Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Δικτατορίες, πετρέλαιο και μυστικές υπηρεσίες

Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται στα Φόκλαντ, τριάντα χρόνια μετά τον πόλεμο που σημάδεψε τη δεκαετία του '80 και επέτρεψε στη Θάτσερ να υλοποιήσει το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αποστολή κοντά στα αργεντίνικα χωρικά ύδατα του υπερσύγχρονου αντιτορπιλικού HMS Dauntless, ενός πυρηνικού υποβρυχίου, αλλά και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, για να υπηρετήσει ως πιλότος επί 6 εβδομάδες. Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ αντέδρασε έντονα στη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, προχωρώντας σε διαμαρτυρία στον ΟΗΕ και σε συμφωνία με τους συμμάχους της της MERCOSUR να απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό πλοίων με σημαία των νησιών. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση προκειμένου να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από την οικονομική κρίση. Στην περίπτωση της Βρετανίας, όμως, η ανακάλυψη πετρελαίου στην περιοχή αυξάνει τους λόγους να θέλει να κρατήσει τα νησιά γερά μέσα στη σφαίρα επιρροής της.

Έτσι "τιμωρούν" τα δικά τους παιδιά...με νέες συμβάσεις.

Αύγουστος 2010: Από βάθος 110 μέτρων, σε αρχαίο πηγάδι στο Λαύριο ανασύρονται σακούλες σκουπιδιών γεμάτες ακριβά φάρμακα. Αποκαλύπτεται κομπίνα πολλών χιλιάδων ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ.

Μήνες αργότερα δίνονται στην δημοσιότητα τα ονόματα των εμπλεκόμενων στην υπόθεση, η σχέση τους και οι κομματικές τους ιδιότητες. (δείτε εδώ και εδώ).