Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ο «από μηχανής Νίκος» έσωσε το «σύστημα ΠΑΣΟΚ»;

Μπας και μας κυβερνά ο λάθος αδελφός; αναρωτιόμασταν στις 22/2/2011

Από ότι δείχνουν τα πράγματα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο σωστός μας κυβερνά έστω και παρασκηνιακά. Η φημολογία είναι πάρα πολύ έντονη αν και είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί. Ο άνθρωπος-καταλύτης των χθεσινών εξελίξεων ήταν ο Νίκος Παπανδρέου. Ήταν αυτός που μετέπεισε τον πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του.

Ο Γιώργος ήταν έτοιμος, ήταν αποφασισμένος να παραδώσει την εξουσία σε έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Είχε έτοιμο το κανό και το ποδήλατο και θα έφευγε για ολιγόμηνες θερινές διακοπές. Πληροφορίες ανεπιβεβαίωτες αναφέρουν ότι και η μαμά Μάργκαρετ έκανε την παρέμβαση της, λειτουργώντας επικουρικά στην προσπάθεια του Νίκου. Επιβεβαιώνονται όλοι όσοι λένε ότι το ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν ήταν οικογενειακή, Παπανδρεϊκή υπόθεση. Ακόμη και στην οκταετή «παρένθεση Σημίτη» ο Γιώργος ήταν πάντα σε πρώτο πλάνο και στο τέλος πήρε το κόμμα χωρίς καμία διαδικασία!

Ο σκιώδης πρωθυπουργός Νίκος, φαίνεται ότι άλλαξε έστω για λίγο τον ρου της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, μετέθεσε για αργότερα την πτώση του «μεγάλου αδελφού». Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει τέτοια αναταραχή, που πολλά στελέχη μιλάνε πλέον ανοικτά , αν και όχι δημόσια, για τα του οίκου τους. Θεωρούν ότι ο Νίκος κρύβεται πίσω από πολλές στρατηγικές αποφάσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Πριν από δύο μήνες σε άρθρο του στην Οικονομική Επιθεώρηση, ο Νίκος “άδειασε” πολιτικά τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καταλογίζοντας του κρατικίστικη νοοτροπία με αφορμή βασικές πτυχές της οικονομικής του πολιτικής. Στο άρθρο με τίτλο “Μαθήματα συμπεριφοράς”, ο Νίκος Παπανδρέου δεν δίστασε να εκφράσει δημοσίως την ανησυχία του για την αποτελεσματικότητα της τελευταίας νομοθετικής πρωτοβουλίας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που κατά τον ίδιο είναι πιθανό να οδηγήσει στη «μη είσπραξη εσόδων», γεγονός που θα ισοδυναμούσε με καταστροφική εξέλιξη στις οριακές δημοσιονομικές συνθήκες. Η πολιτική του ανάλυση, εστιαζόταν στην «απίστευτη νομολαγνεία» που κατατρέχει το πολιτικό μας σύστημα και έχει οδηγήσει στην εμπέδωση από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μίας «κρατικίστικης νοοτροπίας», η οποία βλέπει το κράτος ως αστυνόμο.

Του χρεώνουν δηλαδή την ιδεολογική μετατόπιση του κινήματος στη νεοφιλελεύθερη πρακτική καθώς και την πλήρη πρόσδεση της χώρας στο άρμα του «Ατλαντισμού». Ενδεχομένως αν πολλοί στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν αξιοποιηθούν σε άλλα πόστα να έχουν να πουν πολλά επί του θέματος. Γιατί δεν ήταν λίγες οι φορές που θεωρούν ότι τους καταλογίσθηκαν ευθύνες για επιλογές που δεν ήταν δικές τους. Το σενάριο αυτό προβλέπει ως ανασχηματισμό μια ανακύκλωση των προσώπων που εμπιστεύεται ο Πρωθυπουργός και το οικογενειακό του περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Παπανδρέου εξελίσσεται στον «μεγάλο παίκτη» της κυβερνητικής τακτικής, ενδεχομένως στον άνθρωπο που παρασκηνιακά κινεί τα νήματα της εξουσίας. Οι χθεσινές εξελίξεις τον οδήγησαν στο προσκήνιο. Η παρέμβαση του έσωσε πρόσκαιρα το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» αλλά και τα εξαπτέρυγα, τα οποία μέχρι το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, βρίσκονταν σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Φλέρταραν επί μήνες πολιτικά με τον Γιώργο Παπανδρέου και αυτός πήγε να κάνει Κυβέρνηση συνεργασίας με τον Σαμαρά !!!

Οι βυζαντινού τύπου δολοπλοκίες, οι συσχετισμοί δυνάμεων εντός του Κινήματος και ο «από μηχανής Νίκος» απέτρεψαν τον Πρωθυπουργό από το να παραιτηθεί. Όπως και το 2007, συμπληρώνουν κάποιοι με νόημα…

Μικρός Οδυσσέας

http://www.antinews.gr/2011/06/17/107059/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου