Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Κοιλίας εγκώμιον

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Η θέση της κοιλιάς στο κέντρο του σώματος της παρέχει το προνόμιον να ρυθμίζει τη σωματική ζωή του ανθρώπου. Στην κοιλιά βρίσκεται ο ομφαλός του σώματος. Κάπου στην κοιλιά βρίσκεται το "ιλιακόν πλέγμα", που είναι ένα δίκτυο αγγείων ή νεύρων που διαπλέκονται και αναστομώνονται μεταξύ τους και οπωσδήποτε συνδέονται με τη δύναμη του σώματος. Στην κοιλιά τοποθετούν επίσης το σημείον της δύναμης οι Κινέζοι, το σημείον "τσι", όπως το ονομάζουν στη γλώσσα τους.

Με την απλή παρατήρηση διαπιστώνουμε πως εκεί στην κοιλιά γίνεται αισθητή η παραμικρή απώλεια της δύναμης του σώματός μας. Πρόκειται για το χαρακτηριστικό "λίγωμα" που όπως το λέει η λέξη δεν είναι παρά η αίσθηση ότι "ολιγώθησαν" οι δυνάμεις του σώματος.

Το σχολείο της ... «αναμπουμπούλας»

Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος-Κιλκίς

«Οι Έλληνες αεί παίδες εισί» έλεγε ο Αιγύπτιος στον Σόλωνα. Μας αρέσουν οι ωραίες ιστορίες, τα παραμύθια, οι μύθοι και παραδόσεις του λαού μας. Έχω το συνήθειο, όταν εντοπίζω κάποια όμορφη διήγηση από τα περασμένα μεγαλεία του Γένους, να την μοιράζομαι με τους μαθητές μου. Είναι κάτι λεπτομέρειες, όχι σαν αυτές που «κρύβεται ο διάβολος», όπως όψιμα έμαθαν και παπαγαλίζουν κάτι ουτιδανοί κολοκυθολογούντες περί την οικονομίαν, αλλά λεπτομέρειες χαριτωμένες, οι οποίες κρύβουν πολλές φορές διαμάντια ψυχωφελή, που τέρπουν και διδάσκουν. Πραγματικός παιδαγωγικός θησαυρός είναι άγνωστα επεισόδια και συμβάντα κυρίως από την Μεγάλη Σαρακοστή του Γένους, την περίοδο της Τουρκοκρατίας και από την Ανάστασή του, την ευλογημένη Επανάσταση του ’21. Σ’ εκείνη την ιστορική περίοδο κρύβεται, νομίζω, και το κλειδί για μια αληθινή ανάταση της Παιδείας. Μιλάμε για το θαύμα της διάσωσης του Γένους, τα 400-500 χρόνια της φρικτής σκλαβιάς, και λησμονούμε τα προσανάμματα που φώτιζαν την δύσβατη πορεία του.

Ο φίλος του Γιώργου με τον δικηγόρο του Σαμαρά

Το παρασκήνιο των καταθέσεων για την έρευνα περί του σχεδίου δολοφονίας του Καραμανλή

Νέες πληροφορίες καταφθάνουν στο parapolitika.gr για την δικαστική έρευνα για το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Μεταξύ, λοιπόν, των μαρτύρων που κατέθεσαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και ανακριτή ήταν ο Άλεξ Ρόντος, σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, ως τότε (2011) σύμβουλος του προέδρου της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι, είχε λάβει γνώση αμερικανικού σχεδίου για τη ματαίωση του αγωγού South Stream, μέρος του οποίου αποτελούσε ο σχεδιασμός της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού.

Γνώριζαν από το 2002 για τα κοιτάσματα της Κρήτης - Αντώνης Φώσκολος


Τον Φώσκολο τον "γνώρισα" μέσω Spiral Architect, όταν μου έδωσε έναν σύνδεσμο όπου ο Φώσκολος (ως οιοσδήποτε μη κάφρος) έλεγε το προφανές για την λεγόμενη (ανθρωπογενή) κλιματική αλλαγή. Τότε είχα ανεβάσει και μία συνέντευξή του στο Κρήτη TV, όπου έλεγε "δεύτερη Αλάσκα σε ενεργειακά αποθέματα στην Κρήτη" και ότι "οι έρευνες σταμάτησαν ότι ήρθε το Ρώσικο αέριο" (το Ρωσικό αέριο, τελικά, έχει φτιάξει και έναν-δύο βαρονίσκους και ίσως και έναν Πρωθυπουργό).