Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

H Tουρκία σχεδιάζει πυρηνικό σταθμό δίπλα στα σύνορα

Στο Τεκίρνταγκ (Ραιδεστό) της Ανατολικής Θράκης, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, σχεδιάζει η Τουρκία να εγκαταστήσει το τρίτο πυρηνικό της εργοστάσιο, στο πλαίσιο του πυρηνικού της προγράμματος.

Η πόλη απέχει λιγότερο από 3 ώρες από την Ξάνθη και περίπου 1,5 ώρα από τους Κήπους. (κλικ στο χάρτη) Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Zaman που επικαλείται πηγές του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας και την αντίστοιχη Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της γείτονος, η κατασκευή ενός εργοστασίου στη γειτονική πόλη μελετάται για το 2023.
Ήδη έχει υπάρξει η υπογραφή της συμφωνίας με ρωσικη εταιρία από πέρυσι για πυρηνικό σταθμό στη Μερσίνα ενώ ξεκίνησαν οι συνομιλίες και είναι πιθανή μια συμφωνία με Ιάπωνες για την κατασκευή δεύτερου σταθμού στη Σινώπη.

Υψηλή επικινδυνότητα λόγω σεισμού

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική κυβέρνηση στο πλαίσιο του στόχου της για μια Σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία το 2023 σχεδιάζει την ενεργειακή αυτονομία της και την απαλλαγή από τις ξένες πηγές ενέργειας. Είναι κάτι που θα της προσδώσει σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε συνδυασμό με την εξόρυξη υδρογονανθράκων που σχεδιάζει.
Πάντως η κατασκευή ενός σταθμού στη συγκεκριμένη περιοχή των ακτών της Ραιδεστού παραμένει ένα ρίσκο καθώς πρόκειται για μια περιοχή υψηλής επικινδυνότητας της σεισμικότητας . Στην περίπτωση που εγκαταλειφθεί η λύση της Ραιδεστού, υποψήφιες περιοχές είναι το ελαφρώς βορειότερο σημείο της Αν. Θράκης, στο Κιρκλαρελί (στο ύψος της Ορεστιάδας) που δεν θα απομακρύνει αισθητά τον κίνδυνο ή το Κόνυα, κοντά στην Άγκυρα.
www.xanthipress.gr
http://eglimatikotita.blogspot.com/2011/01/h-t.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου