Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Η αυτοκτονία της ανθρωπότητας!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Πριν χρόνια, ο Γάλλος συγγραφέας Ρομαίν Ρολλάν, υποστήριξε σε άρθρο του, ότι η ανθρωπότητα εξωθείται στην αυτοκτονία. Ο συγγραφέας καλούσε όλους αυτούς που συνειδητοποιούν τί συμβαίνει, να βγουν από την παθητικότητά τους και να δουλέψουν για να γίνει κοινή συνείδηση η απειλή που επικρέμαται πάνω από την ανθρωπότητα.

Δεν θυμάμαι τί ακριβώς υποστήριζε ο Ρομαίν Ρολλάν. Καθένας από εμάς κρίνοντας τα γεγονότα, αν δεν είναι παγιδευμένος στις προκαταλήψεις και στους μύθους, έχει γνώση του πως έχουν τα πράγματα. Γνωρίζει πως ο,τι κάνουν σ' αυτόν σήμερα, θα κάνουν στην ανθρωπότητα αύριο και το αντίθετο. Καθένας από μας είναι μια μικρογραφία της ανθρωπότητας. Το ίδιο και η ανθρωπότητα είναι ένας άνθρωπος, ο Αδάμ. Αυτό μας βοηθάει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον κόσμο, με το να γνωρίζουμε τί συμβαίνει σε μας τους ίδιους. Με τον τρόπο με τον οποίο εξωθείται ένας από εμάς στην αυτοκτονία, με τον ίδιο τρόπο εξωθείται η ανθρωπότητα στην αυτοκτονία.

Αν διαπιστώσεις, ευγενικέ αναγνώστη, ότι μας φέρονται σαν να είμαστε ανόητοι, ηλίθιοι, ψεύτες, απατεώνες, να ξέρεις ότι αυτή η τακτική είναι ένα βήμα για την αυτοκτονία της γης. Το ερώτημα είναι, αν μπορούμε να χαλάσουμε τα καταχθόνια σχέδια ή πρέπει να αφεθούμε παθητικά στη μοίρα μας.

Δες το μύθο αυτόν στον οποίο δυο χοίροι συζητούν μεταξύ τους: Λέει ο ένας: "Δε βλέπεις ότι μας ταϊζουν για το χασάπη"; "Τί να κάνουμε;" λέει ο άλλος, "να μην τρώμε;" Έτσι σκέφτεται όποιος βλέπει τη ζωή ως απλή επιβίωση και δεν έχει απαίτηση για την ποιότητα της ζωής του.

Ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς τους Εβραίους επισημαίνει τον κίνδυνο που διατρέχουν να σκληρυνθή η καρδιά τους πέφτοντας θύματα στην απάτη της αμαρτίας. Οι Πατέρες της Εκκλησίας διάλεξαν να διαβάζεται την ίδια μέρα, το Σάββατο της δευτέρας εβδομάδος των νηστειών, το Ευαγγέλιο που μιλάει για το θαύμα του καθαρισμού του λεπρού. Ο Ιησούς συνέστησε με τόνο αυστηρό στον θεραπευμένο να μην το πει σε κανένα: "Όρα μηδενί μηδέν είπης. αλλ΄ ύπαγε, σεαυτόν δείξον τω Ιερεί." Πράγμα που σημαίνει ότι ο μηχανισμός ήταν στημένος από εκείνα ακόμα τα χρόνια. Ας δούμε το σχέδιο βάσει του οποίου ενεργεί τώρα στην εποχή μας, ο θυματοποιός μηχανισμός της αυτοκτονίας.

Υπάρχει όντως συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά και αν δεν υπήρχε, ο θυματοποιός μηχανισμός της αυτοκτονίας τόσο των ατόμων, όσο και της ανθρωπότητας ενεργοποιείται από το πνεύμα της πονηρίας και της απάτης της σημερινής εποχής.

Μερικές πρακτικές του σχεδίου είναι οι παρακάτω, που παραθέτουμε από σχετική επιστολή αναγνώστου στην εφημερίδα. Το σχέδιο προτείνει: "Στα Μέσα Ενημέρωσης να προβάλουν όχι τα πραγματικά κοινωνικά θέματα, αλλά αυτά που δεν έχουν πραγματική αξία. Στα σχολεία να κρατηθούν οι νέοι μακρυά από τα πραγματικά οικονομικά, τους πραγματικούς νόμους, και την πραγματική ιστορία. Στη διασκέδαση να βρίσκεται κάτω απ΄ το επίπεδο της έκτης του δημοτικού. Στην εργασία το άτομο να είναι διαρκώς απασχολημένο, ώστε να μη μπορεί να σκεφτεί."

Ας μη νομίζει κανείς ότι συνωμότησαν κάποιοι για να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στην αυτοκτονία, για να διαπράξουν γενοκτονία σε βάρος της. Ο εχθρός δεν είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Είναι το πνεύμα της πονηρίας, αυτό που πρέπει καθένας από μας να το πολεμήσει στον εαυτό του και στον περίγυρό του, αντί να κλείνει τα μάτια του για να μην το δει.

Δεν βρήκα μέχρι τώρα καλύτερο αντίδοτο στα βήματα της αυτοκτονίας από το Ευαγγέλιο, όπως το ερμηνεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Παραθέτω τα λόγια του ορθόδοξου Ταρκόφσκι, ο οποίος βίωνε την αλήθεια του Ευαγγελίου, τόσο στην προσωπική του ζωή, όσο και στη δημιουργία των έργων του: Για να υπερβεί ο άνθρωπος τον πόνο του λέει ο Ταρκόφσκι, "ο άνθρωπος πρέπει να πιστέψει στις πηγές του, στις ρίζες του. Να ξέρει από που ερχόμαστε, πού πάμε, γιατί ζούμε. Δηλαδή να νιώσει βαθιά την εξάρτηση απέναντι στο Δημιουργό του. ...Αυτή η αίσθηση είναι ο δρόμος της πνευματικότητας. Η τύχη του ανθρώπου συνίσταται στο να αναπτύσσει ακούραστα αυτόν τον δρόμο προς την πνευματικότητα".

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου