Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Όλοι στη Σύρο, αδέλφια!

Εχετε πάει στην Ερμούπολη; Στην Ανω Σύρο; Στον Γαλησσά; Στον Φοίνικα; Στην Παρακοπή; Στην Ντε λα Γκράτσια; Στον προϊστορικό οικισμό του Καστρίου (κακοτράχαλο το μονοπάτι, ώσπου να φτάσετε θα πείτε τον δεσπότη Παναγιώτη). Εχετε φάει χαλβαδόπιτες; Από Μάρκο Βαμβακάρη κατέχετε πράμα; Από Δομήνικο Θεοτοκόπουλο; Τη σπηλιά του Φερεκύδη θέλετε να τη δείτε; Ας πούμε ότι όλα τα παραπάνω δεν σας λένε τίποτα. Ακόμα και έτσι, αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε λίγες από τις ημέρες των διακοπών σας για να περιηγηθείτε την αρχόντισσα των Κυκλάδων, που έχει κλέψει τις καρδιές του Στουρνάρα, του Γιάννου Παπαντωνίου και του Φρανσουά Ολάντ. Αυτοί οι φτωχούληδες του Θεού έκαναν τα κόπια τους κομπόδεμα και έφτιαξαν κάτι παραπηγματάκια (μάλλον από ελενίτ) με πισινούλες (τόσες δα), για να ξαποσταίνουν τα καλοκαίρια. Ο υπογράφων το παρόν είχε πολλάκις την τύχη να αντικρίσει από κοντά (προ Μνημονίου) τον υπέροχο Γιάννο Παπαντωνίου να βολτάρει αμέριμνος -με περιβολή παραθεριστού- στην Ερμούπολη.

Μόνον ...750.000 € η ...διαφήμιση της Γ.Γ Ισότητας Φύλων.

Για όσους κακεντρεχείς ισχυρίζονται ότι το κράτος εξακολουθεί να είναι σπάταλο, ιδού η απάντηση:
ενώ το 2011 και το 2012 χρειάστηκαν από 900.000 € για την διαφημιστική προβολή του «έργου» της Γ.Γ. Ισότητας των φύλων (εδώ), φέτος χρειάστηκαν μόλις …750.000 €.

Πετάει η Ολυμπιακή;

Ο πολιτικός!

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της MIG για την Ολυμπιακή, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Σήμερα είναι μια πολύ αισιόδοξη μέρα για την Ελλάδα, μια πολύ αισιόδοξη μέρα για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Δίνουμε μια μόνιμη και υγιή λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα. Όπως είπε και ο συνάδελφος κ. Χατζηδάκης πριν από λίγο, οι φορολογούμενοι μέχρι τώρα πλήρωναν 350 εκατομμύρια το χρόνο για να διατηρείται η Ολυμπιακή και να λειτουργεί όπως λειτουργούσε και να δημιουργεί τα προβλήματα που δημιουργούσε. Και από τώρα, όχι μόνο δεν θα πληρώνουν οι Έλληνες αυτά τα 350 εκατομμύρια αλλά θα εισπράττουν και 150 εκατομμύρια.

Το “παραφόρτωμα”

Γράφει ο Κλεισθένης

Σαν ήμουνα μικρός, πριν πολλά-πολλά χρόνια, κάθε καλοκαίρι πήγαινα για μερικές μέρες στου θείου μου στο χωριό.
Ανέμελη ζωή, παιγνίδι, σκανταλιές και όλα όσα στερούνται σήμερα τα παιδιά της μεγαλούπολης.

Τα βράδια για να νυστάξουμε ο θείος μας έλεγε ιστορίες. Δεν ήταν παραμύθια γιατί ποτέ δεν τα άκουσα από άλλους ούτε τα βρήκα κάπου γραμμένα. Μας έλεγε για νεράιδες στο ποτάμι, για τους λύκους στο δάσος κι άλλες πολλές που δεν τις θυμάμαι.

Ήταν σίγουρα ιστορίες που έβγαζε απ' το μυαλό του. Φαίνεται είχε αυτό το ταλέντο. Εμάς πάντως που ήμασταν παιδιά, μας συνέπαιρναν.

Οι ξενισμοί στη γλώσσα μας

Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος-Κιλκίς

Ξενισμός είναι η γλωσσική ξενομανία, η γλωσσική μας εξάρτηση από τις ξένες γλώσσες –μακροπρόθεσμα η πιο επικίνδυνη- κυρίως από την Αγγλική. Ο μεγάλος μας ποιητής Γ. Σεφέρης είχε επισημάνει το πρόβλημα από πολύ παλιά, όταν έλεγε πως «…στα χρόνια μας, πρέπει να μην το ξεχνάμε, το ζήτημα δεν είναι πια αν θα γράφουμε καθαρεύουσα ή δημοτική. Το τραγικό ζήτημα είναι αν θα γράφουμε, ή όχι, ελληνικά». Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδηγούν στην άλωση της γλώσσας μας από τους ξενισμούς; Πού οφείλεται αυτή η αδικαιολόγητη χρήση ξένων λέξεων και φράσεων; Εν τάχει απαριθμούμε κάποιους απ’ αυτούς.

Εμείς, φοβάμαι, είμαστε μόνο θεατές

Δεν είμαστε Ιρλανδία ή Πορτογαλία (εξ άλλου τα αφεντικά μας στην Κεντρική Ευρώπη έχουν πει ότι είμαστε "άλλη περίπτωση" με "άλλη μεταχείριση"), αλλά για όσους ευρωλιγούρηδες έχουν φαντασίωση ότι είμαστε "Ευρώπη", το τι γίνεται στην Ιρλανδία ή την Πορτογαλία έχει σημασία.

Σε πολύ ελεύθερη μετάφραση-περίληψη: "...Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα εξέλθει από την "διάσωση" και η Πορτογαλία θα ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα. Έξοδος από την "διάσωση" σημαίνει πρόσβαση στις αγορές. Η Ιρλανδία θα χρειαστεί ενδιάμεση χρηματοδότηση σε περίπτωση που η "πρόσβαση" δεν πετύχει, και η ενδιάμεση χρηματοδότηση θα έχει όρους. Το ύψος της ενδιάμεσης, και οι όροι είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.