Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Η ψύχρα του θανάτου,η απιστία στον Θεό κι η πίστη στη μηχανή

Τα δύο δένδρα. Ο άνθρωπος απαρνήθηκε τη γνώση και την απλή ζωή
(Φώτης Κόντογλου)

Ζαλίζεται κανένας κι απελπίζεται, βλέποντας σε ποιόν καιρόν ζούμε. Σ’ έναν καιρό ολότελα παλαβόν και σκοτισμένον που η τρέλλα κι η ανοησία έχουνε κυριαρχήσει επάνω σ’ όλον τον κόσμο…
Κάθουμαι και συλλογίζουμαι κι απορώ πώς οι σημερινοί άνθρωποι έχου­νε την ιδέα πως πηγαίνουνε μπροστά, πως προοδεύουνε σε όλα, ενώ στ’ αλή­θεια πηγαίνουνε όλο και πίσω, κατεβαίνουνε όλο και παρακάτω;…
Απ’ όλα λείπει κάποια ουσία, κάποια νοστιμάδα, που είχανε άλλη φορά, λείπει η θέρμη της ζωής και της αγάπης, γιατί άπλωσε η ψύχρα του θανάτου, η απιστία στον Θεό κι η πίστη στη μηχανή.

Ο εξ ανατολών κίνδυνος και οι εσωτερικοί εφιάλτες

“Πήμα κακός γείτων όσον τ’ αγαθός μεγ’ όνεταρ”
Ο κακός γείτονας είναι συμφορά, όσο μεγάλος θησαυρός είναι ο καλός

Σχετικώς με κάποιες εθνικιστικές κραυγές για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητος της Ελλάδος, καλό θα είναι το ΠΑΣΟΚ να μην επανέλθει στην εποχή του βυθίσατε το «Χόρα», για να βυθίσει εν συνεχεία τη χώρα! Ούτω θα είναι χρήσιμο για την Ελλάδα, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ να σταματήσουν τα στελέχη του τις στείρες αντιπαραθέσεις επί εθνικών θεμάτων, γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν ομιλούν για σκοινί.

Γι΄αυτά πολεμήσαμε;

Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος Κιλκίς

«Και τρώγονται σαν τα σκυλιά...»
Μακρυγιάννης

«Κάναμε την αυτοκριτική μας». Φιλοξενούσε, τις προάλλες, κάποιο ραδιόφωνο, την κ. Διαμαντοπούλου, το καρυκευμένο και ψιμυθιωμένο «τίποτε». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για τις ευθύνες του πασοκικού καρκινώματος, το μόνο που βρήκε να ψελλίσει ήταν η χιλιομασημένη φράση: «Κάναμε την αυτοκριτική μας». Τι σημαίνει αυτό; Ότι διώξαμε κλωτσηδόν τον προδότη ΓΑΠ και τον αντικαταστήσαμε με τον θλιβερό δημαγωγό, Βενιζέλο. Αυτή, περίπου, ήταν η... αυτοκριτική τους. Το ότι ακόμη φθάνουν βιβλία στα σχολεία αυτό είναι υπεράνω της αυτοκριτικής. Τέλος πάντων. Γράφω για την λεγάμενη και «καπνίζουν τα μάτια μου», όπως θα έλεγε ο Μακρυγιάννης.