Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η αμαρτία έγινε μόδα

Γέροντα, είπατε σε κανέναν ότι θα γίνη πόλεμος; Έτσι ακούσαμε. Είναι αλήθεια;

- Εγώ δεν λέω τίποτε και ο κόσμος λέει ό,τι θέλει. Και να ξέρω κάτι, πού να το πω;

- Τι βάρβαρο πράγμα, Γέροντα, ο πόλεμος!

- Αν οι άνθρωποι δεν είχαν αυτήν την … “ευγέννεια” της αμαρτίας, δεν θα έφθαναν σ’ αυτό το βάρβαρο. Πιο βάρβαρο ακόμη είναι η ηθική καταστροφή. Διαλύονται ψυχικά και σωματικά οι άνθρωποι. Μου έλεγε κάποιος: “Λένε για την Αθήνα, “ζούγκλα-ζούγκλα” και κανείς δεν φεύγει από ‘κει! Όλοι “ζούγκλα” την λένε και όλοι στην ζούγκλα μαζεύονται”. Πώς έχουν γίνει οι άνθρωποι! Σαν τα ζώα! Τα ζώα ξέρετε τι κάνουν; Στην αρχή μπαίνουν στον σταύλο, κοπρίζουν, ουρούν… Μετά αρχίζει να χωνεύη η κοπριά. Μόλις αρχίζη να χωνεύη, αισθάνονται μια ζεστασιά. Δεν τα κάνει καρδιά να φύγουν από τον σταύλο, αναπαύονται. Έτσι και οι άνθρωποι, θέλω να πω, νιώθουν την ζεστασιά της αμαρτίας, και δεν τους κάνει καρδιά να φύγουν. Καταλαβαίνουν ότι βρωμάει, αλλά από την ζεστασιά εκείνη δεν τους κάνει καρδιά να φύγουν. Να, αν μπη τώρα ένας μέσα στον σταύλο, δεν μπορεί να αντέξη από την μυρωδιά. Ο άλλος που είναι συνέχεια στον σταύλο δεν ενοχλείται, έχει συνηθίσει πλέον.

Κυβέρνηση ανδρεικέλων χωρίς ιστορικό προηγούμενο

Ίσως να μην υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, παγκοσμίως, κυβέρνησης ανδρεικέλων, τέτοιου αναιδούς και προκλητικού δωσιλογισμού, όπως της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Τέσσερα σημειολογικά χαρακτηριστικά που απεικονίζουν όλη αυτήν την αυθάδεια της κακουργίας των κυβερνητικών μας ανδρεικέλων:
Πρώτον: Ένας πρωθυπουργός που περιφέρεται, σαν ομιλούσα μακέτα, περιγράφοντας την Ελλάδα που κυβερνάει σαν «χώρα της διαφθοράς και της λαμογιάς», με πιστόλια στους κροτάφους, «τιτανικούς» και άλλα τρομοκρατικά κλισέ!!!

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο να κατηγορεί και να συκοφαντεί τόσο ξετσίπωτα, ένας πρωθυπουργός, τη χώρα που κυβερνάει, στα διεθνή κέντρα των ληστών και δημίων των λαών!!!

Οι δημοσιογράφοι και το λαϊκό αίσθημα.

Ο Κλεισθένης γράφει.

Η δημοσιογραφία έχει σαν σκοπό την ενημέρωση των πολιτών είτε κοινοποιώντας ειδήσεις είτε καταγγέλλοντας τα κακώς κείμενα είτε σχολιάζοντας.
Ο δημοσιογράφος οφείλει να είναι όσο το δυνατόν αμερόληπτος και αντικειμενικός. Είναι όμως;
Παρακολουθώντας όμως κυρίως τα δελτία των καναλιών (όπου έχουμε και εικόνα του δημοσιογράφου) διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι κάνουν τα εντελώς αντίθετα. Παραπληροφορούν, μεροληπτούν και σχολιάζουν θετικά ή αρνητικά ανάλογα με ποιον θέλουν να εξυπηρετήσουν. Έχει ειπωθεί ότι μερικοί δρουν κατ’ εντολή, «αυτόν χτύπα τον ανελέητα» ή «αυτόν μην τον ενοχλείτε» ή «αυτόν υμνήστε τον».

Επίδομα ειδικών συνθηκών για τρεις μήνες = 1.337.000 Ευρώ

Σας διαβιβάζουμε το έντυπο Π1 σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 3871/2010, το Π.Δ. 113/2010 και την εγκύκλιο αριθμ.2/91118/0026/29.12.2010 και αιτούμεθα την αύξηση του ποσοστού διάθεσης του Κ.Α.Ε. 0579 «Λοιπές παροχές και επιδόματα καταργηθέντων με το ν.3697/2008 ειδικών λογαριασμών», λόγω παγίων και ανελαστικών αναγκών της Υπηρεσίας μας, ως κατωτέρω:

Η ως άνω αύξηση ποσοστού διάθεσης κρίνεται επιβεβλημένη και αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπισθούν πάγιες και ανελαστικές ανάγκες καταβολής του επιδόματος ειδικών συνθηκών μηνών Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2010 στους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Όταν πεθαίνει βασιλιάς

Όταν πεθαίνει βασιλιάς, μη χαίρεσαι λαουτζίκο,
μη λες πως θάν΄ καλύτερος ο νυν από τον τέως,
πως θάναι το λυκόπουλο καλύτερο απ΄ τον λύκο,
τότε μονάχα να χαρείς, αν θάναι ο τελευταίος.

Κώστας Βάρναλης

Περί ονομάτων

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Σε κάθε ευγενικό αναγνώστη που τιμά το ιστολόγιο αυτό με την εγγραφή του στη στήλη των αναγνωστών του στέλνω ως δώρο μια μικρή ετυμολογική δοκιμή του ψευδωνύμου του ή του ονόματός του. Το ίδιο έκανα και με το όνομα "πάγκαλος", αν και δεν ήρθε ως τώρα κανείς με το ψευδώνυμο αυτό.

Το όνομα πάγκαλος πολύ πιθανόν να είναι ευφημισμός του "πάγκακος" ή του "παγκάκιστος", για τους εξής λόγους: Πρώτον γιατί όπως είναι γνωστόν τα πλείστα επώνυμα είναι σκωπτικά ή ειρωνικά παρωνύμια και κανείς δεν θα αποκαλούσε σκωπτικά ή ειρωνικά κάποιον "πάγκαλο", αν δεν το χρησιμοποιούσε κατ΄ ευφημισμόν και δεύτερον γιατί ο Ελληνικός λαός από άκρα λεπτότητα, ευαισθησία και καλαισθησία αποφεύγει να ονομάσει το κακό και το άσχημο και το αντικαθιστά με το αντίθετό του όπως π.χ. το ξύδι, που το ονομάζει γλυκόζη. Η Εκκλησία μας εξάλλου διδάσκει να μην χρησιμοποιούμε το όνομα του Εχθρού του ανθρωπίνου γένους. Ονομάζοντας ένα πράγμα μετέχουμε σ΄ αυτό. Το ίδιο όπως όταν διαβάζουμε ένα κείμενο. Αυτός είναι ο λόγος, που ενοχλούμαστε όταν είμαστε υποχρεωμένοι να προφέρουμε μια χυδαιολογία, γιατί ονομάζοντας το χυδαίο μετέχουμε σ΄ αυτό.

Τα διόδια της οργής

Περί διοδίων ο λόγος. Πολλά γράφονται και ακόμη περισσότερα θα γραφούν, καθώς φουντώνει το κίνημα (!) για την μη καταβολή του σχετικού αντιτίμου στις εταιρίες που έχουν αναλάβει, μέσω σύμβασης με το ελληνικό κράτος, την κατασκευή των νέων αυτοκινητοδρόμων. Όπως τακτικά συμβαίνει στο δημόσιο διάλογο, κανείς δεν ενημέρωσε τους πολίτες σε βάθος για το ζήτημα που ανέκυψε.

Όταν, ως πελάτες, επιθυμούμε να αποκτήσουμε ένα αγαθό, ή να δεχτούμε μια υπηρεσία, το αστικό δίκαιο και, αν θέλετε, η κοινή λογική, ορίζει ότι το αγαθό αυτό, ή η αντίστοιχη υπηρεσία, οφείλουν να είναι σαφώς ορισμένα, τόσο χωρικά όσο και χρονικά. Αν περιοριστούμε στις υπηρεσίες διέλευσης, για τις οποίες γίνεται λόγος, οφείλει δηλαδή να καθορίζεται σαφώς ο τόπος και ο χρόνος, στον οποίο θα γίνει η διέλευση από τον εκάστοτε αυτοκινητόδρομο.

Τη μισή αλήθεια

Ο κ. Κοραντής, επίσημος “διπλωμάτης ενημέρωσης” του κυρίου Καρατζαφέρη και μάλλον μια από τις σίγουρες πηγές του προέδρου του ΛΑΟΣ, επί εποχής παντοδυναμίας του μέσα στην ΕΥΠ, δεν είπε όλη την αλήθεια στο δελτίο του Alter για το γεωγραφικό σύστημα που στοίχισε στον ελληνικό λαό πάνω από 1.5 εκ. ευρώ.

Για την υπόθεση αυτή αρκετά ξέρει ο κ. Παπαγγελόπουλος που θήτευσε για μερικά φεγγάρια Διοικητής της ΕΥΠ, πριν τον καρατομήσει ο κ. Καραμανλής μέσω του κ. Παυλόπουλου. Ένα ακόμα ζήτημα που δεν λύθηκε ποτέ.

Από πληροφορίες που διαρρέονται σκόρπια και στο διαδίκτυο, για το σύστημα αυτό πολλοί γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα. Για την αγορά του από εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων ή γερμανοεβραίικων ή αγγλοσαξωνικών ή ρώσσικων ή δεν ξέρουμε τι άλλο… Ο κ.Κοραντής - λένε οι ίδιοι κύκλοι - είχε μάθει έγκαιρα (από συνδικαλιστή της ΕΥΠ) ποιο σύστημα ήταν επιβλαβές για τον κρατικό προυπολογισμό. Του τα είχαν πει χαρτί και καλαμάρι. Άρα δεν είχε δικαίωμα να κάνει λάθος και άρα φέρει ακέραιες ευθύνες, εαν υπάρχουν, για μια άκαιρη αγορά.

Pravda: Ρωσοτουρκικός πόλεμος με εμπλοκή της Ελλάδας!

Του Νίκου Χιδίρογλου

Για ρωσοτουρκικό πόλεμο με full εμπλοκή της Ελλάδας, μιλάει η ευρείας κυκλοφορίας ρωσι­κή εφημερίδα “Πράβδα”, έντυπο που, εκφράζει καθ’ όλα το κατεστημένο του Κρεμλίνου! Σύμφω­να με τους Ρώσους συναδέλφους, απία της σύ­γκρουσης θα είναι τα θέματα της Μαύρης θάλασ­σας (μέσω της οποίας η Τουρκία παίρνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία).

Φυσικά, το δημοσίευμα απο­τελεί μια πρώτη ένδειξη της δυσαρέσκειας στη ρωσική κυβέρνηση, για τον τρόπο με τον οποίο η Αγκυρα κινείται στην περιοχή, ώστε να “μεγιστο­ποιήσει” την επιρροή της…

Μια Ελληνίδα "μυεί" τους κατοίκους του Νόρθβιλ στην ελληνική γλώσσα και κουλτούρα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, αλλά τα βήματα της ζωής της την οδήγησαν στις μακρινές ΗΠΑ. Ωστόσο, η φλόγα της αγάπης της για τη γλώσσα και τον πολιτισμό της πατρίδας της παρέμεινε άσβεστη στην καρδιά της κι έτσι αποφάσισε να μεταλαμπαδεύσει την ελληνική κουλτούρα στη νέα της πατρίδα.
Ο λόγος για την Ελένη Παπαναστασοπούλου-Μαρέσκας, η οποία ίδρυσε και λειτουργεί στο μακρινό Νόρθβιλ (Northville) της πολιτείας του Μίτσιγκαν, την Ελληνική Ακαδημία Αριστοτέλη (Aristotle Hellenic Academy), που προσφέρει μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

"Όταν ήρθα σ' αυτή τη χώρα, δεν γνώριζα καν το αγγλικό αλφάβητο", λέει η κ. Παπαναστασοπούλου, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο διαδικτυακό τόπο...... http://northville.patch.com.

Ενεργειακοί Επιθεωρητές

Φυσικά και μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδά μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς αν τον χειμώνα έχουμε τον θερμοστάτη στους 17-18 (και φοράμε πουλόβερ), και αν το καλοκαίρι βάζουμε τον κλιματισμό στην αφύγρανση αντί την ψύξη, και το πολύ στους 26-27. Και αυτά για τους αστούς. Οι άλλοι, ξέρουν.

Φυσικά και θα ζεσταινόμαστε λιγότερο εάν έχουμε τέντα, στο μπαλκόνι, ή έξτρα μόνωση στην ταράτσα. Αλλά και χοντρό άσπρο γαρμπίλι από την μάντρα δομικών υλικών εάν βάλετε, διώχνει τον ήλιο και μειώνει την ζέστη (χωρίς να κρατάει υγρασία).

Φυσικά και θα είμαστε πιο άνετα εάν τα παράθυρα δεν μπάζουν και έχουν διπλά τζάμια, ή αν βάλουμε ένα μακρόστενο σακί με πλυμένη άμμο στην κάτω χαραμάδα της πόρτας. Φυσικά και όλοι θέλουμε μία νότια τζαμαρία με γείσο 1/2 με 1 μέτρο από πάνω, και θέα θάλασσα, για τον καφέ μας τον χειμώνα.