Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Βρόμικα κόλπα στη ΔΕΗ

Η υπόθεση με το δάνειο που έδωσε η ΔΕΗ στο συνδικαλιστικό όργανο της επιχείρησης, τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, είναι ενδεικτική του πώς λειτουργούσαν μέχρι σήμερα οι ΔΕΚΟ και ποιοι τις έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Ωστόσο, όλο αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες «βρομάει» απ’ όπου κι αν το πιάσεις.

Κατ’ αρχάς δε νοείται συνδικαλιστικό όργανο να ζητά και να λαμβάνει χρήματα από τον εργοδότη, έστω κι αν πρόκειται για κάποιας μορφής δανεισμό (λέμε τώρα).

Η πολιτική ηγεσία γνωρίζει τι συμβαίνει στην Θράκη;

Γράφει η εφημερίδα «Αντιφωνητής» της Κομοτηνής σε δημοσίευμά της: Στήν πρόσφατη ὁμιλία του γιά τήν ἐξωτερική μας πολιτική, στό «Μεγάλη Βρετανία», ὁ σέρ Βασίλειος Μαρκεζίνης ἔκανε μία πολύ συγκεκριμένη ἀναφορά στή Θράκη. Μίλησε γιά τήν γεωμορφολογία καί γιά τήν διάταξη τῶν ἑλληνικῶν δυνάμεων στόν βόρειο Ἕβρο, δείχνοντας μάλιστα ἕναν τεράστιο χάρτη τῆς περιοχῆς. Ἐπίσης ἀνέφερε τό παρακρατικό σχέδιο «Βαριοπούλα» καί τό συνέδεσε μέ τά 35 γεφυροποιά μηχανήματα πού ἀγόρασε ἐσχάτως ὁ τουρκικός Στρατός. Τά ἐπανέλαβε καί στόν Τζίμα (28/10, «Μέγκα»). Γιατί δέν σχολίασε κανείς;»

Απίστευτα προηγμένη τεχνολογία στα Ομηρικά Επη

Τα Ομηρικά έπη, πριν απ’ όλα, δίδαξαν την ελληνική γλώσσα, σε τέτοιο μάλιστα σημείο εξοχότητας, ώστε να αποτελούν κορυφαία λογοτεχνικά αριστουργήματα. Υπήρξαν ένα ευαγγέλιο για τον ελληνικό λαό, ένα ευαγγέλιο απαλλαγμένο γενικά από στοιχεία μαγείας, μεταφυσικής ή δεισιδαιμονίας. Επιπλέον μέσα από αυτά οι Ελληνες διδάχθηκαν πρότυπα τιμής, ευγενούς ανατροφής και ορθής γλώσσας.

Τα Ομηρικά έπη δίδαξαν επίσης ιστορία -την ιστορία των αρχών της μινωικής και της μυκηναϊκής εποχής- ενώ αποτελούν τον προάγγελο μιας νέας εποχής, δίνοντας στον αναδυόμενο ελληνικό λαό το στέρεο εκείνο θεμέλιο, πάνω στο οποίο οικοδόμησε έναν καινούριο πολιτισμό, παρέχοντας του ταυτόχρονα πρότυπα ορθής συμπεριφοράς, περηφάνια κι αξιοπρέπεια.

Αλληλεγγύη στον Σταύρο Λάλα

Μια ωραία και σημαντική προσπάθεια έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο, και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook, σχετικά με την αποκατάσταση του Σταύρου Λάλα, από το ελληνικό κράτος. Και δεν μιλάμε για οικονομική αποκατάσταση, αλλά πρώτιστα ηθική, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει από τα πλέον απλά πράγματα. Να δοθεί δηλαδή στον Σταύρο Λάλα η ελληνική ιθαγένεια.

Οι νοτιάδες φέρνουν πονοκεφάλους

Δεν είναι μύθος οι ασθένειες που φέρνουν οι νοτιάδες! Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαιτίας του ζεστού και υγρού καιρού μέσα στον μήνα Νοέμβριο, ο οποίος επηρεάζει τον οργανισμό με διάφορους τρόπους. Ο εφετινός εξάλλου Νοέμβριος ίσως αποδειχθεί ο πιο θερμός όλων των εποχών, με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται έξι βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σύμφωνα με τον παθολόγο, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αν. Σπαντιδέα, ο καιρός προκαλεί πονοκεφάλους, κυρίως όμως αλλαγές διάθεσης, ενώ επηρεάζει άτομα με ρευματοπάθειες καθώς οι πάσχοντες νιώθουν εντονότερους πόνους. Επειδή νότιος άνεμος σημαίνει και υγρασία, προκαλείται επίσης παρόξυνση των προβλημάτων ατόμων που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα, όπως άσθμα, βρογχίτιδα και βήχα.

Ο ενιαίος Μακρυγιάννης, ο Μακρυγιάννης του Γένους

Γράφει: π. Γεώργιος Μεταλληνός

1. Οι επιχειρούμενες συνήθως προσεγγίσεις του προσώπου και του έργου του Στρατηγού Μακρυγιάννη από τους κάθε είδους ερευνητές του (ιστορικούς, πολιτειολόγους, κοινωνιολόγους, φιλοσόφους κλπ.) διακρίνονται για την αντιφατικότητά τους. Γιατί ποικίλλουν οι αφετηριακές ιδεολογικές τοποθετήσεις των ερευνητών και κάθε φορά ο φτωχός Μακρυγιάννης θεωρείται μέσα από διαφορετικό ιδεολογικό πρίσμα.
Και είναι γεγονός ότι έχει επανειλημμένα δεινοπαθήσει, γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιχειρούν να «χρησιμοποιήσουν» τα κείμενα του Μακρυγιάννη για να στηρίξουν –και σ’ αυτόν- το ιδεολογικό τους «πιστεύω».

Οι Έλληνες μαθαίνουν Αγγλικά... και οι Άγγλοι κάνουν εκστρατεία για την επιστροφή των αρχαίων και των λατινικών στα σχολεία τους...

Εκστρατεία για την επιστροφή των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών στα βρετανικά σχολεία, ξεκίνησε στη Βρετανία. Επικεφαλής της εκστρατείας είναι η ιστορικός, συγγραφέας και παρουσιάστρια ιστορικών εκπομπών, Μπέτανι Χιουγκς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times, την ένθερμη υποστήριξή τους στο εγχείρημα έχουν εκφράσει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο θεατρικός συγγραφέας Τομ Στόπαρντ, ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Κόλιν Ντέξτερ και η ηθοποιός Τζοάνα Λάμλεϊ.

Φύτεψε κι εσύ ένα φωτοβολταϊκό. Μπορείς;

Είχαμε γράψει για την τραγελαφική προσπάθεια της Τίνας και της πρώην (Μπατζελή) να φυτέψουν φωτοβολταϊκά στους Ελληνικούς αγρούς (ΑΠΕ φωτοβολταϊκά και πράσ-ε-ιν’άλογα).
Η ιστορία αυτή δεν έχει ακόμα ευτυχίσει να έχει θετική εξέλιξη. Το κωμικό του πράγματος έχει εξελιχθεί εδώ και πολύ καιρό σε δράμα κακής ποιότητας.
Οι περίφημες διευκρινιστικές υποτίθεται πως βγήκαν. Ευχολόγια, μόνο και μόνο για να βγούμε από την υποχρέωση. Με κοινό παρονομαστή υπεύθυνες δηλώσεις του αγρότη, που δηλώνει πως δεν είναι το χωράφι του δασικό, αρχαιολογικός χώρος, είναι ή δεν είναι γη υψηλής παραγωγικότητας, ακόμα και πως στα πεντακόσια μέτρα δεν σκέφτεται κάποιος κακός γείτονας να φυτέψει κι αυτός πανέλα.