Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ποιοι μπαίνουν στο "φιλέτο" του Ελληνικού

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Η κοινοπραξία των εταιρειών Dimand - Hill International - Proprius (μέλος της Cushman & Wakefield) - LDK Consultants-ομάδα μελετών Τάκης Γαβρίλης & Συνεργάτες επελέγη ως σύμβουλος ακινήτων (real estate advisors) στο πλαίσιο της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr.

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παροχή υπηρεσιών συμβούλου real estate είχαν λάβει μέρος κορυφαίοι εγχώριοι και ξένοι παίκτες της αγοράς ακινήτων. Πέραν δηλαδή των παραπάνω τριών εταιρειών συμμετείχαν στη διαδικασία η Savills σε κοινοπραξία με την Atkins Real Estate, η Δανός / BNP Paribas Real Estate, η Colliers International – IBI Group και η CBRE Richard Ellis, όπως είχε αποκαλύψει το «Κεφάλαιο» του περασμένου Σαββάτου.

Έργο

Το κονσόρτσιουμ θα αναλάβει την πολεοδομική «ωρίμανση», τον διασαφηνισμό χρήσεων γης του οικοπέδου των έξι εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται για την διαδικασία που προηγείται της αναζήτησης επενδυτή που θα αξιοποιήσει την έκταση, ενώ οι εταιρείες θα έχουν και ρόλο μεσίτη με σκοπό την προώθηση του ακινήτου-«φιλέτου».

Συγκεκριμένα για την έκταση που μεταβιβάστηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου οι ανάδοχοι αναλαμβάνουν:

- τον προσδιορισμό του πλάνου «ωρίμανσης» και της επενδυτικής «ταυτότητας» του Ελληνικού που περιλαμβάνει την διαμόρφωση των ζωνών ανάπτυξης χρήσεων γης και την εκπόνηση χωροταξικής μελέτης και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων

- τον καθορισμό του χωροταξικού πλαισίου για την ανάπτυξη του σχεδιαζόμενου project το οποίο θα στηριχθεί στις ανάγκες που παρουσιάζει η περιοχή σε υποδομές και στις δυνάμει προοπτικές ανάπτυξης που θα μπορούσε να αποκτήσει το project (π.χ. δημιουργία μαρίνας, πάρκου)

- τον προσδιορισμό των ελάχιστων τεχνικών απαιτήσεων που θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές

- την προετοιμασία μελέτης για τον καθορισμό του business plan και των εμπορικών αξιών στις οποίες θα μπορούσαν να μισθωθούν ή να πουληθούν τμήματα του Ελληνικού. Η μελέτη θα περιλαμβάνει επίσης, εκτίμηση κόστους και χρόνου για την υλοποίηση κατασκευαστικών εργασιών.

- την συνδρομή του Δημοσίου για την απόκτηση των απαραίτητων χωροταξικών και κατασκευαστικών αδειών

- τη συνδρομή του Δημοσίου στην προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης για την επιλογή επενδυτή

Σημειώνεται ότι η επιλογή των συμβούλων real estate έγινε με διαδικασίες «fast track». Η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου και έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου. Τυπικά η ανάθεση θα επικυρωθεί με την δημοσιοποίησή της στην Εφημερίδα των Κοινοτήτων, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχα έργα.

Πίσω από το χρονοδιάγραμμα

Παρά την επιλογή του real estate advisor το χρονοδιάγραμμα της αξιοποίησης του Ελληνικού απέχει παρασάγγας από τον στόχο που αρχικά είχε τεθεί, σύμφωνα με τον οποίο η αξιοποίηση του project θα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο το Φθινόπωρο.

Σήμερα το 67% της επιφάνειας των έξι εκατομμυρίων τ.μ. του Ελληνικού είναι τσιμέντο, όπως έχει αναφέρει ο επικεφαλής της Ελληνικό Α.Ε. Σπύρος Πολλάλης.

Ο ίδιος έχει επισημάνει επίσης, ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο είναι ασύμβατο με την αξιοποίηση του Ελληνικού, καθώς «με τα νούμερα του ρυθμιστικού η αξιοποίηση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου δεν βγαίνει» όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά σε ημερίδα του Urban Land Institute.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1299555

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου