Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

«Ο Καλατράβα σού ρουφάει το αίμα»

Η ισπανική Αριστερά κατηγορεί τον διάσημο αρχιτέκτονα για υπερτιμολογήσεις έργων

Ο Σαντιάγο Καλατράβα αντιμετωπίζει σφοδρές επικρίσεις για τις συμφωνίες του με την τοπική κυβέρνηση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Βαλένθια. Ο διάσημος αρχιτέκτονας που σχεδίασε τη σκεπή του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας δέχεται πυρά από πολιτικούς αντιπάλους της περιφερειακής κυβέρνησης, που ελέγχεται από τη δεξιά. Ενας ιστότοπος δημιουργήθηκε και δημοσιοποιεί τις αμοιβές που του έχουν καταβληθεί από τους ισπανούς φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο calatravatelaclava - σημαίνει κάτι σαν «ο Καλατράβα σού ρουφάει το αίμα» -, τον οποίο δημιούργησε το κόμμα Ενωμένη Αριστερά (EU), ο Καλατράβα που έχει πλέον την έδρα του στη Ζυρίχη έπαιρνε συμβόλαια από την περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια (ελέγχεται από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, το PP) μέσω ενός αδιαφανούς συστήματος και καθόριζε τις αμοιβές του ως ποσοστό επί του τελικού κόστους κάθε προγράμματος, το οποίο ήταν διπλάσιο ή τριπλάσιο σε σχέση με το αρχικό. Στο κέντρο των διαμαρτυριών βρίσκεται η εντυπωσιακή Πόλη των Τεχνών και της Επιστήμης, την οποία κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας στη Βαλένθια. Στον νέο ιστότοπο υποστηρίζεται πως αυτό το γιγάντιο πολιτιστικό πάρκο «έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 1,1 εκατ. ευρώ και εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί, ενώ αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα στη λειτουργία του».
«Η στάση αυτών που θέλουν να επωφεληθούν από το σημερινό οικονομικό κλίμα για να επικρίνουν ένα πρόγραμμα, τα οφέλη του οποίο ουδείς έχει αμφισβητήσει, είναι απλώς απερίγραπτη», απάντησε ο αρχιτέκτονας.

tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου