Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Υπουργείο Παιδείας: Η σωστή χρήση της λέξης «Μετεγγραφή»

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας αποκαλεί τις μεταφορές θέσεων των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια-ΤΕΙ «Μεταγραφές».


Ανατρέχοντας στο λεξικό Μπαμπινιώτη (απόσπασμα παρακάτω), μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η σωστή λέξη είναι «Μετεγγραφές», δεδομένου ότι «Μεταγραφή» σημαίνει κάτι διαφορετικό.

Περί ανδρείας

Λαρισινά δοκίμια, Μ.Ε.Λαγκουβάρδου

"Και ιδού εγώ μεθ' υμών ειμι πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος".

Ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, στο ποίημά του "Ο Πόρφυρας", περιγράφοντας το θάνατο του ήρωά του, καταγράφει την εμπειρία της ανδρείας: "Αστραψε φως και γνώρισε ο νιος τον εαυτό του", γράφει. Ο Σολωμός είναι ορθόδοξος και γνωρίζει την ύψιστη τελείωση του ανθρώπου, που είναι η ένωση του ανθρώπου με το Θεό, η θέωση, στην οποία οι άγιοι βλέπουν το Άκτιστο Φως. Κανένας δεν φοβάται, όταν αισθάνεται την παρουσία του Θεού εντός του. "Ο Θεός μεθ' ημών και ουδείς καθ' ημών".

Η γνώση του εαυτού, η αυτογνωσία, είναι θεογνωσία, λένε οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Ο φόβος είναι άγνοια του εαυτού μας. Αν ο άνθρωπος ξέρει ποιος είναι δε φοβάται. Η ανδρεία λείπει στις μέρες μας. Οι πολίτες δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους. Η Εκπαίδευση δεν διδάσκει την αυτογνωσία στους νέους.