Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο εντοπισμού του μποζονίου του Χιγκς

Διεθνής επιστημονική ομάδα, που προσπαθεί να επιλύσει το μεγαλύτερο αίνιγμα της Φυσικής, ανακοίνωσε ότι εξαφανίζονται οι ενδείξεις για την ύπαρξη του μυστηριώδους μποζονίου του Χιγκς. Το θεωρητικό σωματίδιο αυτό χαρακτηρίζεται «υπεύθυνο» για τη μάζα των αντικειμένων.

Τον περασμένο μήνα, ομάδα φυσικών είχε ανακοινώσει σε ευρωπαϊκό συνέδριο, ότι μεγάλο πείραμα είχε προσφέρει ενδείξεις ύπαρξης του Χιγκς-Μπόζον, όπως ονομάζεται το σωματίδιο. Το Χιγκς-Μπόζον ονομάζεται και «σωματίδιο του Θεού», λόγω του μυστηρίου που το καλύπτει, αλλά… και γιατί -εφόσον υπάρχει- αποτελεί μία από τις σημαντικότερες φυσικές δυνάμεις. «Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να εντοπίσουμε στοιχεία για την ύπαρξη του Χιγκς», είπε ο φυσικός Χάουαρντ Γκόρντον, επικεφαλής του προγράμματος ATLAS. Το πρόγραμμα διαθέτει το μεγαλύτερο εργαστήριο επιτάχυνσης σωματιδίων στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του ευρωπαϊκού κέντρου ερευνών CERN.

Οι φυσικοί, όμως, δεν είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα όπλα.«Η πιθανότητα ύπαρξης του Χιγκς ήταν ούτως ή άλλως απομακρυσμένη, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να παραδεχθούμε την ήττα μας», λέει ο δρ. Γκόρντον.

«Οι επόμενοι δώδεκα μήνες θα οδηγήσουν σε αποκαλύψεις. Εάν το Χιγκς υπάρχει, τότε τα πειράματα του επιταχυντή στο CERN θα το δείξουν. Αν δεν υπάρχει, τότε η Φυσική θα μπορέσει να κινηθεί σε νέες κατευθύνσεις», είπε ο επικεφαλής ερευνών του CERN Σέρτζιο Μπερτολούτσι.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από AFP

vatopaidi.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου