Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Καλοκαίρι στο Όρος

Του Φώτη Κόντογλου

Στ' Άγιον Όρος πήγα πολλές φορές. Την πρώτη φορά κάθησα παραπάνω από δυο μήνες κ' έκανα γνωριμία με πολλούς πατέρες και λαϊκούς, γιατί υπάρχουνε εκεί πέρα και αγωγιάτες αρβανίτες, παραγυιοί και γεμιτζήδες πού φορτώνουνε κερεστέ1 στα καράβια. Στη Δάφνη, που είναι η σκάλα που πιάνουνε τα βαπόρια, βρισκόντανε και κάτι ψαράδες κοσμικοί, κ' εκεί γνωρίσθηκα με τρείς Αϊβαλιώτες και περάσαμε πολύ έμορφα. Από κει πήγα στις Καρυές, μα δεν κάθησα πολύ, γιατί γύρευα θάλασσα. Πήγα στο μοναστήρι των Ιβήρων μαζί με ένα γέροντα που πουλούσε βιβλία στις Καρυές και που τον λέγανε Αβέρκιον Κομβολογάν. Σ' αυτό το μοναστήρι κάθησα κάμποσο. Πιο πολύ με τραβούσε ο αρσανάς, δηλαδή το μέρος που βάζουνε τις βάρκες και τα σύνεργα της ψαρικής.

Ο Ραγκούσης “τρέχει” για τη διαδοχή και αν δεν τα καταφέρει τα μπιφτέκια και τα λουκούμια θα τον περιμένουν...

Η ανυποχώρητη στάση του Γιάννη Ραγκούση στην κόντρα με τους ιδιοκτήτες ταξί, που κορυφώθηκε σήμερα με την εγκύκλιο του Υπουργού Υποδομών για την αφαίρεση αδειών κυκλοφορίας, από όσους προκαλούν προβλήματα στους δρόμους, δυσχεραίνει το κλίμα για την Κυβέρνηση, ταυτόχρονα ωστόσο μοιάζει να εξυπηρετεί τον πολιτικό σχεδιασμό του άλλοτε εξ απορρήτων του Γιώργου Παπανδρέου για το μέλλον.

Πολιτικοί φίλοι του Γιάννη Ραγκούση εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως της κατάληξης που θα έχει αυτή η σύγκρουση, ο Υπουργός Υποδομών θα αποκομίσει διακριτά και μακροπρόθεσμα οφέλη. Έχει ανοίξει μέτωπο με μια κοινωνική ομάδα που… δεν είναι και τόσο συμπαθής στο σύνολο της κοινωνίας, εμφανίζεται ως συνεπής μεταρρυθμιστής, και συγκρούεται με συνδικαλιστικά συμφέροντα, που θεωρούνται υπεύθυνα για πολλές από τις κακοδαιμονίες της σημερινής Ελλάδας, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

Η χώρα εχει καταρρεύσει οικονομικά και εμείς το τζαμί μας...

Σύμφωνα με πληροφορίες στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανέγερση Τζαμιού στο Βοτανικό, μετά την ενσωμάτωση της σχετικής τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και τη ρύθμιση των αυθαιρέτων.

Η εγκατάσταση –θα εξυπηρετεί περισσότερους από 500 μουσουλμάνους– θα υλοποιηθεί με δαπάνες του Δημοσίου, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ και έχει θεσμοθετηθεί από το νόμο 3512 του 2006. Όπως προβλέπεται, η «ανέγερση του Τεμένους θα γίνει...
από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Σχεδίων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Επανεξετάζονται οι «εγγυημένες» τιμές για τα φωτοβολταϊκά

Μια πιθανή μείωση των τιμολογίων θα καταστήσει προβληματικές πολλές
από τις μικρές μονάδες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας

που έχουν εγκατασταθεί σε όλη την Ελλάδα

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ

Απότομη προσγείωση περιμένει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζονται δραστικές μειώσεις στις εγγυημένες τιμές ρεύματος από ηλιακή ενέργεια, ενώ παράλληλα επανεξετάζονται οι διαδικασίες αδειοδότησης προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση των ώριμων σχεδίων. Ταχύτερες όμως θα γίνουν και οι διαδικασίες ανάκλησης των αδειών για τα σχέδια που καθυστερούν.

Η γυναίκα είναι και άλλα πράγματα, εκτός από "πρόκληση"!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Το χρήμα της αδικίας επέβαλε στη γυναίκα (νέα και ηλικιωμένη) την ιδέα ότι τα πάντα είναι εμπόρευμα και ότι καθένας πουλάει ότι έχει (ή νομίζει ότι έχει), μη φειδώμενο ούτε της ίδιας, ούτε της οικογένειας. Αν κι η ελληνική οικογένεια ανθίσταται ακόμη στην διαλυτική αυτή ιδέα του χρήματος της αδικίας.

Αλίμονο αν και η ελληνική οικογένεια έβλεπε τη γυναίκα δίχως το σεβασμό που της αξίζει! Ο Θεός την κατεκόσμησε με πλούσιο εσωτερικό κόσμο, μεγάλη ευαισθησία, διάκριση, συμπόνια. Στους ιερούς ναούς οι γυναίκες είναι παρούσες ακόμα κι όταν οι άντρες απουσιάζουν εντελώς, επειδή πιστεύουν ότι είναι πιο σοβαρό να διαβάζουν την εφημερίδα τους ή να κοιτάζουν τηλεόραση την ώρα των ακολουθιών. Οι γυναίκες που μαζί με την εξωτερική εργασία επωμίζεται και τη μεγαλύτερη ευθύνη και τα περισσότερα βάρη της οικογένειας!

Δέκα Ιστορίες με τον Λαυρέντη…..

Ήταν κάποτε ένας νεαρός και φιλόδοξος επιχειρηματίας, ονόματι Λαυρέντης, που θεωρούσε ως όριο του τον ….ουρανό!

Εγώ ήξερα δύο άτομα με τον όνομα Λαυρέντης. Το γλυκύτατο παππού, ηθοποιό Λαυρέντη Διανέλλο και τον τραγουδοποιό Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που έγραψε ένα από τα ωραιότερα τραγούδια «Πεθαίνω για σένα»!

Ο νεαρός επιχειρηματίας Λαυρέντης αγόραζε, κατά προτίμηση εταιρείες βυθισμένες στα χρέη. Άλλες έκλεισε, άλλες έσωσε και μετά έριξε μαύρη πέτρα πίσω του και εγκαταστάθηκε μονίμως στη «γηραιά Αλβιώνα»

Έμειναν μερικές μικρές ιστορίες από το σύντομο πέρασμα του Λαυρέντη από την Ελλάδα τις οποίες και θα διηγηθώ σε συνέχειες.

Πως μπορούμε να αρνηθούμε την δωρεά οργάνων


Σε ένα κατατοπιστικότατο άρθρο και σε επικοινωνία που υπήρξε με την αρμόδια (από το νόμο) αρχή του ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων), μπορέσαμε να διαπιστώσουμε τι ισχύει σήμερα και τι θα ισχύει από την 1/7/2013 σχετικά με την μετά θάνατον δωρεά οργάνων. Σύμφωνα με το νόμο 3984/27-62011, καθιερώνεται το μέτρο της «εικαζόμενης συναίνεσης» στη δωρεά ζωτικών οργάνων από τον κάθε πολίτη.

Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για τον τρόπο άρνησης.