Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

Πότε υπήρχε «αθωότητα»;

Μου λείπουν οι μέρες της αθωότητας. Όταν η επιστήμη ήταν η ικανοποίηση της περιέργειας και η φωνή δασκάλων που μάλλον έχουν φύγει, αν και τους θυμάμαι πάνω από τον θόρυβο των τζιτζικιών ή του αέρα έξω από τα παράθυρα. Όταν η «αλήθεια» δεν ήταν υποκειμενική, και δεν υπήρχαν πολιτικά, ή οικονομικά, ή απάτες ανακατεμένες με τους Νόμους και τον Περιοδικό Πίνακα. Βέβαια, μάλλον αφελής ήμουν, ή μειράκιον που δεν έβλεπε πέρα από την μύτη του.


Ο αθώος περιοδικός πίνακας των στοιχείων ήδη είχε ουράνιο (AA 92) και πλουτώνιο (AA 94), και, για παράδειγμα το Κογκό υπέφερε από τα «στρατηγικά ορυκτά» του παλιότερα χαλκό και στην …εποχή μου, ουράνιο. Τώρα, το Κογκό υποφέρει από το Κολόμβιο (ή Νιόβιο) (ΑΑ 41) και τον Τανταλίτη (ΑΑ 73). Ο Τανταλίτης χρειάζεται για τα …κινητά τηλέφωνα, και το Νιόβιο για κράματα αγωγών αερίου.


Το Σκάνδιο (ΑΑ 21) έχει ετήσια παραγωγή … 2 τόννων. Πάει σε κράματα αλουμινίου για πολεμικά αεροπλάνα και χρειάζεται για τις «κυψέλες καυσίμου) fuel cells που είναι δήθεν για πράσινα αυτοκίνητα, αλλά στην πραγματικότητα για νέας γενιάς μικρά αθόρυβα υποβρύχια. Το Λανθάνιο (ΑΑ 57) δεν είναι σπάνιο, αλλά χρειάζονται τρομακτικές ποσότητες εάν μιλάμε για υβριδικά αυτοκίνητα – πέρα από τα διαφημιστικά. Το Νεοδύμιο (ΑΑ 60) χρησιμοποιείται στα laser και τους μαγνήτες των …αιολικών(!), και ενώ δεν είναι σπάνιο, υπάρχει κυρίως στην ...Κίνα.

Ο περιοδικός πίνακας σε αυτό το link είναι «διαδραστικός» και μπορείτε να περάσετε ώρες με τα περίεργα «στρατηγικά» στοιχεία για τα οποία φαίνεται ότι γίνονται πολλοί πόλεμοι και αρκετή καταστροφή στον Πλανήτη. Βεβαίως, τα πιο στρατηγικά χημικά είναι αυτά με ΑΑ 1, 8, 6, και 7. Καύσιμα, αέρας και πρωτεΐνες (ή λίπασμα, δηλαδή ΑΑ 1 και 8, ξανά). ΑΑ είναι ο «ατομικός αριθμός» ή ο αριθμός πρωτονίων στον πυρήνα του ατόμου. Τα αντιπολεμικά κινήματα ειρήνης είναι γεμάτα υποκρισία. Ηθελημένη ή υποκινούμενη. Πετάξτε το κινητό σας, σώστε έναν αθώο στο Κογκό.


Καλή διασκέδαση (με τον Περιοδικό Πίνακα) και καλό Σ/Κ. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου