Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Δημοκρατικό τόξο

Ετσι, προς χάριν εντυπωσιασμού και άγρα ενδιαφέροντος ξεκινάμε με μια είδηση-σοκ: στα πρακτικά της Βουλής κατεγράφη ο Γιώργος Πάντζας (ο γνωστός και αγαπητός σε όλους τους σινεφίλ βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ που ενσάρκωσε τον ρόλο του Γιώργου Κεχαγιά στην ταινία-μιούζικαλ «Μαριχουάνα Στοπ») να λέει: «Βγάλε και το πιστόλι να μας πυροβολήσεις! Χάιλ Χίτλερ!». Μην πανικοβάλλεστε. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ως συνήθως, ο άνθρωπος δεν μιλούσε στα σοβαρά. Μια παρλάτα έκανε σε ρόλο κόντρα στη Χρυσή Αυγή και συγκεκριμένα εναντίον του βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ο οποίος αποκάλεσε τον Τσίπρα «mister Αλέξη» και χαρακτήρισε μία υπό συζήτηση ερώτηση «σούπα». Αυτές οι λέξεις είναι τόσο κακές ώστε το προεδρείο αναγκάστηκε να τον αποβάλει από την αίθουσα. Σίγουρα έχει δίκιο. Είναι δυνατόν ολάκερη Βουλή να ανέχεται τέτοια καντήλια και να μη λαμβάνει τα μέτρα της; Επειτα από έρευνα που διήρκεσε τουλάχιστον τριάμισι δευτερόλεπτα, η στήλη διαπίστωσε ότι οι λέξεις «προδότης», «λαμόγιο», «δωσίλογος», «απατεώνας» και άλλες παρόμοιες που διατυπώνονται από καιρού εις καιρόν στο Κοινοβούλιο είναι μακράν καλύτερες από τις ύβρεις «σούπα» και -άκουσον άκουσον- «mister».

Γιατί δεν συμφέρει το πολιτικοοικονομικό σύστημα η επιστροφή στη δραχμή;

Έχει γίνει πια φανερό στον καθένα μας ότι το κρατικοδίαιτο πολιτικοοικονομικό σύστημα που κυριαρχεί στην Ελλάδα και αναπαράγεται εδώ και δύο περίπου αιώνες, δεν θέλει την επιστροφή στη δραχμή. Το θέμα αυτό έχει βγει εντελώς από την αντζέντα των πολιτικών και μιντιακών συζητήσεων.

Δεν συμφέρει ούτε το πολιτικό ούτε το κρατικοδίαιτο οικονομικό σύστημα να γίνει αυτή η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα για δύο κυρίως λόγους:

1) Γιατί θα είναι τέτοια η δυναμική των πολιτικών και θεσμικών αλλαγών οι οποίες θα επακολουθήσουν που δεν υπάρχει περίπτωση να σταθεί αυτό το πολιτικό σύστημα. Θεσμοί και πρόσωπα θα αλλάξουν άρδην.