Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ο Ακάθιστος Ύμνος

Στην επίσημη λειτουργική γλώσσα η ακολουθία αυτή ονομάζεται «Ακάθιστος Ύμνος» ή μονολεκτικά «Ακάθιστος» από την ορθία στάση, που τηρούσαν οι πιστοί καθ' όλη τη διάρκεια της ψαλμωδίας της. Έτσι και με τα λόγια και με τη στάση του σώματος εκφράζεται η τιμή, η ιδιαίτερη ευλάβεια, η ευχαριστία προς εκείνη, προς την οποία απευθύνουμε τους χαιρετισμούς μας.

Είναι δε η ακολουθία αυτή στη σημερινή λειτουργική μας πράξη εντεταγμένη στο λειτουργικό πλαίσιο της ακολουθίας του μικρού αποδείπνου, όπως ακριβώς τελέσθηκε απόψε. Έτσι γίνεται κάθε Παρασκευή στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες των Νηστειών, ακόμα και την Παρασκευή της Ε' Εβδομάδος, που μετά την τμηματική στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες ψαλμωδία του, ανακεφαλαιώνεται ολόκληρος ο ύμνος. Στα μοναστήρια, αλλά και στη σημερινή ενοριακή πράξη και παλαιότερα κατά τα διάφορα Τυπικά, έχουμε και αλλά λειτουργικά πλαίσια για την ψαλμωδία του ύμνου: την ακολουθία του όρθρου, του εσπερινού, της παννυχίδος ή μιας ιδιόρρυθμης Θεομητορικής Κωνσταντινουπολιτικής ακολουθίας, την ' «πρεσβεία». Σ' όλες αυτές τις περιπτώσεις σ' ένα ορισμένο σημείο της κοινής ακολουθίας γίνεται μια παρεμβολή. Ψάλλεται ο κανών της Θεοτόκου και ολόκληρο ή τμηματικά το κοντάκιο και οι οίκοι του Ακάθιστου.

Το σύνδρομο του πανικού

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Πώς θεραπεύεται το σύνδρομο του πανικού; Οπωσδήποτε όχι με λογικά επιχειρήματα. Γιατί όμως δεν θεραπεύεται με λογικά επιχειρήματα, με την ενέργεια δηλαδή του εγκεφάλου, αφού ο τρόμος αυτός είναι στο μυαλό;

Αυτό είναι επίσης ένα μεγάλο παράδοξο. Ο τρόμος είναι στο μυαλό και με καμιά ενέργεια του μυαλού δεν θεραπεύεται.

Σήμερα έγινε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στη Λάρισα και κάποιοι εγκλωβίστηκαν στους ανελκυστήρες. Γιατί ανησυχεί αυτός που δεν του αρέσει να κλείνεται πουθενά; Θα τηλεφωνήσει κάποιος στην πυροσβεστική και ύστερα από λίγη ώρα θαρθεί να σε βγάλει.

Υπόθεση Μπαλτάκου: Η μυθολογία του παραλογισμού…

Τα κυβερνητικά ανδρείκελα και οι «παπαγάλοι» τους έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ιλαρότητας. Έχουν γίνει καταγέλαστοι…
Από χθες άρχισαν να ρίχνουν τα πρώτα θεμέλια της «υπεράσπισης»: Ο Μπαλτάκος, ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, είχε «αυτονομηθεί»!!!
Σήμερα πάνω σ’ αυτό κινούνται οι πάντες.
Μόνο που δεν αντιλαμβάνονται ότι και αυτό το μέγα ψεύδος του πανικού τους γίνεται ορατό, σε όλον τον κόσμο και δια γυμνού οφθαλμού.

Επιπλέον είναι ένα ψεύδος που στραπατσάρει ακόμα περισσότερο τον Σαμαρά. Γιατί αν ο Μπαλτάκος είχε «αυτονομηθεί» και έκανε του κεφαλιού του, αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει ΤΙΠΟΤΑ και μάλιστα σε σοβαρά ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, συνεπώς είναι διπλά και τριπλά άχρηστος και επικίνδυνος και θα πρέπει αμέσως να …αποσυρθεί.

Μάς τελείωσε ο "Ευρωπαϊκός" φόρος άνθρακα στις διεθνείς πτήσεις

euractiv.com

Η Κομισιόν δεν ...επιμένει στον φόρο άνθρακα για διεθνείς αεροπορικές εταιρίες. Συγγνώμη... Ποιούς θα φορολογήσει; Τους Ρώσους; Τους Κινέζους; Τους Αμερικάνους; Τους Άραβες;