Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Νέες επενδυτικές αρπαχτές στην αιολική ενέργεια


imerisia.gr
Από πού ν' αρχίσω;...

1. Λυπάμαι όταν δημοσιογράφοι, που ξέρω ότι ξέρουν τι τους γίνεται, αναγκάζονται να γράφουν αρλούμπες των αφεντικών τους.

2. Πράγματι, έχουμε 1.800 αιολικά μεγαβάτ. Χρωστάμε €2,5-3 δις για αυτό το "προνόμιο". Είχαμε 1.700 αιολικά MW τον Φεβρουάριο του 2012, και έλαμψαν δια της απουσίας τους στον λεγόμενο πορτοκαλί συναγερμό της ΔΕΗ. Είχε γράψει σχετικά, άλλη, επίσης έγκριτη δημοσιογράφος... Δεν έφταιγαν τα 1.700 αιολικά μεγαβάτ που δεν είχαμε ρεύμα, η εξάρτησή μας από ακριβό αέριο έφταιγε, και ο κρύος χειμώνας. Αλλά πού ήταν τα 1.700 αιολικά μεγαβάτ? Διακοσμητικά. Έδωσαν 560 MW κάποιο μεσημέρι, λες και ο κόσμος ή η βιομηχανία, ή τα νοσοκομεία δεν χρειάζονται ρεύμα όταν δεν φυσάει, άλλες ώρες! Λες και δεν είναι δημόσια πληροφορία ότι εάν είχαμε ακόμα περισσότερα αιολικά, αυτό θα ανέβαζε την ανάγκη για θερμές εφεδρείες από αέριο ή πετρέλαιο, για να αποφύγουμε μπλακάουτ (δείτε την εμπειρία της Γερμανίας στο θέμα).

3. Ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ, στην μελέτη επάρκειας ισχύος του Οκτωβρίου 2013 το είπε απλά και καθαρά: Τα αιολικά, δεν συμβάλλουν στην "επάρκεια ισχύος". Σε 10% της ονομαστικής τους ισχύος τα λογίζει ο ΑΔΜΗΕ, και αυτό από ευγένεια, για να μην πει "μηδέν" ή 4-5%. Τα 560 από τα 1700 μεγαβάτ για 3-4 ώρες, δεν είναι ισχύς. Τα 1.800 ή 4.000 αιολικά μεγαβάτ δεν ηλεκτροδοτούν τα τυπογραφεία της Ημερησίας (σήμερα πχ που ...δεν φυσάει). Όλα τα αιολικά της Ελλάδας συν αυτά της Ευρώπης, δεν φτάνουν για να ηλεκτροδοτήσουν το πιο ταπεινό νοσοκομείο.

4. Είναι δημόσια πληροφορία ότι όπου μπήκαν, τα αιολικά εκτίναξαν το κόστος του ρεύματος (χωρίς να μειώσουν ρύπους ή να εξοικονομήσουν καύσιμα) στην Γερμανία. Αν δεν θέλετε κι άλλα δειγματάκια από την Γερμανική εμπειρία, εδώ... Τα πρώτα 3-4 αρκούν...

5. Είναι δημόσια πληροφορία ότι ακόμα και πολλά, διάσπαρτα, διασυνδεδεμένα μεταξύ τους, αιολικά πάρκα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατική ηλεκτροπραγωγή (δείτε την εμπειρία της Αυστραλίας, σε περίπτωση που δεν πιστεύετε τον ΑΔΜΗΕ).

6. Είναι δημόσια πληροφορία ότι τα πολλά αιολικά, απλά αυξάνουν την ανάγκη για απόρριψη του τυχαίου και μεταβλητού τους ρεύματος σε γειτονικές χώρες. Και η μεν Γερμανία έχει την Γαλλία, την Αυστρία, την Τσεχία και Πολωνία, την Ελβετία, για να απορρίπτει αιολικό ρεύμα (και πληρώνει για αυτό) και πασχίζει να καπαρώσει και την Νορβηγία. Εμείς? Εμείς δεν έχουμε διασυνδέσεις για να ξεφορτωνόμαστε το ρεύμα (και αυτό το λέει ο ΑΔΜΗΕ), οι Ιταλοί ενοχλήθηκαν με τις απορρίψεις μέσω καλωδίου Ιταλίας, και ποιόν θα πληρώνουμε βρε χαϊβάνια για να του στέλνουμε τυχαίο ρεύμα? Ή θα αναλάβει ο κ. Μπόμπολας να το αγοράζει? Ή ο κ. Κοπελούζος για το ...Μουσείο του? Ή ο κ. Μυτιληναίος για την Αλουμίνιο? Ας γελάσω...

7. Η έρμη η διασύνδεση. Ναι, είμαι υπέρ της διασύνδεσης, αν τα ΥΚΩ την δικαιολογούν. Και μόνο τα ΥΚΩ. Αλλά οι ΑΠΕ??? Η Κύπρος, κλασσικό, μη διασυνδεμένο νησί, που και αυτό βάζει αιολικά, γιατί έτσι λένε οι Ευρωπέη, ηλεκτροδοτείται σχεδόν 100% από πετρέλαιο. Και η καημένη η Κύπρος έχει κατά τι φθηνότερο ρεύμα από την Γερμανία, που έχει φτηνά ανθρακικά και πυρηνικά, αλλα έχει και ...ΑΠΕ. Ξέρω, ξέρω, δεν είναι 100% συγκρίσιμα, αλλά δείτε τον πίνακα της Eurostat, και θα ...συμφωνήσετε μαζί μου! Αν τα ΥΚΩ δεν δικαιολογούν διασυνδέσεις, ή να αυξήσετε τα ΥΚΩ ή δώστε την Ρόδο και την Μύκονο στους Τούρκους να τελειώνουμε. Αυτοί δεν θα ενοχληθούν καθόλου με ηλεκτροδότηση της Μυκόνου με πετρέλαιο.

8. Οι Ευρωπαϊκοί στόχοι... Εκεί παλικάρια μου χάνετε. Ποιοί Ευρωπαϊκοί στόχοι? Ό ένας μετά τον άλλο γελάνε με τους Ευρωπαϊκούς στόχους για το ...Κλίμα. Να σας πώ εγώ το Κλίμα. Ο Όμιλος χρωστάει σε ευρώ, για τα έργα πνοής του Λαλιώτη, που να πάρει άλλα από την Ψωροκώσταινα, και για αυτό (α) επιμένει να μείνουμε στο ευρώ, (β) χρειάζεται πρόσθετα "ανελαστικά" έσοδα σε ευρώ, για να συνεχίσει να υπάρχει. Το ότι επικαλείστε Κινέζικα αιολικά δείχνει ότι βασικά ψάχνετε για λεφτά. Αν η "Ευρώπη" ήθελε "στόχους" για εμάς, θα σας φόρτωνε με Ένερκον και Βέστας. Εσείς θέλετε στόχους για να συνεχίσετε να ρημάζετε τον τόπο. Και "τσάμπα" να βρείτε τις ανεμογεννήτριες, πάλι θα ακριβαίνουν το ρεύμα, επειδή θα δημιουργούν αστάθειες, θα χρειάζονται πρόσθετες θερμές εφεδρείες, διασυνδέσεις, και, χαρά σας, ...χωματουργικά. Το κόστος των αιολικών δεν είναι το κόστος της ανεμογεννήτριας.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ημερησία γράφει αιολικές αρλούμπες... Να θυμίσω την ...αιολική υπερδύναμη? Ακόμα χαχανίζω...

Και να ρωτήσω... Γιατί αφήνετε τον κ. Κοπελούζο να παίρνει και ΕΣΠΑ για τα δικά του αιολικά? Πάρτε και εσείς! Λεφτά υπάρχουν!

archaeopteryxgr.blogspot.gr

1 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου