Σάββατο 30 Απριλίου 2011

«Η ΔΕΗ έδινε χορηγίες στο σύλλογο του Ρακιντζή»

Χoντραίνει το παιχνιδι! Η ΓΕΝΟΠ ΤΡΑΒΑΕΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και αμφισβητει το πορισμα

Ότι ψεύδεται, ότι χρησιμοποιεί τη θέση του για να παίρνει χορηγίες, καθώς και ότι στέλνει αλληλογραφία κατά κόρον για χορηγίες στο σύλλογό του, καταγγέλλει το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή.

Μετά το πόρισμα «φωτιά» του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, που αφορά παράνομες ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ, ξέσπασε «πόλεμος» με μπαράζ καταγγελιών από την ΓΕΝΟΠ προς τον κ. Ρακιντζή.

Εάν αληθεύουν τα όσα υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, τότε πρόκειται για ένα σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων. Οι συνδικαλιστές δεν δείχνουν να φοβούνται το πόρισμα του επιθεωρητή. Το θέμα πλέον δείχνει να έχει πάρει και προσωπικές διαστάσεις. Αυτό, διότι οι καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ, δεν αφορούν μόνο το πόρισμα εις βάρος της, αλλά εξαπολύουν γενικότερη επίθεση προς το πρόσωπο του κ. Ρακιντζή. Πάντως, μέχρι στιγμής ο κ. Ρακιντζής δεν έχει απαντήσει στις καταγγελίες εις βάρος του.

Οι καταγγελίες

Όπως καταγγέλλει η συνδικαλιστική οργάνωση, ο κ. Ρακιντζής έστελνε κατά κόρον επιστολές, εκ μέρους του συλλόγου «Φίλων της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας» του οποίου είναι Γραμματέας. Αυτό, όπως λένε, για να παίρνει χορηγίες, χρησιμοποιώντας και την ιδιότητα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Σε αυτή την περίπτωση, εάν όχι νομικό, τότε σίγουρα τίθεται ηθικό παράπτωμα.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατηγορεί τον κ. Ρακιντζή ότι εισέπραττε χορηγίες και δωρεές από εταιρείες μέσα από το σύλλογο, επισημαίνοντας πως ζητούσε τα ποσά για λογαριασμό των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας» με επιστολόχαρτα, στα οποία όμως αναγραφόταν ως διεύθυνση, αυτή της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης. Μάλιστα, η ΓΕΝΟΠ τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι η αρμόδια διεύθυνση της ΔΕΗ αρνήθηκε στον κ. Ρακιντζή τη χορηγία για το σύλλογο, στις 13 Μαρτίου 2008, λίγες μέρες αργότερα, στις 28 Μαρτίου, κατάφερε και την απέσπασε. Το ποσό αφορούσε χορηγία ύψους 10.000 ευρώ.

Η επίθεση όμως δεν σταματά εκεί. Οι συνδικαλιστές αναφέρονται και σε πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου (χαρακτηρίζοντας τον κ. Ρακιντζή «αναξιόπιστο»), τα οποία κατηγορούν τον επιθεωρητή ότι έκρυβε καμουφλαρισμένη κεραία κινητής τηλεφωνίας στην ταράτσα του σπιτιού του, από την οποία ομολόγησε ότι εισπράττει 15.000 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα λοιπόν με τους συνδικαλιστές, τα χρήματα που παίρνει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν είναι χορηγίες, αλλά ούτε και δωρεές. Ωστόσο: «Χορηγίες και δωρεές και μάλιστα μετά από πιέσεις και ως αποτέλεσμα συναλλαγής; Δέχεται ο κ. Ρακιντζής», καταγγέλλει η συνδικαλιστική οργάνωση της ΔΕΗ. Ακόμα, πριν περίπου 2,5 χρόνια ο κ. Ρακιντζής σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι η ΔΕΗ δεν ανήκει στις εταιρίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

Έτσι λοιπόν τώρα, η ΓΕΝΟΠ παραθέτει τα εξής ερωτήματα προς τον κ. Ρακιντζή: «Τι άλλαξε τώρα; Ποιος σας επέβαλλε; Ποιος σας υπέδειξε να ελέγξετε τη ΔΕΗ και πως ελέγχετε μια εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, που μόνος σας είπατε ότι δεν έχετε αρμοδιότητα να ελέγξετε;» «Επί 7 χρόνια δεν έβλεπε και τώρα ξύπνησε», ήταν η απάντηση της ΓΕΝΟΠ για το πόρισμα του επιθεωρητή εις βάρος της.

Επίσης, αναφέρει ότι δεν είναι τυχαίο πως το πόρισμα βγήκε μια ημέρα, αφού προανήγγειλε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Όσον αφορά τις παράνομες χορηγίες η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι τα χρήματα που παίρνει εδώ και 27 χρόνια είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και κοινά υπογεγραμμένων όρων με (ΣΣΕ) κι όχι εξ' ελευθεριότητας της Επιχείρησης, ώστε να αντίκειται στο νόμο. Η απάντηση μάλιστα έχει δοθεί σύμφωνα με την ΓΕΝΟΠ εδώ και 9 χρόνια, από τον Αεροπαγίτη κ. Αγγελάκη, ο οποίος ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ.

Ο κ. Αγγελάκης, στο υπόμνημά του τότε ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι παροχές αυτές δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση του Νόμου, ο οποίος απηγόρευε τις εξ' ελευθεριότητος παροχές και απηγόρευε και στη Συνδικαλιστική Οργάνωση να τις δέχεται». Ο Εισαγγελέας που είχε αναλάβει την υπόθεση την έβαλε στο αρχείο.

Μυστήριο η κλοπή των εγγράφων

Μέσα σε όλη αυτή τη «θαλασσοταραχή» μεταξύ ΓΕΝΟΠ και Ρακιντζή προστέθηκε και το μυστήριο με την καταγγελία για κλοπή στοιχείων, που άπτονται στο θέμα των χορηγήσεων.

Το συνδικάτο ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα και της Αστυνομίας, για τη διερεύνηση των καταγγελιών περί κλοπής φακέλου με στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ. Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΗ συγκρότησε Επιτροπή με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή για να ξεκινήσει έρευνα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η κλοπή έγινε κατά την επίσκεψη ενός συνεργάτη του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, στα γραφεία της ΔΕΗ.

Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει από την πλευρά της ότι η κλοπή: «πιθανώς να είναι και προβοκάτσια σε βάρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ» αλλά, προσθέτει ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το πούμε κατηγορηματικά, γιατί δεν θέλουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να προσβάλλουμε ούτε την κυρία που έκανε την καταγγελία, αλλά ούτε τους συναδέλφους μας στους χώρους που κινήθηκε η κυρία εκπρόσωπος του επιθεωρητού». Η ΔΕΗ ωστόσο, δηλώνει ότι αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα την καταγγελία, καθώς και ότι αν μεταξύ των απολεσθέντων εγγράφων, περιλαμβάνονται έγγραφα που έχουν ήδη χορηγηθεί, αυτά θα διατεθούν άμεσα και εκ νέου, δεδομένου ότι τα αντίστοιχα πρωτότυπα παραμένουν πάντοτε στα αρχεία της Επιχείρησης.

Κατεβαζουν τους διακοπτες - εντεινουν τη συγκρουση
Διαφοροποιούνται ακόμα και οι υπουργοί

Μπορεί η μεθεπόμενη Τετάρτη, ως ημέρα γενικής απεργίας των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να αποτελεί πρόβα - τζενεράλε του νέου γύρου σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων, ενόψει της ανακοίνωσης των νέων οικονομικών μέτρων, όμως στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί στο πεδίο της ενέργειας και ειδικότερα στη ΔΕΗ.

Ήδη, οι συνδικαλιστές της πανίσχυρης ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ πρόκειται να εξαγγείλουν το ακριβές πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν, υπό τη μορφή 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών.

Οι εσωτερικές αντιδράσεις

Σφοδρό «πονοκέφαλο» όμως προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο οι αντιρρήσεις και επιφυλάξεις στην ίδια την κυβέρνηση. Μπορεί η καθ' ύλην αρμόδια υπουργός Τ. Μπιρμπίλη να δημοσιοποίησε όλα τα στοιχεία του πορίσματος Ρακιτζή για το πάρτι εκατομμυρίων που γινόταν επί χρόνια από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ με την «επιχορήγηση» της ίδιας της ΔΕΗ, συγχρόνως όμως επισήμανε ότι η πώληση του 17% θα πρέπει να γίνει σε περίοδο συμφέρουσα για την υποτιμημένη - σήμερα χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης.

Από την άλλη, υπάρχει πλειάδα υπουργών που προέρχονται από το λεγόμενο «κοινωνικό» ΠΑΣΟΚ (Χρ. Παπουτσής, Λ. Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου) που εκφράζουν αντιρρήσεις για τον τρόπο και το εύρος της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενώ αναταραχή υπάρχει και στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι ορισμένοι βουλευτές (Αλ. Αθανασιάδης κ.α.) λειτουργούν υπό την πίεση των τοπικών κοινωνιών, αφού εκλέγονται σε περιοχές, όπου υπάρχουν εργοστάσια της ΔΕΗ (Κοζάνη, Εύβοια, Αρκαδία κ.α.), αλλά διαβλέπουν ότι και άλλοι «συνήθεις ύποπτοι» (Π. Οικονόμου, Π. Κουρουμπλής) συμπαρατάσσονται στην άρνηση να συμπεριληφθεί η ΔΕΗ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ή τουλάχιστον να παραπεμφθεί το θέμα σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους συνδικαλιστές

Η κυβέρνηση από τη μια φοβάται ότι θα χρεωθεί το αναμενόμενο κοινωνικό κόστος από τις διακοπές ρεύματος που θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ και «τρέμει» στην κυριολεξία το ενδεχόμενο ενός μερικού ή ολικού μπλακ - άουτ.

Από την άλλη, εξαντλεί κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να αποδυναμώσει τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ και ιδιαίτερα των «πράσινων» που πρωτοστατούν στην απόκρουση κάθε σχεδίου ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, με το οποίο το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου σε αυτήν θα υποχωρήσει κάτω από το 50%. Στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι αν κερδηθεί η «μάχη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ», που σημαίνει ήττα του κραταιού συνδικάτου, αυτό θα αποτελέσει πρόκριμα και για την εξέλιξη των άλλων projects των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών οργανισμών και τραπεζών.

Ποντάρουν στο γεγονός ότι οι αποκαλύψεις για υπέρογκες χρηματοδοτήσεις την τελευταία δεκαετία έχουν αποδυναμώσει αρκετά την εικόνα και το κύρος της ΓΕΝΟΠ, τόσο στους εργαζόμενους της ίδιας της επιχείρησης, όσο και στο κοινωνικό σύνολο, που θεωρεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ προνομιούχους και αυτονόητα δυσφορεί στις περιπτώσεις ακραίων μορφών κινητοποιήσεων, όπως είναι το κατέβασμα των ρελέδων. Επίσης, ποντάρουν στην αντίδραση και την άσκηση πίεσης στους απεργούς των επαγγελματικών φορέων και κοινωνικών ομάδων, στα μέλη των οποίων μια πολυήμερη απεργία της ΓΕΝΟΠ επιφέρει σημαντικές δυσκολίες και παρενέργειες στην άσκηση της δουλειάς τους.

Κινδυνος να «αποχωρησουν» οι ενδιαφερομενοι
Και δικαστική εμπλοκή για την ιδιωτικοποίηση!

Μια νέα πτυχή που έχει ενσκήψει τις τελευταίες μέρες μπορεί εν δυνάμει να απειλήσει την όλη εξέλιξη του project της ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, θεωρώντας ότι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση έχοντας ενσωματώσει από το 1995 τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα στην περιουσία της επιχείρησης, κατέχουν σημαντικό κεφάλαιο σε αυτήν, προετοιμάζεται να κάνει δικαστική χρήση τους, ώστε να μπλοκάρει την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης.

Βάσει της συμφωνίας του 1995, μεταξύ κυβέρνησης, ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ, η αναλογιστική μελέτη των εταιρειών Prudential & Wyatt έδειξε πως τα ενσωματωμένα στην περιουσία της ΔΕΗ ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων της επιχείρησης ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ. Και σήμερα, εκτιμώνται γύρω στα 11,9 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η κεφαλαιακή της αποτίμηση υπολογίζεται στα 5,8 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαιά της στα 6,8 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι αν η ΓΕΝΟΠ υλοποιήσει την απειλή της για κατάθεση ομαδικών αγωγών τις επόμενες εβδομάδες κατά του Δημοσίου και το θέμα περιπλακεί δικαστικά, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα αποτραπεί η είσοδος στρατηγικού ιδιώτη επενδυτή στην επιχείρηση, καθώς δύσκολα κάποιος όμιλος θα αναλάβει το ρίσκο μιας γιγαντιαίας επένδυσης υπό το άγχος των νομικών εκκρεμοτήτων.

Αντίθετα όμως, δεν φαίνεται να εμποδίζει πρακτικά τη διάθεση του πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, μέσω του Χρηματιστηρίου, όπως είχε γίνει και κατά την πρώτη μετοχοποίηση της επιχείρησης το 2001, η οποία είχε πετύχει απόλυτα, παρότι μάλιστα στα ενημερωτικά δελτία των υποψήφιων αγοραστών - επενδυτών αναφέρονταν ρητά οι απαιτήσεις της ΓΕΝΟΠ έναντι της ΔΕΗ, σε σχέση με τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα.

dealnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου