Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Φθάνει, ας μην αρρωστήσουμε κι άλλο!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Φθάνει, δεν είναι ανάγκη να αρρωστήσουμε κι άλλο. Ας δούμε πώς θα μπορέσουμε να θεραπευτούμε διώκτες και διωκόμενοι, γιατί είμαστε όλοι άρρωστοι και θεραπεία δεν βλέπουμε στο εγγύς μέλλον.

Και πρώτα από όλα να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε άρρωστοι και ότι η κοινωνία μας ολόκληρη νοσεί μαζί μας. Ο κομματισμός διέλυσε την ενότητά μας. Οι σύλλογοι και οι ενώσεις δεν μπορούν να λάβουν καμία απόφαση, εξαιτίας των κομματικών, οι οποίοι νομίζουν ότι προσφέρουν υπηρεσία στα πολιτικά κόμματα, με το διαίρει και βασίλευε.

Ξέρουμε τα αδύνατα σημεία μας και τα αδύνατα σημεία των διωκτών μας. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους διώκτες μας να θεραπευτούν από την κακία τους, όπως θέλουμε να βοηθήσουμε και τον εαυτό μας. Το μίσος δεν βοηθάει ούτε εκείνους, ούτε εμάς. Το μίσος τους οπλίζει ακόμα περισσότερο εναντίον μας.

Πώς θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας να θεραπευθεί από τα πάθη του και πώς θα βοηθήσουμε τους διώκτες να θεραπευτούν από την κακία τους για να μην την στρέφουν εναντίον μας;

Ποια είναι τα πάθη που μας φθείρουν και μας κρατούν δέσμιους στην κατάσταση ανελευθερίας, που οι διώκτες με περισσή πονηρία μας επέβαλαν εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες μας ως έθνος, ως λαός και ως άτομα;

Όταν ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής βγήκε απ΄ τη φυλακή, ο λαός πανηγύριζε τη νίκη του. Ο Νέλσον Μαντέλα μπήκε στη φυλακή νεαρός δικηγόρος και βγήκε γέρος. Η φυλακή όμως τον έμαθε πολλά για τις καταστάσεις στις οποίες παγιδεύονται οι άνθρωποι, είτε είναι στην πλευρά των διωκομένων είτε στην πλευρά των διωκτών.

Ο Νέλσον Μαντέλα μιλώντας στο λαό είπε, πως ο αγώνας δεν τελείωσε με το να ελευθερωθούν οι σκλαβωμένοι αδελφοί μας. Ο αγώνας συνεχίζεται για να ελευθερωθούν και οι διώκτες τους από την κακία τους.

Ο μακαρίτης ο Τζων Κένεντυ, όταν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, έλαβε μέτρα για να ανακουφίσει τους πολίτες που ήταν θύματα καταπίεσης. Τα μέτρα ήταν σωστά από την πλευρά των διωκομένων. Η εφαρμογή τους βοηθούσε τους διωκομένους να ελευθερωθούν από την καταπίεση. Δεν έλαβε όμως τα μέτρα που έπρεπε και από την πλευρά των διωκτών. Οι διώκτες ήταν δούλοι της κακίας τους. Χρειάζονταν να βοηθηθούν για να ελευθερωθούν και εκείνοι από τη δική τους χειρότερη σκλαβιά.

Στην Ορθόδοξη Παράδοση δεν χωρίζεται ο κόσμος σε καλούς και σε κακούς, σε φίλους και εχθρούς, αλλά σε θεραπευμένους και σε αρρώστους. Στη δική μας Παράδοση θεραπεύει μόνο εκείνος που θεραπεύτηκε. Οι αθεράπευτοι δεν θεραπεύουν απλώς αλλάζουν αρρώστια.
Όλοι διώκτες και διωκόμενοι, έχουμε πάθη που μας φθείρουν. Μια λύση είναι να αφήσει κανείς τη φθορά να κάνει τη δουλειά της. Να περιμένει κανείς να φθαρούν από μόνοι τους οι διώκτες μας.
Η απληστία τους όμως είναι αθεράπευτη. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ουσιαστικά αβοήθητοι. Η τύχη του πάμπλουτου βασιλιά Κροίσου είναι και μια παραβολή. Αν αφεθούν οι διώκτες στην απληστία τους, θα καούν από μόνοι τους σαν τον Κροίσο που κάηκε επάνω στη φωτιά. Μόνο μια βοήθεια υπάρχει προς αυτούς, να γίνουν συνειδητοί. Να δουν οι ίδιοι τι περιμένουν από τον εαυτό τους.

Όσο για μας η θεραπεία είναι να δούμε πώς ζούμε. Αν δεν έχουμε θεμέλιο της ζωής μας τον Ιησού Χριστό, να αναθεωρήσουμε τη ζωή μας και να στηριχτούμε στον Χριστό.
Δεν αλλάζει κανείς, αν δεν μετέχει στο πνεύμα του Χριστού. Το πνεύμα του Χριστού θα τον κάνει μέσα απ΄ τον πόνο να ευλογήσει τη ζωή. Πουθενά αλλού δεν μπορούμε να βρούμε τη ειρήνη και την υπομονή που χρειάζεται, να μην συνεργαζόμαστε με τους διώκτες μας, για να σηκωθούν να φύγουν. Οι διώκτες είναι σαν τον επισκέπτη, που όταν δεν τον περιποιείσαι, φεύγει.
Πώς συνεργαζόμαστε με τους διώκτες μας; Συνεργαζόμαστε γιατί, σύμφωνα με το πνεύμα που επικρατεί, παν ό,τι αποδίδει κέρδος. θεωρείται θεμιτό. Αρκεί λοιπόν να ελπίζουμε ότι θα έχουμε οποιοδήποτε όφελος, για να συνεργαστούμε ακόμα και με τον διάβολο.

«Θάρθει μια εποχή» είπε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυστόστομος, «τόσο γεμάτη θλίψη και βάρος για το πνεύμα, που δε θα ΄θελα να βρεθούν εκεί ούτε τα παπούτσια μου.»

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου