Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Για κοίτα τι μαθαίνω από άρθρο του 2008...

capital.gr
1) Βγάζει άδειες (αφού μιλάει καλά και τα Ελληνικά) για να τις πουλήσει. Μπαμ, μπαμ. Συν ότι βγάλει από συμβόλαια ή εντολές που έχει για αέριο.

2) Να μια κοστολόγηση των ονομαστικών αιολικών μεγαβάτ περί τα €1,5 εκατομ/MW. Αν είναι σωστό το άρθρο, η ENEL πλήρωσε €172 εκατομ. για 84 ονομαστικά αιολικά MW σε λειτουργία, και για 42 ονομαστικά MW "σε στάδιο κατασκευής", με λίγο μαγείρεμα για τα ποσοστά που ήδη είχε πάρει. Έτσι έχει ξεκινήσει και η DAMCO (Κοπελούζος/ENEL) στις Κυκλάδες. Όταν έχει τις άδειες, ή όταν τα φτιάξει, μάλλον θα τα πουλήσει και αυτά. Μην περάσει ούτε στιγμή από το μυαλό σας ότι το 1,5 εκατ. είναι κόστος ανεμογεννήτριας. Θυμηθείτε την Φλώρινα. Το πόσο "κόστισε" δεν έχει σχέση με το πόσο κόστισε.

3) Όταν πληρώνει η ΕΝΕL περίπου €1,5 εκατομ. το ονομαστικό μεγαβάτ, σημαίνει ότι έχει σκοπό να αποπληρωθεί το 1,5 εκατ, κόστος κεφαλαίου τους, συν έξοδα λειτουργίας, συν το κέρδος. Η ΕΝEL αγοράζει μια άδεια για ένα αιολικό γιατί θα έχει εγγυημένο εισόδημα από την ταρίφα επί την αναμενόμενη έγχυση. Που δεν έχει καμία σχέση με την εξοικονόμηση καυσίμου. Εάν η ΕNEL δίνει 1,5/MW σημαίνει ότι περιμένει να εισπράξει τουλάχιστον περί τα €225.000 τον χρόνο από κάθε ονομαστικό MW. Εμείς πληρώνουμε τα €225.000, συν δεν ξέρω πόσα για το αέριο (και σε αυτό κόβει μεσιτεία ο δικό μας).

4) H ENEL ήταν μάλλον τυχερή που έχασε τότε την δουλειά της Χαιρώνειας. Εκτός εάν είχε σκοπό να καίει πετρογκάζ, ή να φέρνει αέριο από την Λιβύη μέσω Ιταλίας...

5) Το έγραψε και ο Φλουδόπουλος: "Σύμβαση εγγυημένης απόδοσης". I rest my case για τα καθίκια και τα δουλικά, τους δικούς μας, που τους εξυπηρετούν.

6) Η ΕΝEL βεβαίως υπέγραψε με τους άλλους να κοπούν οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ. Σε χώρες που οι ίδιοι παράγουν ρεύμα και ηλεκτροδοτούν. Εδώ, η ΕΝΕL δεν παράγει ρεύμα. Εδώ απλά τσεπώνει εγγυημένες αποδόσεις. Συμβάσεις που της φτιάχνει και της πουλάει ο δικό μας. Με τους δικούς του στις ...υπερεσίες.

7) Όπως και στην Φλώρινα, η δουλειά του δικού μας μάλλον έχει να κάνει με συμβάσεις να πουλάει αέριο, όπου μάλλον πληρώνεται από μια ποσότητα και πάνω. Για αυτό το καίμε για ρεύμα... Να δω τι θα καίμε το χειμώνα... Αν και το λόμπυ του αερίου είναι γενικά ...ισχυρό.

8) Εξοικονομούμε αέριο με αιολικά; Χαχαχαάααχαα! Και τι θα γίνει ο άλλος? Κλέφτης?

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου