Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Προσέγγιση της λατρείας

Σε κάθε ανάμνηση γεγονότων από τη ζωή του Χριστού η Εκκλησία πολύ συχνά - αν όχι πάντοτε - μεταφέρει το παρελθόν στο παρόν. Έτσι τη μέρα των Χριστουγέννων ψέλνουμε: «Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου...», την Κυριακή των Βαϊων λέμε: «Σήμερον εισέρχεται εις τα Ιεροσόλυμα...», τη Μεγάλη Παρασκευή: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...». H ερώτηση λοιπόν είναι: ποιο είναι το νόημα αυτής της χρονικής μεταφοράς; ποια είναι η σημασία αυτού του λειτουργικού «σήμερον»;
Οι περισσότεροι από τους εκκλησιαζόμενους πιθανόν το θεωρούν αυτό σαν μια ρητορική μεταφορά, σαν ποιητικό «σχήμα λόγου». H δική μας, η σύγχρονη προσέγγιση της λατρείας γίνεται με δυο τρόπους: ή με τη λογική ή με το συναίσθημα. Η λογική προσέγγιση περιορίζει τη λειτουργική τελετουργία σε ιδέες. Βρίσκεται δε στις ρίζες της «Δυτικίζουσας» θεολογίας η οποία αναπτύχτηκε στην Ορθόδοξη Ανατολή αφού απομακρύνθηκε από την πατερική εποχή και για την οποία η θεία Λειτουργία είναι, στην καλύτερη περίπτωση ένα ακατέργαστο υλικό για καθαρούς διανοητικούς ορισμούς και θεωρήματα.

Το «Debtocracy», ο Λαφαζάνης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Σακοράφα

Παρά τις αδυναμίες του, (ανεπαρκές πολιτικά και επιστημονικά σε κάποια σημεία, ναίφ σε κάποια άλλα και παντελής έλλειψη κάθε «άλλης άποψης» ) το διαδικτυακό ντοκιμαντέρ «Debtocracy» είχε ενδιαφέρον, πέτυχε επικοινωνιακά τον σκοπό του (και μάλιστα στο μάξιμουμ) και το σημαντικότερο απ’ όλα: προκάλεσε δημόσιες συζητήσεις.

Βέβαια η «εξαφάνιση» κάθε αντεπιχειρήματος, έστω και …διακοσμητικά είναι μεγάλο φάουλ και οι “αριστεροί” (έτσι αυτό-τοποθετούνται) δημιουργοί του θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικοί ώστε να μη δίνουν πάτημα για οποιαδήποτε κριτική περί σταλινικής νοοτροπίας. Ακόμα και ο Αλέξης Παπαχελάς, που τόσο ψέγουν οι δημιουργοί του, μία εσάνς από την «άλλη άποψη» τη βάζει κάποιες φορές στις εκπομπές του.

«Πιθανόν», άλλο τζαμπατζής και άλλο τρακαδόρος;

ΜΗΠΩΣ «ΠΙΘΑΝΟΝ» ΜΕ ΤΟ… «ΑΜΑΚΑΔΟΡΟΣ» ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ.;

Πολύ ενδιαφέρον είχε η αποκάλυψη της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, για τον μειλίχιο και γλυκομίλητο Υφ/γό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρο Βούγια.
Σε δημοσιευμά της έγραφε ότι:
Ο Σ.Βούγιας «συνελήφθη» στις 5 Φεβρουαρίου 2008 σε βαγόνι του μετρό χωρίς να έχει… ακυρώσει το εισιτήριο του.!!!
Ο Σ. Βούγιας στην απάντηση που έστειλε στη «δημοκρατία» παραδέχεται ότι στον έλεγχο που του έγινε πράγματι το εισιτήριο που είχε δεν ήταν ακυρωμένο και κατέθεσε ένσταση για να του σβηστεί -όπως και έγινε τελικά- το πρόστιμο των 60 ευρώ που του είχε επιβάλει ο ελεγκτής
Επιπλέον ο Υφ/γός προσθέτει:

Μακαρισμοί κι Αντι-μακαρισμοί

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Στους οχτώ μακαρισμούς του Κυρίου Ιησού ο Εχθρός αντιπαραθέτει τους αντι-μακαρισμούς του, βάζει τα εμπόδια για τη σωτηρία του ανθρώπου. Οι μακαρισμοί είναι η οδός του "είναι". Αντιθέτως οι αντι-μακαρισμοί δεν οδηγούν στο "είναι", αλλά στο "έχειν". Ο άνθρωπος διψά για εξουσία, χρήματα, δύναμη. Δεν ακούει τα λόγια του Κυρίου, "τί ωφελήσει άνθρωπον αν κερδίσει τον κόσμον όλον και στερηθεί την ψυχήν αυτού."

Ο πρώτος μακαρισμός είναι αυτός της πνευματικής πτωχείας. Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι. Φτωχός στο πνεύμα είναι αυτός που δεν αποδίδει στα πράγματα τη λατρεία που ανήκει στο Θεό. "Ουκ ελάτρευσαν την κτίσιν οι θεόφρονες αλλά τον Κτίσαντα". Ο εχθρός μεταφέρει τη δύναμη στο χρήμα. Το "έχειν" είναι η εξουσία, είναι ο Νόμος, είναι η ελευθερία. Το παν εξαγοράζεται.

Τους οδόντας αυτού βρύξει και τακήσεται

Τους οδόντας αυτού βρύξει και τακήσεται.
Ψαλμικός στίχος, μέρος του 10ου στίχου του 111ου ψαλμού. Ήχος τέταρτος (άγια παπαδικός).

Η επάνοδος του «Καποδίστρια» - Πέντε υπουργοί καταργούν τον «Καλλικράτη»

Την 12η του μηνός Απριλίου, του σωτηρίου έτους 2011, ημέρα Τρίτη, εκυκλοφορήθη και ανηρτήθη (διαδικτυακώς) το υπ’ αριθμ. 563 φύλλο του Β’ τεύχους της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, φέρον ημερομηνία 11 Απριλίου 2011, και περιέχον την 19945 πολυ-υπουργική απόφαση «Κατάρτιση νέου πίνακα φορέων που συμμετέχουν στην εφαρμογή του θεσμού της παροχής κοινωφελούς εργασίας», υπογραφείσα στις 14 Μαρτίου από 5 πρωτοκλασάτους Υπουργούς – αρχαγγέλους της μνημονιακής ανορθώσεως της Χώρας (ήγουν: Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, Κατσέλη, Λοβέρδος, Καστανίδης). Με την πολυώνυμο απόφαση καταρτίζεται και αναγγέλλεται, urbi et orbi, ο νέος κατάλογος των Οργανισμών και Φορέων (Υπηρεσιών του Κράτους, Δήμων, ΝΠΔΔ, και μη κερδοσκοπικών κοινωφελών ΝΠΙΔ), «που έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν άτομα για να παράσχουν κοινωφελή εργασία», σε εφαρμογή σχετικών διατάξεων -και ευεργετικών ρυθμίσεων- του Ποινικού και του Σωφρονιστικού Κώδικα. Τόσο οι ημερομηνίες (και της αποφάσεως και του ΦΕΚ), όσο και ο εν τη προμετωπίδι υπερηφάνως προβαλλόμενος αυτοπροσδιορισμός («Κατάρτιση του νέου πίνακα…») πιστοποιούν το επίκαιρον και το έγκυρον του περιεχομένου του «πίνακα».

Βόμβα Ιγνατίου. Ελληνικές οντότητες αγοράζουν ελληνικό χρέος.

Σε ανταπόκρισή του από τις ΗΠΑ το πρωϊ, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Μιχάλης Ιγνατίου, είπε κάτι το οποίο κατά την άποψή μας αποτελεί βόμβα μεγατόνων.

Συγκεκριμένα είπε πως από ανθρώπους του ΔΝΤ πληροφορήθηκε ότι ξαφνικά τον τελευταίο καιρό διάφορες οντότητες (έτσι το είπε) από την Ελλάδα αγοράζουν συνεχώς ελληνικό χρέος, δηλαδή αγοράζουν παλιά ομόλογα. Διευκρίνισε δε ότι αυτές οι οντότητες δεν είναι τράπεζες. Από όσα μπόρεσε να πληροφορηθεί αυτές οι οντότητες είναι ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες.

Ανοίξαντός σου την χείρα...


Ο πρώτος στίχος από τα Ανοιξαντάρια του Μάρκου Βασιλείου (+1919), σε ήχο πλάγιο του τετάρτου.
Ψάλλει ο Βυζαντινός Χορός ΤΡΟΠΟΣ, από τον ψηφιακό δίσκο "Πολίτες μελουργοί"