Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η εικόνα για τον κόσμο και για το κράτος

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ποια είναι η εικόνα μας για τον κόσμο κατ΄ αρχήν και κατ΄ επέκταση για το κράτος; Η Αγία Γραφή λέει, πως κάθε άνθρωπος σχηματίζει μια εικόνα για τον κόσμο και με βάση την εικόνα του πορεύεται. Ποια εικόνα έχεις σχηματίσει για τον κόσμο; Τί είναι ή καλύτερα ποιος είναι ο κόσμος σου;

Για μένα η εικόνα που έχει για τον κόσμο (και για το κράτος) αυτός που πιστεύει στον Ιησού Χριστό διαφέρει από την εικόνα του άθεου. Η εικόνα του πιστού είναι αυτή που αποκάλυψε ο Κύριος και που είναι η εικόνα του εσωτερικού ανθρώπου. Η εικόνα του άθεου είναι η εικόνα του εξωτερικού ανθρώπου.

Όταν περιγράφουμε τον κόσμο, στην πραγματικότητα δεν περιγράφουμε τον κόσμο, αλλά τον εαυτό μας. Ο πιστός σ΄ ένα κόσμο που καταδιώκει την Εκκλησία δε ζει στον ίδιο κόσμο με τον άθεο. Οι κόσμοι τους διαφέρουν. Είναι δυο διαφορετικοί κόσμοι. Το ίδιο ισχύει και για το κράτος. Δεν είναι ίδια η εξουσία η οποία ασκείται από πιστούς με αυτήν που ασκείται από τους εχθρούς της Εκκλησίας.

Σ’ αυτόν τον κόσμο, λέει ο άγιος Ησύχιος, μόνο εγώ υπάρχω κι ο Θεός. Ο άγιος Ησύχιος βλέπει τους ανθρώπους ενωμένους στην πίστη τους στο Χριστό. Ο άθεος δεν μπορεί να καταλάβει πώς σκέφτεται ο άγιος. Ο άγιος δεν πολεμάει να διορθώσει τους άλλους για να αλλάξει τον κόσμο, ώστε να συμφωνεί με την ιδέα που έχει για τον κόσμο. Πολεμάει να αλλάξει τον εαυτό του σύμφωνα με το αιώνιο πρότυπο, τον Ιησού. Ενενήντα χρονών, έλεγε κάποιος άγιος, και δε συνάντησα άνθρωπο χειρότερο από μένα.

Ζητείτε πρώτον την βασιλεία του Θεού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν, λέει το Ευαγγέλιο. Η βασιλεία του Θεού είναι η πρωταρχική, η υπερέχουσα αγάπη του πιστού. Ο κόσμος είναι όπως είμαστε. Αν είμαστε πνευματικά τυφλοί θα συναντούμε παντού την πνευματική τυφλότητα ή νέκρωση.

Το κράτος είναι σύμμαχος του λαού με θεμέλιό του το μόνο θεμέλιο που υπάρχει, τον Ιησού Χριστό ή είναι σύμμαχος του χρήματος και εχθρός του λαού; Το άλυτο πρόβλημα του χρήματος είναι ότι θέλει τον άνθρωπο δούλο και συνάμα δημιουργικό και αποδοτικό. Μόνο που η δημιουργικότητα και η αποδοτικότητα δε συμβαδίζει με τη δουλεία.

Ο διάβολος δεν έχει άλλη επιλογή από το να γίνει υπηρέτης του Θεού. Εθεώρουν τον σατανά πίπτοντα ως αστραπήν στη γη. Τα λόγια αυτά του Ιησού σημαίνουν ότι κανείς από αυτούς που αδικούν δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε ποιο είναι το δίκαιο και το αληθινό.

Ο Ισπανός ποιητής και καθηγητής των Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκας στο ποίημά του Η Προσευχή ενός αθέου, γράφει: Κύριε, μόνο αν υπήρχες θα ΄μουν κι εγώ αληθινός.

http://moschoblog.blogspot.com/2012/03/blog-post_28.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου