Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Πνευματικό νόημα

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο Ρόμπερτ Λαξ με ενεθάρρυνε να γράφω. Μου έλεγε, "για να γράψει κανείς καλά, πρέπει να γράψει άσχημα". Μήπως δεν είναι το ίδιο και στη ζωή; Αν διαβάσεις τις τρεις τελευταίες σελίδες από το ΥΠΟΓΕΙΟ του Ντοστογιέφσκι, θα καταλάβεις.

Ο διάσημος σκηνοθέτης του κινηματογράφου Ίγκμαρ Μπέργκμαν έκανε μια ταινία με την κεντρική ιδέα που εκφράζουν αυτά τα λόγια της ηρωίδας της ταινίας: Αν μ΄ αγαπούσε κανείς όπως είναι, θα τολμούσα κι εγώ να δω τον εαυτό μου όπως είναι. Η ταινία έχει τίτλο Φθινοπωρινή συμφωνία.

Αν απελπίζεσαι από τις δυσκολίες της ζωής σου, να διαβάσεις οπωσδήποτε την επιστολή του Αποστόλου Παύλου, που μιλάει για τους αγίους του Θεού: Θα σου γράψω ποια επιστολή είναι και ποιο κεφάλαιο, για να το βρεις εύκολα: Είναι η Επιστολή προς Εβραίους, κεφ. 11, στ.33 επ.

Θα σου πω κι ένα σχετικό μύθο όπως μου τον διηγήθιηκε ο π. Ηλίας. Ένα μικρό λιοντάρι χάθηκε στο δάσος. Το βρήκε ένας βοσκός και το έβαλε να μεγαλώνει με τα πρόβατα. Το μικρό λιοντάρι έτρωγε χορτάρι και βέλαζε σαν πρόβατο.

Μια μέρα πέρασε ένα λιοντάρι και το είδε: Τί κάνεις εσύ εδώ; το ρώτησε. Μεγαλώνω με τα πρόβατα. Έλα εδώ, ακολούθησέ με. Το πήγε σε μια λιμνούλα Το μικρό λιοντάρι έσκυψε και μόλις είδε το πρόσωπό του στο νερό σήκωσε ψηλά το κεφάλι και έβγαλε ένα βρυχηθμό λιονταριού κι ακολούθησε το λιοντάρι.

Αν βρεις το αληθινό θεμέλιο της ζωής που είναι ο Ιησούς Χριστός, όλα αποκτούν πνευματικό νόημα.

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου