Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Αυτό δεν είναι σοβαρό πολίτευμα.

Το πολίτευμά μας δεν είναι μόνο πρωθυπουργοκεντρικό, αλλά και βαθιά προσωποκεντρικό. Δηλαδή τα πάντα εναποτίθενται σε ένα πρόσωπο, το εκάστοτε πρωθυπουργό και αν αυτό το πρόσωπο, για κάποιο λόγο δεν έχει ικανότητες ή δεν μπορεί να δράσει για λόγους υγείας, τότε όλη η χώρα αδυνατεί.

Αυτά που συμβαίνουν σήμερα με την αδυναμία για λόγους υγείας του κ. Σαμαρά, τα είχαμε ζήσει και επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου και Ωνασείου.

Δεν προβλέπεται στο ελληνικό Σύνταγμα τι θα γίνει σε περίπτωση αδυναμίας του πρωθυπουργού να ασκήσει τα καθήκοντά του. Ενώ το άρθρο 34 προβλέπει αναπλήρωση του ΠτΔ, εντούτοις δεν προβλέπει αναπλήρωση του παντοδύναμου πρωθυπουργού. Δεν προβλέπεται επίσης, όπως προβλέπεται στα συντάγματα των αναπτυγμένων χωρών, συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός αντιπροέδρου ή αντιπροέδρων της κυβέρνησης οι οποίοι θα αναπληρώνουν τον πρωθυπουργό, όποτε χρειαστεί.

Έτσι αφενός στην επικείμενη σύνοδο κορυφής δεν υπάρχει θεσμικά προβλεπόμενο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό, αφετέρου η ασθένεια του κ. Σαμαρά έχει ουσιαστικά αναβάλει την ανάληψη της εξουσίας από το σύνολο της κυβέρνησης.

Ήταν τουλάχιστον αστεία η επιλογή να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό, ο μη έχων καμία τέτοια αρμοδιότητα κ. Αβραμόπουλος και είναι εντελώς επίσης απαράδεκτο και αντισυνταγματικό να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό ο θεσμικά ανώτερος ΠτΔ, ο οποίος ταυτόχρονα δεν έχει από το Σύνταγμα, καμία απολύτως κυβερνητική αρμοδιότητα και δικαίωμα να αναμιχθεί με κυβερνητικά θέματα. Θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής εντελώς αναρμόδια και απλά θα ακούσει τι λένε οι άλλοι και θα φύγει. Δεν δικαιούται να αρθρώσει κυβερνητικό λόγο.

Αυτό δεν είναι σοβαρό κράτος.
Αυτό δεν είναι σοβαρό πολίτευμα.

Φανταστείτε δηλαδή να έχουμε πόλεμο, όπου πρέπει να λαμβάνονται συνεχώς αποφάσεις περί ζωής ή θανάτου και ο πρωθυπουργός να ασθενήσει ή να αποβιώσει. Θα πρέπει να πούμε στον εχθρό να περιμένει μέχρι να αναρρώσει ο πρωθυπουργός ή να κάνουμε τις εσωτερικές μας διαδικασίες εκλογής νέου πρωθυπουργού. Αν είναι δυνατόν!!!!

hassapis-peter.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου