Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Τι ξέρει και δεν μας λέει ο Κάρολος Παπούλιας;


Με την δημοσίευση των πρακτικών από τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχαμε τελικά την ευκαιρία να μάθουμε (ή έγινε επιτυχημένη απόπειρα να διαρρεύσουν) και μερικές πολύ σημαντικές τοποθετήσεις και φράσεις, οι οποίες «μιλάνε» για κάτι που θα συμβεί κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και το οποίο θα είναι πολύ μεγάλο, πολύ δυσάρεστο και αναπόφευκτο για την Ελλάδα.

Αν παρατηρήσουμε, μάλιστα, την ένταση των λέξεων που χρησιμοποιούνται, θα διαπιστώσουμε πως πρόκειται για ένα «κοινό μυστικό» μεταξύ όλων εκείνων που φέρονται ως θεσμικά υπεύθυνοι σήμερα για την χώρα. Μόνο που, ενώ γνωρίζουν, δεν τολμούν (αν και «φοβερίζουν» με αποκαλύψεις ευελπιστώντας πως δεν θα συγκαταριθμηθούν στους ενόχους) να αποκαλύψουν στον Ελληνικό λαό αυτό που οι ίδιοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά (ίσως και πριν από χρόνια, έτσι δεν είναι κύριε Παπούλια) πως θα συμβεί και θα «γκρεμίσει» την Ελλάδα.

Ας παρακολουθήσουμε τους διαλόγους που διημείφθησαν μεταξύ των «ταγών» και ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Σάλο και εντονότατες συζητήσεις έχουν προκαλέσει στο πολιτικό παρασκήνιο ορισμένες εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς την Κυριακή.

Όπως αποκαλύφθηκε από τα πρακτικά που δόθηκαν χθες το βράδυ στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που από το Σύνταγμα είναι ο εγγυητής του πολιτεύματος είναι εξαιρετικά ανήσυχος για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αλλά κυρίως για τα όσα θα ακολουθήσουν αν δεν υπάρξει σταθερή κυβέρνηση σύντομα.

Σε όλες του τις συνομιλίες ο κ. Παπούλιας επισημαίνει με δραματικό τρόπο την ανάγκη να τα βρουν τα πολιτικά κόμματα με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Επικαλείται τις συζητήσεις του με τον κ. Παπαδήμο, το διοικήτη της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο και κοινοτικούς αξιωματούχους.

Ομως, μια συγκεκριμένη αποστροφή του κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση και μεγάλη ανησυχία.

Είπε συγκεκριμένα:

Θα κάνω μία τελευταία προσπάθεια. Όμως, θέτετε έναν όρο, που από την κουβέντα που είχα με τον κ. Τσίπρα, δεν τρέφω πολλές ελπίδες ότι θα γίνει αποδεκτός, δηλαδή τη συμμετοχή σε μία οικουμενική κυβέρνηση, μία κυβέρνηση στήριξης, όπως λέγαμε, εκ προσωπικοτήτων. Και μέσα σε αυτήν την κατάσταση που πάρα πολύ καθαρά περιγράφει ο κ. Παπαδήμος, ότι βλέπει ο Ιούνιος να είναι πλέον μήνας της τραγωδίας της Ελλάδος, εμείς δεν μπορούμε να συγκροτήσουμε μία κυβέρνηση. Δηλαδή, θέλω να πω ότι προσωπικά δεν το αντέχω και δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει.
Θα υποχρεωθώ και εγώ να μιλήσω στον ελληνικό λαό, να πω ότι αυτή είναι η κατάσταση, αυτά είναι τα δεδομένα, αυτές είναι οι απόψεις των κομμάτων. Από εκεί και πέρα, και εγώ είμαι συνυπεύθυνος για την κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί. Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί: «Τι έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Δεν μπόρεσε να τους πείσει να συγκροτήσουν μία κυβέρνηση, η οποία στο κάτω-κάτω να ήταν μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας; Άφησε τον τόπο να πάει προς την καταστροφή;». Είναι μεγάλο το φορτίο. Δεν μπορώ να το ανεχθώ.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, εκτιμώ ότι μία κυβέρνηση που δεν θα έχει τη στήριξη και την ενεργή συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι κατετάγη δεύτερο κόμμα, δεν θα παρέχει τη δυνατότητα ουσιαστικής βιωσιμότητας αυτής της κυβέρνησης. Σας το λέω με πόνο ψυχής, πολιτικής ψυχής, γιατί για εμένα εκείνο το οποίο προέχει είναι να υπηρετήσουμε το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας και όχι την οποιαδήποτε μικροκομματική σκοπιμότητα ή την οποιαδήποτε εκλογική αναμονή, αναμονή εκλογικού αποτελέσματος ακριβέστερα. Εκτιμώ ότι μία τέτοια κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί επί της ουσίας, γιατί δεν θα έχει και κοινοβουλευτική και λαϊκή στήριξη.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Δεδομένης της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνουμε για εκλογές, λέτε; Εάν προφθάσουμε να πάμε σε εκλογές.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Εάν προφθάσουμε.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Και δεν γεμίσουμε ερείπια.


Τέλος, να σημειώσουμε πως στο Αιγαίο επικρατεί υψηλότατη ετοιμότητα από στρατιωτικής πλευράς, ενώ ο κ. Καμμένος σήμερα δήλωσε πως θα προτείνει για υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Γράψα (πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, που καρατομήθηκε από την κυρία Μπακογιάννη, επειδή ως αρχηγός του Ελληνικού στρατού είχε μετατρέψει σε φρούρια όλα τα Ελληνικά νησία και τις βραχονησίδες, με αποτέλεσμα να ενοχληθεί η Άγκυρα).

Αναμένοντας τις εξελίξεις, ίσως θα πρέπει ως πολίτες –αλλά και σαν λαός- να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα που μας έχουν προγραμματίσει οι «φίλοι», οι «εταίροι» και οι «σύμμαχοι» να περάσουμε, προκειμένου να μας πείσουν να αποδεχθούμε την κατάργηση της Ελλάδας ως κράτους, και την κατάργηση των Ελλήνων ως ελεύθερων πολιτών…

Κωνσταντίνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου