Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Ανυπακοή και απείθεια: μομφή ή δικαίωμα και υποχρέωση;

Η κοπελίτσα έκανε το τζόκινγκ της το απομεσήμερο στον έρημο παραλιακό δρόμο. Την σταματάει το αυτοκίνητο των δυνάμεων καταστολής και της ζητάει την περιβόητη φόρμα κυκλοφορίας. Η κοπελίτσα για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν είχε την φόρμα. Πρόστιμο 150 ευρώ.

Εδώ ακριβώς φαίνεται η αλητεία του συστήματος μέσω μιάς δουλικής προς αυτό κυβερνητικής εξουσίας (η πιό πρόσφατη απ' όσες πέρασαν από πάνω μας τουλάχιστον απ΄ το 2009 και μετά).
Ποιός κινδύνευε από την κοπελίτσα στον έρημο δρόμο; Ή από ποιόν κινδύνευε αυτή;
Και τί διαφορά θα υπήρχε αν είχε την "φόρμα"; Θα άλλαζε κάτι στον ενδεχόμενο κίνδυνο; Όχι. απλώς θα ήταν "νόμιμη". Υποταγμένη.

Κορονοϊός δια πάσα νόσο...

Μετά τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και το πράσινο φως που έδωσε για την διαδικασία ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκληρώνεται κι επισήμως η κυβίστηση του κυρίου Μητσοτάκη.

Μπορεί να είχε κάνει σημαία του προεκλογικά την επαίσχυντη συμφωνία, μπορεί να είχε καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όμως όλα αυτά πλέον είναι δευτερεύοντα ζητήματα.

Εδώ έχουμε πάρει από τους πρώτους ραγδαία μέτρα για την ανάσχεση του φονικού ιού, διώξαμε τους Τούρκους από τον Έβρο, λύσαμε το μεταναστευτικό, με το ξεπούλημα της Μακεδονίας και την ανακολουθία του πρωθυπουργού θα ασχολούμαστε.

Μένουμε σπίτι με τα παιδιά μας: μια πραγματική ευλογία

Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς

Τρία πράγματα μάς θυμίζουν τον χαμένο παράδεισο: το άρωμα των λουλουδιών, το κελάιδισμα των πουλιών και το γέλιο των παιδιών
(Ντοστογιέφσκι)

Ό,τι ακολουθεί γράφεται κυρίως για παιδιά του Δημοτικού σχολείου. Να σημειώσω κατ’ αρχάς αυτό το όμορφο που γράφει ο μέγας διδάσκαλος, ο άγιος Χρυσόστομος: τα παιδιά είναι χρυσά αγάλματα που στολίζουν το σπίτι∙ «Νόμισον αγάλματα χρυσά έχειν επί της οικίας τους παίδας». Τώρα βέβαια, λόγω συνθηκών, τα χρυσά μας αγάλματα καθηλώθηκαν «εις τας οικίας», τα σχολεία, τα φροντιστήρια έκλεισαν, οπότε το κοχλάζον νεανικό τους αίμα, απαιτεί τιθάσευση ή κάπου να διοχετευτεί.