Μια "Top Ten" λίστα των πιθανών ενόχων, είναι :
• ο Ιούδας,
• ο Πιλάτος,
• οι δυσαρεστημένοι θρησκευτικοί ηγέτες στην Ιερουσαλήμ,
• ο Καϊάφας,
• οι Φαρισαίοι,
• Οι Ρωμαίοι,
• οι Σαδδουκαίοι,
• οι δυσαρεστημένοι μαθητές,
• ο Ηρώδης Αντύπας,
• και η χαριστική βολή ... ο ίδιος ο Ιησούς.

Στην εποχή μας, εκτός από ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες του Χόλυγουντ, ακούς ακόμη και από διάφορες εκκλησιαστικές φωνές να κατηγορούνται για το θάνατο του Χριστού στον Σταυρό οι ρωμαϊκές αρχές και να απαλλάσσονται οι Φαρισαίοι και ο ιουδαϊκός λαός.
Ο Αμερικανός «συντηρητικός» και καθολικός ανώτατος δικαστής Andrew Napolitano, είχε πει στο Fox News : «Οι Ρωμαίοι εκτέλεσαν τον Ιησού, επειδή πείστηκαν ότι με τον ισχυρισμό Του ότι είναι ο Υιός του Θεού, θα μπορούσε να υποδαυλίσει μια επανάσταση εναντίον τους ... φοβούνταν ότι μια επανάσταση που θα διατάραζε την κοσμική εξουσία τους, και έτσι τον καταδίκασαν σε θάνατο με σταύρωση». Οι Εβραίοι δεν αναφέρονταν πουθενά από τον Napolitano.

Είναι αλήθεια ότι οι Εβραίοι δεν θα μπορούσαν να σταυρώσουν (ή σταύρωση ήταν τύπος εκτέλεσης των Ρωμαίων) κανέναν στη ρωμαϊκή επικράτεια, αλλά θα μπορούσαν να εκτελέσουν με λιθοβολισμό, όπως έκαναν με τον πρωτομάρτυρα Στέφανο. Η Μισνά δίνει μια ποικιλία τύπων εκτελέσεων που πρέπει να διενεργούνται από το Σανχεντρίν (Συνέδριο). Ο άγιος Στέφανος λιθοβολήθηκε μετά από «συζήτηση» που είχε με ένα Σανχεντρίν (Πράξεις 7: 54-59).
Οι Πάπες έχουν τους δικούς τους ελίτ θεολόγους, οι οποίοι προσφέρουν κηρύγματα στον εκάστοτε ποντίφικα και στην παπική οικία. Ο αιδ. Fr. Raniero Cantalamessa, PhD., ένας Φραγκισκανός ιερέας που το 1980 διορίστηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ στην προνομιούχο θέση του "ιεροκήρυκα στην παπική οικία" και επιβεβαιώθηκε ξανά σε αυτή τη θέση από τον Πάπα Βενέδικτο XVI το 2005, ενώ συνεχίζει σε αυτόν τον ρόλο και υπό τον Φραγκίσκο, κήρυξε με την ιδιότητα αυτή, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής υπό την παρουσία του Πάπα, καρδιναλίων, επισκόπων, ιεραρχών και των προϊσταμένων των θρησκευτικών ταγμάτων και απέδωσε την ευθύνη για τον θάνατο του Ιησού στους Ρωμαίους. Κατηγόρησε λίγο και τους Σαδδουκαίους και σχεδόν απάλλαξε τους Φαρισαίους:
«Ο Ιησούς είχε φίλους μεταξύ των Φαρισαίων (Νικόδημος) που θα τον καλούσαν για δείπνο στο σπίτι τους. Ήταν πρόθυμοι τουλάχιστον, να τον αμφισβητήσουν και να τον πάρουν στα σοβαρά, σε αντίθεση με τους Σαδδουκαίους... Φυσικά ο Πιλάτος δεν ήταν τόσο ευαίσθητος σε θέματα δικαιοσύνης ώστε να ανησυχεί για την τύχη ενός άγνωστου Εβραίου. Ήταν έτοιμος να καταστείλει με αίμα το παραμικρό υπαινιγμό εξέγερσης .... Δεν προσπάθησε να σώσει τον Ιησού από συμπόνια για το θύμα, αλλά μόνο για να απολαύσει μια μικρή "νίκη" εναντίον των κατηγόρων του (Ιουδαίων), με τους οποίους είχε ανοίξει ένα ψυχρό πόλεμο με την άφιξή του στην Ιουδαία».

Ας ακούσουμε τα λόγια του Χριστού προς τον Πιλάτο. «Αυτός που με παραδίδει σε σένα έχει την μεγαλύτερη αμαρτία». (Κατά Ιωάννην 19:11).
Η απόστολος Παύλος σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Χριστού αναφέρει ξεκάθαρα: «.. Οι Ιουδαίοι… οι οποίοι και τον Κύριο Ιησού θανάτωσαν και τους δικούς τους προφήτες, και μας εδίωξαν και δεν αρέσουν στον Θεό, και είναι αντίθετοι με όλους τους ανθρώπους». (Α΄ Θεσσαλονικείς 2: 14-15).
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / από εδώ κι εδώ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου