
Η ΝΕΤ έδειξε την εκπομπή γιατί η κυβέρνηση ήξερε ότι το θέμα της εκπομπής δεν θα το παρουσίαζε διεξοδικά κανένα ΜΜΕ.
Τα ελεύθερα ιστολόγια δεν πρόσεξαν τις καταγγελίες της εκπομπής «το κουτί της Πανδώρας» και το θέμα δεν πήρε διαστάσεις. Πέρασε δυστυχώς απαρατήρητο και κανένας δεν το συνέδεσε με την σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν θα επηρέαζε τόσο καταστροφικά την χώρα αν είχε μεγάλη εγχώρια παραγωγή και δεν ήταν υπερχρεωμένη.Θα πληρώσει κανένας τα σπασμένα;;;;;;;;;
http://ideopigi.blogspot.com/2010/10/blog-post_30.html
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου