Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Οι εμφανίσεις των αγγέλων.

Ο τρόπος εμφάνισης των αγγέλων ποικίλλει ανάλογα με το σκοπό, την περίπτωση και τον άνθρωπο στον οποίο εμφανίζονται.

Η εμφάνιση ενός αγγέλου στο Μωυσή για παράδειγμα έγινε με τον εξής τρόπο: Όταν ο Μωυσής ήταν βοσκός στην έρημο «ώφθη αυτώ άγγελος Κυρίου εν πυρί φλογός εκ του βάτου, και ορά ότι ο βάτος καίεται πυρί, ο δε βάτος ου κατεκαίετο» και «εκάλεσεν αυτόν ο Κύριος εκ του βάτου λέγων Μωυσή, Μωυσή» (Εξ. γ” 2,4).

Ο Μωυσης δεν είδε ούτε πρόσωπο ούτε μορφή αλλά μόνο τη φωτιά. Από τη φωτιά άκουσε τη φωνή να τον καλεί και να τον καθοδηγεί τι να κάνει.

Η εμφάνιση αγγέλου σ’ ολόκληρο το λαό του Ισραήλ, όταν έφευγε από την Αίγυπτο, έγινε ως εξής: «ο δε Θεός ηγείτο αυτών, ημέρας μεν εν στύλω νεφέλης, δείξαι αυτοίς την οδόν, την δε νύχτα εν στύλω πυρός» (Εξ. ιγ’ 21).

Κυρίαρχη Ιδεολογία. «Η επόμενη δόση»!

Κάποτε, επί Καραμανλή ακόμα, όταν είχαμε διαπιστώσει ιδεολογικό αδιέξοδο, είχαμε πει από αυτό εδώ το blog, ότι πολύ σύντομα η Κυρίαρχη Ιδεολογία θα είναι «Η έξοδος από την κρίση». Κάναμε λάθος. Δεν είχαμε φανταστεί τότε το φαινόμενο των δόσεων. Η έξοδος από την κρίση θα παίξει σαν πολιτικός λόγος σίγουρα αργότερα, προς το παρόν η Κυρίαρχη Ιδεολογία που επικρατεί στη χώρα μας, είναι «η Επόμενη Δόση». Ναι δεν είναι αστείο. Δυστυχώς, ιδεολογικό διακύβευμα έχει πλέον καταστεί η κάθε φορά επόμενη δόση. Εκεί έχουμε καταντήσει.

Αντί να αναπτύσσουμε ως λαός και ως κόμματα ιδέες για το πώς θα βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής μας, καθώς και για το πως θα βελτιώσουμε το εξουσιαστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε, εμείς τουναντίον, έχουμε καταστεί ιδεολογικά «πρεζάκηδες», κάνοντας ότι πιο υποτιμητικό, εξευτελιστικό και δουλικό μας ζητάνε τα αφεντικά - δανειστές μας, προκειμένου να μας δώσουν την επόμενη δόση για να επιβιώσουμε.

«ίππος, βους, κύων και άνθρωπος»

Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος Κιλκίς

Είναι πολύ ωραίοι οι μύθοι του Αισώπου, διδακτικότατοι. Τους χρησιμοποιώ συχνότατα στο μάθημα της γλώσσας (Ε’ δημοτικού). Αρέσουν στα παιδιά, τους χαίρονται και εντυπώνονται στην μνήμη τους. Ενώ οι συνταγές μαγειρικής των επισήμων βιβλίων, προκαλούν βέβαια στα παιδιά «χάχανα» αβάσταχτα, αλλά η Παιδεία... πάει περίπατο. Οι μύθοι του Αισώπου όμως αποτελούν και λαμπρά προσανάμματα για την συγγραφή άρθρων. Επιγράφεται ένας μύθος «άλογο, βόδι, σκυλί και άνθρωπος». Στο αρχαίο κείμενο ο τίτλος είναι «ίππος, βους, κύων και άνθρωπος».
Ως γνωστόν, ο μεγάλος αρχαίος μυθοποιός ήταν εχθρός των κίβδηλων ηθών, της υποκρισίας, της φιλαργυρίας, της δοξομανίας, των «αρετών», δηλαδή, που συνοδοιπορούν, με τον πολιτικό βίο της ημετέρας πατρίδας, εξ αρχαιοτάτων χρόνων. Διηγείται, λοιπόν, ο παραμυθάς Αίσωπος: «Όταν ο Δίας έπλασε τον άνθρωπο, τον έκανε ολιγοχρόνιο, ολιγόζωο. Κι ο άνθρωπος χρησιμοποιώντας την εξυπνάδα του, έφτιαξε σπίτι, όταν έφτασε ο χειμώνας και ζούσε μέσα σ’ αυτό. Κάποτε που το κρύο δυνάμωσε και ο Δίας έριχνε βροχή πολλή και σφοδρή, το άλογο μη αντέχοντας το κακό, πρόστρεξε στον άνθρωπο και τον παρακάλεσε να του δώσει καταφύγιο.