Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Αντιδράσεις στην πρόταση για ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία

Έντονες συζητήσεις έχει πυροδοτήσει η ιδέα του αρχηγού του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS) και πρώην πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, για οργάνωση μιας ανεξάρτητης από τη Σερβική ορθόδοξης εκκλησίας.

Η πρόταση για ανεξάρτητη ορθόδοξη εκκλησία του Μαυροβουνίου διατυπώνεται στο νέο πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θα παρουσιαστεί στο συνέδριό του, στις 21 Μαΐου.

Ο κ. Τζουκάνοβιτς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «TV Crna Gora» ότι το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών ενδιαφέρεται για την πολιτική σταθερότητα για τον τερματισμό της διαίρεσης των ορθόδοξων πιστών, προσθέτοντας ότι η Αρχιεπισκοπή Μαυροβουνίου- Παραθαλασσίας, αν και αυτόνομη είναι τμήμα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν είναι εναρμονισμένη με τα κρατικά συμφέροντα του Μαυροβουνίου.

«Η Αρχιεπισκοπή Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας είναι τμήμα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κεντρικό κράτος της οποίας είναι η Σερβία. Δηλαδή, η χώρα, η οποία δεν βλέπει καλοπροαίρετα την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου. Λειτουργεί υπό το πρίσμα των σερβικών κρατικών συμφερόντων. Είναι λογικό να επιθυμούμε μια Ορθόδοξη Εκκλησία, που θα έχει αρμονικές σχέσεις με τα κρατικά όργανα του Μαυροβουνίου», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Η ιδέα του κ. Τζουκάνοβιτς δεν είναι νέα, αλλά πολύ δύσκολα υλοποιήσιμη εκτιμούν αναλυτές, τονίζοντας ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, η οποία δεν υπάγεται σε Εκκλησιαστικό Κανόνα και δεν έχει διεθνή αναγνώριση από τους ορθοδόξους θεολογικούς κύκλους, από την αρχή ήταν ένα πολιτικό σχέδιο.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου από την αρχή ήταν ένα πολιτικό σχέδιο και δεν κατόρθωσε να συγκροτηθεί ως θρησκευτική κοινότητα», ανέφερε σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων “Tanjug” ο αναλυτής Ζίβιτσα Τούτσιτς.

Ο κ. Τούτσιτς εξέφρασε την απορία του γιατί ο κ. Τζουκάνοβιτς δεν ανακίνησε νωρίτερα το θέμα, όπως έγινε στην ΠΓΔΜ, πριν δέκα και πλέον χρόνια.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι η ύπαρξη μιας μη αναγνωρισμένης ορθόδοξης εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής Μαυροβουνίου-Παραθαλασσίας αποσταθεροποιεί τις σχέσεις στη χώρα.

Ο αναλυτής Μίρκο Τζόρτζεβιτς τόνισε, επίσης, ότι η θέση του κ. Τζουκάνοβιτς για ενιαία ορθόδοξη εκκλησία δεν είναι καινούρια και ότι δύσκολα θα υλοποιηθεί, επειδή αφορά τις σχέσεις Σερβίας-Μαυροβουνίου και δεν είναι μόνο κρατικό, αλλά και πολιτικό θέμα.

Οι ορθόδοξες εκκλησίες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν αμφιβολία ότι η αποκαλούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου είναι μη κανονική οργάνωση, ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος της υπηρεσίας για τις εξωτερικές εκκλησιαστικές σχέσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας, Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ.

«Με εξέπληξαν οι πληροφορίες των ΜΜΕ για τις δηλώσεις του κ. Τζουκάνοβιτς, με τις οποίες στηρίζει σχισματική οργάνωση περιθωριακού χαρακτήρα», δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο «Tanjug» ο πατέρας Νικόλαος Μπαλάσωφ.

Διερωτώμενος αν οι δημοσιογράφοι μεγέθυναν κάτι, μεταφέροντας τις δηλώσεις του κ. Τζουκάνοβιτς, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, σημείωσε ότι ο κ. Τζουκάνοβιτς, το Δεκέμβριο του 2004, σε συνάντηση είχε συζητήσει για τη σημασία της ενότητας της Ορθοδοξίας με τον μακαριστό Πατριάρχη Αλέξιο Β’, ο οποίος του είχε πει ότι «η φιλία με τη Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου δεν συμβάλει στο κύρος του Μαυροβουνίου.

Ανέφερε ακόμη ότι και ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, σε συνάντηση με τον νυν Πατριάρχη Κύριλλο, στη Μόσχα, το Φεβρουάριο του 2009, είχε δηλώσει ότι το Μαυροβούνιο πάντα θα σέβεται το κανονικό εκκλησιαστικό δίκαιο.

Η Σερβία δεν θα αναμειχθεί στις σχέσεις εκκλησίας και κράτους στο Μαυροβούνιο, επειδή σε κάθε σύγχρονη κοινωνία υπάρχει διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Θρησκευμάτων και Διασποράς, Σρτζαν Σρέτσκοβιτς.

romfea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου