Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

4 + 1 λόγοι για τους οποίους οι λογαριασμοί της ΔΕΗ διαρκώς ακριβαίνουν

ή, ο Δούρειος Ίππος των δήθεν "αριστερών", ή δήθεν "δεξιών" Πράσινων πρακτόρων


Στα κατάλοιπα της ελευθερίας του λόγου έχουν παρεισφρήσει τόσο ο Μεγάλος Αδερφός του 1984 και οι χαρακτήρες του Θαυμαστού Καινούργιου Κόσμου του Huxley. Από την μία λοιπόν έχουμε Ευρωβουλευτή της ΝΔ, από την άλλη, δήθεν "αριστερούς" με δήθεν οικολογικές ευαισθησίες, και οι δύο (εδώ και εδώ-αυτός της Greenpeace...) λένε ακριβώς τα ίδια παραμύθια που ακούμε (α) από τους ΑΠΕτζήδες και (β) από κάποια εκδοχή του μερκαντιλιστικού Γερμανικού μηχανισμού (μερικοί το λέτε "νεοταξικό").

Ασχέτως του ποιος και γιατί τους βάζει να λένε τις αρλούμπες τους, σε τεχνικά θέματα, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και αν, από ιδεολογία, είτε νομίζετε ότι είστε δεξιοί, είτε νομίζετε ότι είστε αριστεροί, αυτά που σερβίρει ο δήθεν "δεξιός", και αυτά που σερβίρουν οι δήθεν "αριστεροί" (ΔΗΜΑΡικοί, μου λέει ο spiral), είναι η ίδια αρλούμπα. Που φαινομενικά διαφημίζει αιολικά, στην πραγματικότητα είναι η Γερμανική εξωτερική πολιτική στα θέματα του δικού της ενεργειακού αδιεξόδου (που περιγράφεται στο Stratfor).

Ποιοι είναι λόγοι που ανεβαίνει το ρεύμα;

Το ρεύμα ακριβαίνει διότι

1) Κάποιος, άσχετος με εμένα, το είχε αποφασίσει (δηλαδή πού το ήξερε η Μπιρμπίλη και ο Ζερβός με το που ανέλαβαν;), επειδή, μάλλον,

2) "Κάποιος" δεν βολευόταν με το να έχει η Ελλάδα κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα με το φτηνότερο ρεύμα στην ΕΕ,

3) ο εύκολα απολήψιμος λιγνίτης (κρατικής ιδιοκτησίας) τέλειωνε (ή τελειώνει),

4) νέος λιγνίτης χρειάζεται κεφάλαια που δεν έχουν μαζευτεί ή δεν τα έχει η ΔΕΗ, και σίγουρα όχι οι ενεργειακοί βαρόνοι (αυτοί βγάζουν λεφτά, δεν βάζουν λεφτά). (Και μάλλον κακή ή ανεπαρκής χρήση αποσβέσεων στην ΔΕΗ)

(5) Ένας-δύο “επιχειρηματίες” και οι "κάποιοι" έβαλαν συνδικαλιστές και οικολόγους-μαϊμούδες να μπλοκάρουν τον λιθάνθρακα υπέρ πανάκριβου αερίου. "Πολίτες" αγορασμένοι και καθοδηγούμενοι και δήθεν "αριστεροί". Το αέριο είναι ακριβό, και ανέβασε την ΟΤΣ.

(6) Ένα δύο λαμόγια (και ένας υποψήφιος Πασόκος ευρωβουλευτής) μας χαντάκωσαν στην διαπραγμάτευση δωρεάν δικαιωμάτων για να δικαιολογούν την μετέπειτα ύπαρξή τους, αλλά στην πραγματικότητα γιατί έτσι ήθελε ο "κάποιος",

(7) 4-5 λαμόγια κάνουν τους ΑΠΕτζήδες και εισπράττουν € για ρεύμα που δεν υποκαθιστά συμβατικά καύσιμα, με τους μικρούς φωτοβολταϊκούς σε ρόλο πρόθυμου ηλιθίου που τσιμπάει δόλωμα και σκούζει όταν τον τραβάνε. Οι ΑΠΕ είναι πιο ακριβές και από το αέριο... πώς να το κάνουμε;

(8) οι παλιές μονάδες της ΔΕΗ …πάλιωσαν και δεν έχει μαζευτεί κεφάλαιο για ανανένωση (μα πού πήγαν οι αποσβέσεις? Χμμμ... depreciation is an expense that is a source of cash to be used only for future investments, μόνο που το έφαγαν το cash) -- αυτό είναι ένα σοβαρότατο θέμα με το ποίο δεν έχω ασχοληθεί).

Τα λοιπά των δήθεν "αριστερών", δήθεν "οικολόγων είναι μπούρδες με περικεφαλαία.

ΥΓ. Οι οικολόγοι μαϊμούδες που έκαναν ανένδοτο κατά του λιθάνθρακα (μερικοί καλοπροαίρετα) παρίσταναν και αυτοί τους αριστερούς. Όσο αριστεροί είναι ο Μυτιληναίος, η Shell ο Λάτσης, ο Βαρδινιογιάννης, ένας εφοπλιστής στο ΔΣ της Τράπεζας της Ελλάδος... Θεέ μου λέω ονόματα…

Οι ΑΠΕ είναι καθ' εαυτές ακριβές, μπορούν να συνυπάρξουν μόνο με (ακριβό) αέριο, την ύπαρξη του οποίο ακριβαίνουν, και δεν παράγουν αδιάλειπτο ρεύμα, το ρεύμα δεν αποθηκεύεται παρά με πρόσθετο κόστος. Ακριβό+ακριβό+ακριβό=ακριβό! Και μετά από όλα αυτό το ακριβό, ξυπνάς και βλέπεις ότι το ποσοστό της συνεισφοράς στην ηλεκτροδότηση είναι μονοψήφιο, και η υποκατάσταση πραγματικού καυσίμου ακόμα μικρότερη.

Μπορούμε να ζούμε μια χαρά ΧΩΡΙΣ ρεύμα, αλλά δεν χρειάζεται να πληρώνουμε και ΑΠΕτζήδες και Γερμανούς ή Δανούς ή Ισπανούς για αυτό. Το “χωρίς ρεύμα” είναι τσάμπα, ρομαντικά, αλλά έχεις μεγάλη παιδική θνησιμότητα.

Η μόνη δομική αλλαγή στην αγορά είναι να πάνε οι ΑΠΕτζήδες σπίτι τους, και οι αεριάδες να δούνε αν μπορούν ή δεν μπορούν να ηλεκτροδοτούν ισχύ αιχμής στα €50-60/ΜWhr. Για βάσης ούτε για αστείο. Όλα τα άλλα είναι προπαγάνδα υπέρ απάτης.

Και, μην ξεχνάτε, όπου μετρήθηκαν, οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν ούτε μονάδες, ούτε καύσιμα.

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου