Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Η Ν. Ορλεάνη είναι εδώ

Όσοι έχετε διαβάσει το «Δόγμα του ΣΟΚ» θα θυμάστε το παράδειγμα της Ν. Ορλεάνης. Όταν επιτέλους επέτρεψαν στους κατοίκους της να επιστρέψουν μετά τις καταστροφές του τυφώνα Κατρίνα, εκείνοι βρήκαν ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές που είχαν γίνει από ανθρώπους που εκπροσωπούσαν τη Σχολή του Σικάγου και εφάρμοζαν τις καταστροφικές θεωρίες του Φρίντμαν. Μεγαλύτερος τυφώνας αποδείχτηκε το «περισσότερο κέρδος».

Μέσα σε μόλις 19 μήνες όλο το σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης στη Νέα Ορλεάνη είχε αντικατασταθεί από ιδιωτικά σχολεία. Είχαν απομείνει ελάχιστα δημόσια. Απολύθηκαν και οι 4.700 εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολεία, ενώ οι λίγοι, νεώτερης ηλικίας, που επαναπροσλήφθηκαν από τα σχολεία υπέγραψαν συμβόλαια με πολύ χαμηλότερες απολαβές. Το Κράτος «βοήθησε» μοιράζοντας κουπόνια στους γονείς, τα οποία αντιστοιχούσαν σε ένα μέρος των διδάκτρων. Τα υπόλοιπα χρήματα έπρεπε να τα πληρώσουν από την τσέπη τους. Όσοι είχαν. Οι υπόλοιποι θα έπρεπε να βρουν στα παιδιά τους κάποια άλλη «ασχολία» εφόσον δε θα πήγαιναν πλέον σχολείο.

Η λογική ήταν απλή: Οι επιχειρήσεις θα έβγαζαν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη αν το Δημόσιο καταργούσε την κοινωνική πολιτική και τις παροχές. Το επιχείρημα του Κράτους ήταν απλό: Μας κοστίζει φθηνότερα η ιδιωτική Παιδεία απ’ ότι η Δημόσια. Κάπου εδώ εμφανίζεται ο «υπουργός Υγείας της Νέας Δημοκρατίας» σύμφωνα με δήλωσή του, ο οποίος λέει δημόσια ότι η Ιδιωτική Υγεία στοιχίζει φθηνότερα στο Κράτος, απ’ ότι η Δημόσια και ότι η μεταφορά τομέων της Υγείας στους ιδιώτες δεν είναι κατ’ ανάγκην κάτι κακό. Βέβαια, την επόμενη ημέρα και μετά το κράξιμο που έφαγε γι’ αυτή του την «ομολογία» πίστης προς την Ιδιωτική Υγεία, ο υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει πως εννοούσε ότι κάποιες εξετάσεις κοστίζουν φτηνότερα στον Ιδιωτικό Τομέα απ’ότι στα δημόσια νοσοκομεία.

Όμως ήταν πλέον αργά για διορθώσεις. Η σύσκεψη που ακολούθησε μεταξύ επιχειρηματιών της Υγείας, του πρωθυπουργού, του υπουργού Υγείας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, έδειξε ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ο πρωθυπουργός αφού άκουσε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρηματίες της Υγείας λόγων των όσων τους χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να αναζητήσουν άλλους «κωδικούς» με κονδύλια ώστε να αποπληρωθούν άμεσα οι ιδιωτικές κλινικές! Το γεγονός, πάντως, ότι ο ΕΟΠΥΥ από την ίδρυσή του δεν έχει δώσει ούτε ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και ότι αντί για το 1 δισ. που χρωστάει σε αυτά θα τα βολέψει με 70 εκ. δεν αναστάτωσε ούτε καν απασχόλησε τον πρωθυπουργό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και η απειλή που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από ιδιοκτήτη μεγάλου ιδιωτικού ομίλου Υγείας, ο οποίος απείλησε ότι θα μπει στο «άρθρο 99», με συνέπεια, όπως είπε, να μην πληρώσει ούτε τους εργαζόμενους αλλά ούτε τους προμηθευτές του. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο το ψευδές περί «Ιδιωτικής Υγείας». Η αποκαλούμενη «Ιδιωτική Υγεία», λοιπόν, είναι πιο κρατικοδίαιτη και… κρατικοοσυντήρητη ακόμη και από τα δημόσια νοσοκομεία. Αν δεν πληρώσει το Κράτος, η Ιδιωτική Υγεία απειλεί με κατάρρευση! Εκβιάζει! Ανοιχτά! Και ο πρωθυπουργός υποκύπτει, την ίδια ώρα που ο υπουργός του ρημάζει δίχως έλεος τη Δημόσια Υγεία και «παραχωρεί» κουπόνια – μέσω ΕΣΠΑ – σε ανασφάλιστους.

Να το προσέξουμε όμως και αυτό. Όταν λέμε «ανασφάλιστοι» δεν εννοούμε ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, αλλά οφειλέτες του ΤΕΒΕ που ξέμειναν από ασφάλιση και απολυμένους που μια ζωή πλήρωναν τις ασφαλιστικές τους εισφορές πριν πλακώσει ο τυφώνας Μνημόνιο. Πρόκειται, λοιπόν, για ανασφάλιστους – θύματα της πολιτικής της κυβέρνησης που σήμερα υποκρίνεται ότι τους ψυχοπονάει και τους μοιράζει κουπόνια για το συσσίτιο Υγείας.

Είναι πολλά τα σημεία που δείχνουν ότι είναι προγραμματισμένη η κατάργηση της Δημόσιας Υγείας. Ακόμη και ο διαρκής διασυρμός μέσω του ερωτήματος «πώς γίνεται να χαλάει ο αξονικός τομογράφος σε δημόσιο νοσοκομείο πιο συχνά απ’ ότι σε ιδιωτικά κέντρα» έχει τη μεγάλη σημασία του, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς «σκάνδαλο».

Όμως κανείς υπουργός δεν είπε ποτέ ότι οι αξονικοί των δημόσιων νοσοκομείων λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα ενώ των ιδιωτικών κέντρων κάποιες ώρες της ημέρας πλην Κυριακής, οπότε είναι λογική η μεγαλύτερη και ταχύτερη φθορά εκείνων στα δημόσια νοσοκομεία. Ποτέ κανείς υπουργός δεν ερωτήθηκε από τους «παντογνώστες» δημοσιογράφους που τους συνεντευξιάζουν, πώς γίνεται η ίδια βλάβη σε αξονικό ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου να διορθώνεται εντός της ημέρας, ενώ σε δημόσιο νοσοκομείο ύστερα από 5, 6, 10, 100 μέρες.

Ποτέ κανείς υπουργός Υγείας δεν μας εξήγησε γιατί αυτή η άτιμη «πλακέτα» που χρειάζεται ο αξονικός δημόσιου νοσοκομείου έρχεται πάντα από το εξωτερικό, ενώ η ίδια πλακέτα για τον ίδιο αξονικό ιδιωτικού κέντρου βρίσκεται πάντα στις αποθήκες της εταιρείας που προμήθευσε το αξονικό. Οι υπουργοί έχουν πάντα έναν κακό λόγο για τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και έναν καλό λόγο να πουν για την Ιδιωτική Υγεία. Ακόμη κι όταν εκβιάζονται από τους επιχειρηματίες της Υγείας δε λένε κουβέντα. Διότι το ιδιωτικό είναι αλλιώς, όπως θα έλεγε κι ο Φρίντμαν.

kartesios.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου