Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Η Ενέργεια και η χρηματοδότησή της (στην Αγγλία και όχι μόνο)


Αν βάλουν 4 πυρηνικά, σας ορκίζομαι ότι τα αιολικά τους θα είναι ΟΛΑ εικαστικές παρεμβάσεις. Ενοχλητικές διακοσμήσεις. Άσε το αέριο... Το αέριο πάει κυρίως στην βιομηχανία και την θέρμανση, και αν το καις για ρεύμα, είναι μόνο αν το συμβόλαιο του αγωγού είναι συμφερότερο και πιο χρηματοδοτήσιμο με περισσότερο για ρεύμα, παρά με λιγότερο.

Που επιβεβαιώνει την εικασία μου ότι τα αιολικά πλασάρονται για χρηματοδότηση. Μπορεί το πυρηνικό ρεύμα να είναι φτηνό, ή φτηνότερο από το οποιοδήποτε αιολικό (το αιολικό δεν είναι ρεύμα, είναι στοχαστική διαταραχή στο δίκτυο), αλλά η πυρηνική μονάδα θέλει πολλά λεφτά μπροστά. Για να δανειστείς πολλά λεφτά μπροστά πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορείς (α) να τα δανειστείς, και (β) να τα αποπληρώσεις. Και για τα δύο, χρειάζεσαι σίγουρες, προβλέψιμες και παχυλές ταμειακές ροές. Με ακριβό ρεύμα, τάχα μου για οικολογία και φουρφούρια, να την η χρηματοδότηση. Και η χρηματοδότηση του αγωγού; Μια από τα ίδια.

Και σαφώς ξέρουν τι κάνουν... Ούτε περιμένουν από μένα να ανακαλύψω την πυρίτιδα. Απλά έκριναν ότι έτσι σερβίρεται πιο ανώδυνα (θα προσέθετα "σε ηλίθιους").

4 x 1,5 πυρηνικά GW δεν έχουν καμία σχέση με 6 ή με 60 αιολικά GW. Τα αιολικά GW, εκτός εάν φυσάει συνέχεια και αδιάλειπτα για ...50 χρόνια, θα είναι λίγο τυχαία, λίγο κουτουρού, λίγο απρόβλεπτα. Θα υπάρχει μήνας με άπνοια. Τα άλλα θα καίνε συνέχεια. Το δίκτυο δεν δουλεύει με τυχαία, κουτουρού και απρόβλεπτα. Και δεν έχει λόγο, αν υπάρχει ισχύς βάσης. Με το αέριο, μπορούν να παίξουν θέατρο α λα Ιρλανδία, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ακριβότερο ρεύμα για πιο εύκολη χρηματοδότηση νέων μονάδων.


Ούτε οι Γερμανοί είναι χαζοί. Πυρηνικό ήταν και είναι το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, τα αιολικά ήταν για ...παραλλαγή και εξαγωγές (έεε... να μην γίνουν κλέφτες), και η Φουκουσίμα... Φουκουσίμα; Ποιά Φουκουσίμα; Σας το είπα, από τότε, θα ...ξεχαστεί... Και πολύ έκανε...

Όσον αφορά στα δικά μας, βάζοντας αιολικά και φωτοβολταϊκά, ούτε ρεύμα θα έχουμε ΚΑΙ δεσμεύουμε κεφάλαια, που είναι πολύ πιο δυσεύρετα για μας από ότι για τους Άγγλους. Βρε δεν είμαστε ηλίθιοι... Με 2.000 αιολικά πετάξαμε 2.000 x 1,5 εκατ. = 3 δις ευρώπουλα. Κάφροι. Με τρία δις αποκτάς ισχύ βάσης. Εμείς είμαστε οι πρόθυμοι ηλίθιοι της παρέας. Μπιρμπίληηηηη!... Παπάααααακ!...

Το bubble graph μεγαλώνει με κλικ, και το είχα ανεβάσει εδώ και εδώ και είναι από εδώ. Εγώ δεν είμαι κατά των πυρηνικών, αλλά προτιμώ το κάρβουνο, με φίλτρα κλπ, επειδή είναι πολύ φτηνότερο και απλούστερο. Αν δεν θέλετε ούτε κάρβουνο, ούτε πυρηνικά, στην ουσία, δεν θέλετε ρεύμα. Οι ΑΠΕ δεν παράγουν ρεύμα. Όχι ρεύμα για δίκτυα. Ρεύμα για λαμόγια παράγουν. Θα ανάβετε φως όταν φυσάει, ή όταν έχει ήλιο. Εγώ θα πάρω μια ντηζελογεννήτρια και θα την βάλω στο μπαλκόνι. Πιο φτηνά θα μου βγει, και θα γλιτώσω τα χαράτσια, χαχαάαχα.

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου