![]() |
http://www.rmi.org/RFGraph-US_capacity_elecricity_generation_by_energy |
Το τι είδους μονάδες ηλεκτροπαραγωγής χτίστηκαν αυτά τα χρόνια, άλλαξε. Μέχρι το 1983 χτιζόταν ανθρακικές μονάδες. Από το 1974 έως το 1979 περίπου χτίστηκαν πυρηνικές μονάδες, και, μετά, μονάδες αερίου. Τα πρόσφατα χρόνια εμφανίστηκαν τα αιολικά.
Η κατανάλωση ρεύματος αυξήθηκε μέχρι το 2007, και τα τελευταία 15 χρόνια οφείλεται κυρίως σε οικιακές και εμπορικές καταναλώσεις. Μετά το 2007, η κατανάλωση μειώθηκε, και αναμένεται να συνεχιστεί αυτή η μείωση.
Όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν είναι ίδιες, δεν έχουν δηλαδή τον ίδιο συντελεστή διαθεσιμότητας (capacity factor ή πόση δηλαδή ενέργεια μπορούν να παράξουν σε ένα χρόνο, σχετικά με την ονομαστική τους ισχύ), και αυτό φαίνεται και στα στοιχεία: Το 2009, π.χ., το κάρβουνο ήταν το 31% της εγκατεστημένης ισχύος, αλλά το 46% της ηλεκτροπαραγωγής. Το αέριο ήταν το 39% της ισχύος αλλά μόνο το 22% της ηλεκτροπαραγωγής. Η διαφορά οφείλεται στο ότι το κάρβουνο είναι σχετικά φτηνή ισχύς βάσης, ενώ το αέριο, λόγω κόστους καυσίμου, και δυνατότητας load following, για ισχύ αιχμής. Από το 2008, με μονάδες αερίου διπλού κύκλου και λόγω χαμηλότερου κόστους αερίου άρχισε να γίνεται φτηνότερο το ρεύμα από αέριο (στις ΗΠΑ). Μεταξύ 2000 και 2004 άρχισε να αυξάνεται (σχετικά) η ηλεκτροδότηση με αέριο, από υφιστάμενες μονάδες. Όσο φθηναίνει το αέριο, μπορεί να γίνεται ισχύς βάσης. Αυτό συμβαίνει στις ΗΠΑ λόγω fracking (και ύφεσης).

Για ηλεκτροπαραγωγή στις ΗΠΑ έχω ξαναγράψει εδώ (που όμως δεν δεν ξεχωρίζει Υ/Η από άλλες ΑΠΕ, ωραιοποιώντας τις "άλλες" ΑΠΕ -αιολικά/φ/β)
Για την εξάρτηση και απόλυτη αντιστοιχία νέων αιολικών εγκαταστάσεων με αιολικές επιδοτήσεις, στις ΗΠΑ, εδώ.
Η παγκόσμια ασημαντότητα των αιολικών εδώ.
Για την κατανάλωση ...κάρβουνου στην Γερμανία, εδώ, για να μην ξεχνιόμαστε τίνος τα ενεργειακά αδιέξοδα επιδοτούν οι στόκοι.
archaeopteryxgr.blogspot.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου