Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Αν συναντήσεις την "κρίση", σκότωσέ την!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο τίτλος "αν συναντήσεις την κρίση, σκότωσέ την" είναι παράφραση του βουδιστικού ρητού, "αν συναντήσεις το Βούδα, σκότωσέ τον". Η πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό μου, όταν έγραψα τον τίτλο του δοκιμίου αυτού είναι, αν ταιριάζει σ΄ ένα χριστιανό να μισεί, να θυμώνει και ακόμα χειρότερα να σκοτώνει, έστω και την κρίση.

Ο Άγιος Θαλάσσιος λέει πως ο Θεός μας έδωσε το θυμό για να θυμώνουμε με τα πάθη μας. Δεν μας έδωσε το θυμό να θυμώνουμε με τους άλλους ή ακόμα και με τον εαυτό μας. Τους άλλους να τους αγαπούμε, όχι να τους μισούμε και να θυμώνουμε μαζί τους.

"Αν συναντήσεις την κρίση σκότωσέ την" σημαίνει αν έχεις λογισμούς για την κρίση, σκότωσέ τους. Άλλο πράγμα είναι η κρίση και άλλο πράγμα είναι η ιδέα για την κρίση. Αυτό με το οποίο ασχολούνται οι πολιτικοί, οι οικονομολόγοι, οι Τύπος και η Τηλεόραση δεν είναι η κρίση. Αυτό που ασχολούνται οι πολιτικοί, οι οικονομολόγοι, οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων και των τηλεοπτικών σταθμών , οι δημοσιογράφοι είναι η ιδέα τους για την κρίση, δεν είναι η ίδια η κρίση. Την ίδια την κρίση δεν τη συναντάει κανείς, ούτε ξέρει κανείς αν υπάρχει στην πραγματικότητα ή αν είναι μόνο ένας καλοσχεδιασμένος μύθος που εξυπηρετεί αυτούς που τον σκάρωσαν και αυτούς που τον επιβάλλουν με την προπαγάνδα τους και με την τρομοκρατία τους.

Ότι η κρίση δεν είναι αληθινή φαίνεται με την πρώτη ματιά. Ξέρουμε εκ πείρας ότι η αλήθεια δεν κάνει καμιά προσπάθεια να πείσει ότι υπάρχει. Άλλωστε σ΄ αυτό διαφέρει από το ψεύδος που κάνει τα πάντα για να πείσει ότι είναι αλήθεια. Δεν σας κινεί την υποψία όλη αυτή η προπαγάνδα και η τρομοκρατία; Γιατί σώνει και καλά να μας πείσουν ότι η κρίση δεν είναι τεχνητή, αλλά είναι αληθινή; Γιατί τους ενοχλεί που παραμένουμε νηφάλιοι, παρόλο που πολλοί από μας βλέπουν και εφτά οχτώ ώρες την ημέρα τηλεόραση, αντί να την πετάξουν στα σκουπίδια; Είναι κι αυτό ένα δείγμα της αντοχής μας ως έθνος, ότι δεν θεοποιήσαμε τις μηχανές τους, και ότι δεν θα γίνουμε ποτέ τέλειοι σαν μια μηχανή.

Φταίμε γιατί δεν παίρνουμε στα σοβαρά την προπαγάνδα τους και την τρομοκρατία τους, όπως π.χ. κάνουν οι Γερμανοί; Οι Γερμανοί π.χ. με την προσήλωσή τους στην τάξη υπακούουν σαν καλές μηχανές όπως τους έχουν ρυθμίσει. Αυτός είναι ο λόγος που εξοργίζονται με τους Έλληνες που παρά την προπαγάνδα και την τρομοκρατία δεν μπαίνουν σε κανένα καλούπι.

Στους Έλληνες χριστιανούς ορθοδόξους η θεραπεία από τους λογισμούς όπως παραδίδεται από γενεά σε γενεά ξεκινάει πριν τέσσερις χιλιάδες χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα χωρίς διακοπή. Αυτή η θεραπεία είναι η Παράδοση που ξεκινάει από τους Προφήτες του Ισραήλ, διαδίδεται στα πέρατα του κόσμου με την Χριστιανική Διδασκαλία και φυλάγεται ως κόρη οφθαλμού στην Ορθοδοξία, παρά τις λυσσώδεις διώξεις εναντίον της.

Υπάρχουν και μεταξύ μας εκείνοι, οι οποίοι είτε από άγνοια, είτε από ματαιοδοξία ακολουθούν τη Δύση, έστω κι αν αυτή έχει διαλύσει την οικογένεια και οι λέξεις πατέρας και μητέρα δεν υπάρχει ούτε στα λεξικά. Προσφάτως ο πάπας Βενέδικτος απαντώντας στις αιτιάσεις γιατί καλύπτει την παιδεραστία του κλήρου απάντησε, ότι η δυτική κοινωνία αποδέχεται την παιδεραστία!

Αν συναντήσεις την ιδεολογία των πονηρών, σκότωσέ την. Οι ιδέες των πολιτικών δεν είναι γεγονότα. Αργά ή γρήγορα καταλαβαίνει κανείς τη διαφορά. Εμείς εδώ αγαπάμε το φως, δεν μας αρέσει η σκιά και οι υπαινιγμός. Μιλάμε καθαρά. Οι κρίσεις και οι απόψεις αυτών που κατέλαβαν την εξουσία ή όσων με την όποιαδήποτε ισχύν τους επηρεάζουν και τους κατευθύνουν δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά είναι η ιδέα τους για την πραγματικότητα , η οποία δεν είναι πάντοτε τόσο αγνή και άδολη όσο προσπαθεί να φανεί.

Η Εντολή του Ευαγγελίου είναι, "ως τέκνα φωτός περιπατείτε."

http://moschoblog.blogspot.com/2011/05/blog-post_19.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου