Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Προσκλητήριο παρασίτων

Το να μιλά για «πολιτική αλητεία» το ΠΑΣΟΚ είναι ανέκδοτο από μόνο του. Το να καταγγέλλει «πολιτική αλητεία» ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μπορούσε να βρει ακροατήριο μόνο αν το έλεγε στα πλαίσια της αυτοκριτικής του. Όμως μέσα στον πανικό τού ψυχοραγούντος, όλα δικαιολογούνται. Απλώς δεν είμαστε υποχρεωμένοι σε όλες τις περιπτώσεις να δείχνουμε οίκτο. Και στον πολιτικό θάνατο του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του, ο οίκτος θα ήταν πολυτέλεια.

Μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2007, ο Βενιζέλος δεν είχε την ελάχιστη αξιοπρέπεια να περιμένει μέχρι να ξημερώσει, αλλά έτρεξε στο Ζάππειο μέσα στα άγρια μεσάνυχτα για να προλάβει να δηλώσει σε όλα τα κανάλια ότι ήταν έτοιμος να πάρει το ΠΑΣΟΚ στα χέρια του. Δεν το πήρε. Τα κατάφερε αργότερα και πάλι όχι με κάποιου είδους αγώνα, αλλά του το χάρισαν καθώς στις εσωκομματικές εκλογές του 2012 ήταν ο μόνος υποψήφιος.

Το πνευματικό νόημα της Παράδοσης

Η Ορθόδοξη ιστορία σημαδεύεται εξωτερικά από μια σειρά ασυνεχειών: η κατάληψη της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας και της Ιερουσαλήμ από τους Άραβες μου­σουλμάνους. Ο εμπρησμός του Κιέβου από τους Μογγόλους. Οι δύο λεηλασίες της Κωνσταντινούπολης. Η Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία. Αυτά όμως τα γε­γονότα, ενώ έχουν μεταμορφώσει την εξωτερική εμφάνιση του Ορθόδοξου κόσμου, δεν κατάφεραν ποτέ να διασπάσουν την εσωτερική συνέχεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το πράγμα που προκαλεί έκπληξη σ’ έναν ξένο, όταν αυ­τός έρχεται σ’ επαφή με την Ορθοδοξία, είναι συνήθως κάποια αρχαιοπρεπής ατμόσφαιρα και μία φαινομενική α­καμψία. Ανακαλύπτει πως οι Ορθόδοξοι εξακολουθούν να βαπτίζονται διά τριπλής καταδύσεως, όπως ακριβώς γινόταν στην αρχαία Εκκλησία· τα μωρά και τα παιδιά συμ­μετέχουν στη θεία Ευχαριστία· στη Λειτουργία ο Διάκο­νος εξακολουθεί να εκφωνεί:

Η πρώτη καινούργια μονάδα κάρβουνου (στην Γερμανία)

bloomberg.com
725 μεγαβάτ, κάρβουνο (ένα από 10 που φτιάχνονται και που θα ηλεκτροδοτούν την Γερμανία οσονούπω), $80 ο τόνος το κάρβουνο (είμαι σίγουρος ότι βρίσκει κανείς και μακροχρόνια συμβόλαια -- και με Έλληνες μεταφορείς), διαθεσιμότητα μεταξύ 60% και 70%. Κέρδος από την ηλεκτροπαραγωγή (στην Γερμανία) €9,16/MWhr, σε σύγκριση με ζημιά €19,3 από αντίστοιχη ηλεκτροπαραγωγή από αέριο (και η Γερμανία έχει πολύ φθηνότερο αέριο από εμάς).

«Θέλετε ολοκληρωτικό πόλεμο;»

«Ένα έθνος που έχει τη δύναμη να επιβιώνει και να ξεπερνά μια τέτοιας έκτασης καταστροφή, ακόμα και να αποκομίσει οφέλη και περαιτέρω ισχύ από αυτήν, είναι ανίκητο. [...] Τώρα δεν είναι η ώρα να αναρωτιόμαστε πώς συνέβησαν όλα. [...] Όταν προσπερνώ το παρελθόν και κοιτάζω μπροστά, το κάνω σκόπιμα. Δεν υπάρχει χρόνος για άσκοπες διενέξεις. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, διεξοδικά και αποφασιστικά. [...] Σας ρωτώ: Θέλετε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο; Αν κριθεί απαραίτητο θέλετε έναν πόλεμο πιο ολοκληρωτικό και ακραίο απ’ ό,τι έχουμε φανταστεί μέχρι σήμερα;»
Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιόζεφ Γκαίμπελς στο κλειστό γυμναστήριο του Βερολίνου, 18 Φεβρουαρίου 1943