Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία ή η οικονομία;

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 του Συντάγματος «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία». Λαϊκή κυριαρχία όμως σημαίνει ταυτόχρονα και Εθνική Κυριαρχία, όμως η τελευταία έχει παραχωρηθεί στους οικονομικά κυρίαρχους δανειστές και κανένας πολίτης δεν κουνιέται. Επομένως ποιο είναι άραγε το θεμέλιο του πολιτεύματος; Η λαϊκή κυριαρχία ή η οικονομία;

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό». Όμως σύμφωνα με την πολιτική επιστήμη πηγές της εξουσίας είναι: 1) Το χρήμα, 2) η βία, 3) η κοινωνική θέση, 4) η ψήφος και 5) η κατοχή ΜΜΕ. Δεδομένου ότι στις μέρες μας η κοινωνική θέση έχει πλέον ατονήσει και με δεδομένο ότι η βία και τα ΜΜΕ για να λειτουργήσουν απαιτούν χρηματοδότηση, στην ουσία μένουν δύο πηγές εξουσίας, το χρήμα και η ψήφος. Αν όμως κρίνουμε από αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Νότο γενικότερα, τότε διαπιστώνουμε πως στην ουσία το χρήμα κερδίζει την πρώτη θέση ως πηγή κάθε εξουσίας και η ψήφος μας κατάντησε να αποτελεί απλά το απαραίτητο κοινωνικό χαλαρωτικό, χωρίς επί της ουσίας να επηρεάζει τα πράγματα.

Γίνεται φανερό πως για να βγούμε από αυτόν τον σύγχρονο εφιάλτη, μόνο μια λύση υπάρχει. Να αποτελέσει η ψήφος μας την πραγματική πηγή κάθε εξουσίας.

Αυτό όμως απαιτεί ριζική συνταγματική αλλαγή, δηλαδή αλλαγή των όρων δόμησης του δυναστικού κράτους, ώστε να πάψει αυτό να είναι υποχείριο των οικονομικών συμφερόντων που νέμονται την κοινωνία και να γίνει όργανο στην υπηρεσία του κοινωνικού συμφέροντος.

hassapis-peter.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου