Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Στήνουν επιτροπές και βγάζουν δεύτερο μισθό!

Την περίοδο που η κυβέρνηση μας κόβει τους μισθούς, κόβει τις συντάξεις, κόβει από εδώ, κόβει από εκεί, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας ανακαλύπτουν «πατέντες», για να αυξάνουν τον μισθό τους. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το παράδειγμα των 50 βουλευτών, που μετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, οι οποίοι κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να... συμπληρώσουν στο σταθερό εισόδημα του Ιανουαρίου ακόμη 2.880 ευρώ.

Πώς το κατάφεραν αυτό; Μ' έναν πολύ απλό τρόπο. Η επιτροπή πραγματοποίησε 15 συνεδριάσεις τον περασμένο μήνα, από τις οποίες οι δώδεκα πληρώθηκαν, για τις άλλες τρεις δεν πληρώθηκαν, γιατί πολύ απλά σε αυτές φιλοξενήθηκαν οι εξωκοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Με δεδομένο πως το ποσό, που λαμβάνει ο κάθε βουλευτής για την συμμετοχή του σε κάθε συνεδρίαση κάποιας επιτροπής, είναι 240 ευρώ και, γνωρίζοντας τον αριθμό των πληρωμένων συνεδριάσεων, με μια απλή πράξη πολλαπλασιασμού της δευτέρας δημοτικού, μπορεί κάποιος να καταλάβει το ποσό που εισέπραξε έξτρα ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες, δηλαδή 2.880 ευρώ, δεν είναι και άσχημα. Επειδή, όμως, θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, αξίζει να αναφέρουμε, πως οι μόνοι που δεν τα εισέπραξαν σε προσωπικό επίπεδο, είναι οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι καταθέτουν το ποσό στο ταμείο του κόμματος. Πάντως, το ποσό των 2.880 ευρώ είναι δεύτερος μισθός, και τι μισθός.

Η τακτική των επιτροπών, ως μέσο για την αύξηση των μηνιαίων αποδοχών, δεν είναι κάποια καινούργια εφεύρεση. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές, οι οποίοι ακολουθούν με ζήλο την συγκεκριμένη τακτική, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, στο πλαίσιο των δραστικών περικοπών ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, που επέφερε στον προϋπολογισμό του κοινοβουλίου, προέβλεψε και μείωση του συγκεκριμένου ποσού κατά 15% (ήταν 280 ευρώ και έπεσε στα 240 ευρώ).

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε πως η πλειοψηφία των επιτροπών, που λειτουργούν στο κοινοβούλιο παράγει έργο, κυρίως γιατί σε αυτές επεξεργάζονται τα νομοσχέδια και μεταφέρουν τις απόψεις των επαγγελματικών, αλλά και των κοινωνικών ομάδων, και η διακοπή της λειτουργίας τους προφανώς και θα προκαλούσε προβλήματα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα δεν είναι δύσκολο να βρεθεί, απλά απαιτεί θέληση. Θα ήταν πολύ απλό το να ζητηθεί από τους βουλευτές, οι οποίοι παρεμπίπτοντος αμείβονται με 6.280 ευρώ καθαρά μηνιαίως, να μην τους χορηγείται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές, τουλάχιστον έως ότου βγει η χώρα από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση. Αυτό δηλαδή που έπραξαν τα μέλη των τριών εξεταστικών επιτροπών και της μιας προανακριτικής, που συστάθηκαν για σκάνδαλα Siemens, Ομολόγων και Βατοπεδίου, των οποίων οι έρευνες μπορεί να μην ικανοποίησαν το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, όμως δεν επιβάρυναν και τα δημόσια ταμεία.

Οι συγκεκριμένοι βουλευτές, που κανονικά θα αποζημιώνονταν με 240 ευρώ έκαστος για κάθε συνεδρίαση (μόνο για την Siemens το κονδύλι για τις αποζημιώσεις θα ανερχόταν σε 474.240 ευρώ), δήλωσαν πως «παραιτούνται» των συγκεκριμένων προνομίων.

Η πράξη των συγκεκριμένων βουλευτών είχε τύχει της ηθικής επιβράβευσης του κ. Πετσάλνικου. Μάλιστα η κίνηση του προέδρου ερμηνεύτηκε από πολλούς ως προσπάθεια να δείξει και στους υπόλοιπους βουλευτές να πράξουν αναλόγως και να παραιτηθούν από τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις.
http://www.newsday.gr/article/32305/stenoun-epitropes-kai-vgazoun-deutero-mistho

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου