Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Μακριά απ΄ την επικαιρότητα!

Λαρισινά δοκίμια
Μ.Ε.Λαγκουβάρδου


Ένας φίλος πρόεδρος μορφωτικού συλλόγου επαρχιακής πόλης, είχε την ιδέα να διοργανώσει μια ομιλία στην πόλη του, με ομιλητή τον υποφαινόμενο. Το θέμα της ομιλίας ήταν η ζωή μακριά απ΄ την επικαιρότητα. Περιττό να σας πω ότι δεν ήρθε κανείς άλλος στην ομιλία εκτός από τον πρόεδρο και μερικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ύστερα από τις πιέσεις του, για να μη γίνει η ομιλία τετ α τετ με τον πρόεδρο.

"Θα πεθάνεις απ΄ την πείνα, αν ζεις μακριά απ΄ την επικαιρότητα" είπε ο πρόεδρος στην κατ΄ ιδίαν συζήτησή μας επάνω στο θέμα της ομιλίας. "Δεν πεθαίνεις", είπα. "Αυτό λέει το Ευαγγέλιο. Αν θέλεις να σώσεις τη ζωή σου να τη χάσεις. Αυτό εφάρμοσε με τους Γερμανούς, ο παππούς μου ο μακαρίτης Αγγελάκης, για να σώσει το σπίτι του. Παραιτήθηκε από αυτό και από ό,τι υπήρχε σ΄ αυτό. Άφησε το σπίτι ανοιχτό. Οι Γερμανοί μπήκαν μέσα, το έκαναν άνω κάτω. Έσκισαν και έσπασαν ό,τι βρισκόταν εκεί. Αλλά το διπλανό σπίτι του εξαδέρφου του, που το 'χει κλειδωμένο, το έκαψαν. Σε δύσκολους καιρούς λοιπόν, για να σώσεις κάτι, θα παραιτηθείς από αυτό."

Θα έρθουν και για σένα…

Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος-Κιλκίς

«Πρώτα ήρθαν για τους δημόσιους υπαλλήλους. Και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν δημόσιος υπάλληλος./

Κατόπιν ήρθαν για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν ιδιωτικός υπάλληλος./

Κατόπιν ήρθαν για τους συνταξιούχους. Και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν συνταξιούχος./

Κατόπιν ήρθαν για μένα. Και δεν είχε απομείνει πια κανείς για να υψώσει τη φωνή του για μένα».

(Νίκος Καρούζος)

Η καλή και ωραία ποίηση προηγείται από τις άλλες τέχνες στην αποτύπωση των πλησιαζόντων γεγονότων. Είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του λόγου.

Εσείς τι λέτε; Θα ψηφιστεί το νέο πολυνομοσχέδιο;

Υπάρχει άραγε αγωνία για το εάν θα ψηφιστεί ή όχι το νέο πολυνομοσχέδιο; Ελπίζουμε ότι δεν θα βρεθεί κάποιος πολιτικά αφελής που να το πιστεύει αυτό. Δεν υπάρχουν βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που να είναι έτοιμοι ψηφίσουν αντίθετα προς τα κελεύσματα των Σαμαρά και Βενιζέλου.

Οι κομματικοί συνδικαλιστές από το άλλο μέρος, ξαναστήνουν, για μια ακόμα φορά, το ίδιο παραφορεμένο σκηνικό των 24ωρων απεργιών για το θεαθήναι, προκειμένου αφενός να επέλθει κοινωνική εκτόνωση και αφετέρου για να δικαιολογήσουν την παραμονή τους στις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Προκηρύσσουν απεργία πριν τη συζήτηση κάθε νομοσχεδίου και μετά την ψήφιση κάνουν την πάπια.