Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Η άγνοια είναι αρρώστια των πλουσίων!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Τι θέλουν οι πλούσιοι που έχουν μαζέψει όλα τα χρήματα και επιδιώκουν ακόμα να μαζεύουν χρήματα; Γιατί καταδιώκουν την αληθινή σοφία, αφού δε δημιουργεί ανταγωνιστές στον πλούτο τους.
Η μόνη απάντηση είναι ότι είναι άρρωστοι. Η άγνοια είναι αρρώστια των πλουσιων. Οι πλούσιοι δεν γνωρίζουν ποιο είναι αληθινά πολύτιμο.

Η άγνοια είναι η χειρότερη αμαρτία και η αιτία όλων των δεινών! Γιατί οι άνθρωποι αφήνονται στην άγνοια; Οι άρχοντες αφήνουν τους λαούς στην άγνοια απ΄ την οποία πάσχουν και οι ίδιοι. Ο Χριστός είπε γι΄ αυτούς που τον σταύρωσαν, ότι έχουν άγνοια, ότι δεν γνωρίζουν τι κάνουν, ουκ οίδασι τι ποιούσι. Οι άρχοντες είναι αμόρφωτοι. Κανένας μορφωμένος δεν επιδιώκει να εξουσιάζει τους άλλους.

Υπήρξαν εποχές που οι βασιλιάδες κι οι άρχοντες ήταν εντελώς αμόρφωτοι. Δεν γνώριζαν ούτε να διαβάζουν και να γράφουν. Αλλά και στην εποχή μας, που ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν, δεν ακούν το Ευαγγέλιο, ενώ διαβάζουν πονηρά συγγράμματα, που τους κάνουν ακόμα περισσότερο πονηρούς από ό,τι είναι.

Οι αιώνιοι άγνωστοι στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία δεν βρήκαν τίποτε πολυτιμότερο στην οικία που διέρρηξαν και έκλεψαν μακαρόνια. Οι άνθρωποι δεν αναζητούν το αληθινά πολύτιμο, διότι το αγνοούν. Ο Σωκράτης έλεγε πως δεν είναι κανείς θεληματικά κακός. Είναι κακός επειδή δεν γνωρίζει το αληθινά καλό. Το αληθινά πολύτιμο, το πνευματικό αγαθό δεν δημιουργεί ανταγωνισμό.

Ο γάμος της παραβολής είναι έτοιμος, αλλά οι καλεσμένοι δεν ήταν άξιοι. Ο οικοδεσπότης είδε κάποιον που δεν είχε ένδυμα γάμου και τον έδιωξε στο σκοτάδι. Ο γάμος είναι το φως. Το φως είναι έτοιμο, αλλά οι καλεσμένοι στο φως δεν είναι έτοιμοι και το φως τους αποδιώχνει.

"Τη πίστει στήκατε", λέει ο Απόστολος Παύλος. Με την πίστη έχετε υπόσταση, είστε αληθινοί. Χωρίς την πίστη είστε ψεύτικοι, διδάσκει η Εκκλησία. Οι άρχοντες πολεμούν την Εκκλησία.

Ποιος θα μας φυλάξει από τις άλογες δυνάμεις της ψυχής; Ο Ευριπίδης μίλησε για τις άλογες δυνάμεις της ψυχής. Πριν από αυτόν η Αγία Γραφή αποκαλύπτει τις άλογες δυνάμεις της ψυχής μέσα από ιστορικά γεγονότα όπως είναι η ιστορία του αρχηγού των στρατευμάτων του αρχαίου Ισραήλ.

Ένας στρατηγός του Ισραήλ, όταν έχασε τον πόλεμο, κουρασμένος από τη μάχη κατέφυγε στη σκηνή μιας γυναίκας του εχθρού. Η γυναίκα του έδωσε γάλα και του έστρωσε να κοιμηθή. Όταν ο στρατηγός κοιμήθηκε, η γυναίκα του εχθρού τον σκότωσε.

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου