Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Η συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια, η οικονομική ανισότητα, είναι το σύμπτωμα.

Η ασθένεια είναι η συγκέντρωση πολιτικής εξουσίας σε λίγα χέρια. Η πολιτική ολιγαρχία.

Οι “σχέσεις παραγωγής”, (όπως οι δουλοκτητικές, οι φεουδαρχικές, οι καπιταλιστικές και οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής), δηλαδή αυτό που λέμε οικονομικό σύστημα, είναι κάτι που άλλαξε και αλλάζει στην ιστορία του ανθρώπινου είδους.

Ολες αυτές οι “σχέσεις παραγωγής” υπήρξαν για έναν και μόνο λόγο: εμείς ο λαός, οι λαοί, να δουλεύουμε σαν σκλάβοι και είλωτες ώστε οι εξουσιαστές μας, οι κυβερνήτες μας και οι συνέταιροί τους, να ζουν στην χλιδή και στην πολυτέλεια, από τον πλούτο που εμείς παράγουμε καθημερινά.

Όλοι στις κάλτσες!

Οι λέξεις πονούν

Οι εκλογές, οι ψηφοφόροι και τα... γαϊδούρια

Γράφει ο Δημήτριος Νατσιός, Δάσκαλος

«Οι υποψήφιοι, οι προτρέποντες τους άλλους ν’ ακολουθήσωσι το παράδειγμά των και οι έγγαμοι οι υμνούντες τα πλεονεκτήματα του έγγαμου βίου, μου φαίνονται όπως αι μελαναί εκείναι ως εκ του ψύχους μορφαί των λουομένων, αίτινες διά τρεμόντων χειλέων και συγκρουομένων οδόντων σας βεβαιούσιν ότι η θάλασσα είναι θερμή». (Εμ.Ροϊδης, «Τα ανθελληνικά», εκδ. Ροές, σελ. 159).

Συμπέρασμα πρώτο. Στις εκλογές λέγονται τα μεγαλύτερα ψέματα. Το μόνο που κυριαρχεί είναι η υποκρισία και ο θεατρινισμός για την καταδημαγώγηση των μαζών.

"Ήλιος και βροχή, παντρεύονται οι φτωχοί"

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Με ήλιο και βροχή παντρεύονται οι φτωχοί! Πράγματι. Ενώ οι πλούσιοι με τα χρήματά τους παντρεύονται όποτε θέλουν, οι φτωχοί για να παντρευτούν, περιμένουν να τους ευνοήσει ο ουρανός.

Οι πλούσιοι δε ζητούν απ΄ τον ουρανό τίποτε. Οι φτωχοί ζητούν τα πάντα και βέβαια την ευτυχία τους. Πού είναι καλύτερα να στηρίζεσαι, στα χρήματα ή στον ουρανό;

Ο Πλούτος κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία είναι γιος του Ιασίωνα και εγγονός του Δία και της Ηλέκτρας. Ο πατέρας του ο Ιασίων, ερωτεύθηκε την Δήμητρα και προκάλεσε τη ζήλια του Δία, που έριξε κεραυνό και τον κεραυνοβόλησε. Ο Πρέλλερος νομίζει ότι ο Ιασίων που γέννησε τον Πλούτο, είναι δαίμων του γόνιμου όμβρου και της καρποφόρου κοιλάδος.