Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

"Μη αντιστήναι τω πονηρώ"

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο κόσμος είναι αυτό που είμαστε. Αυτή είναι η δράση. Η αντίδραση ποια θα ήταν; Η αντίδραση θα ήταν, να πάψουμε να είμαστε όπως είμαστε.

Αυτό προϋποθέτει αυτογνωσία. Γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, ποια είναι τα πρακτικά αποτελέσματα και ακολουθούμε τον δρόμο του Ιησού στην Εκκλησία Του. Τί πρέπει να κάνουμε; Τί λέει το Ευαγγέλιο; Να ζούμε σ΄ αυτόν τον κόσμο, χωρίς να είμαστε από τα στοιχεία αυτού του κόσμου.

Θέλει κανείς από εμάς τους νεοέλληνες να ζει σ΄ αυτόν τον κόσμο, χωρίς να είναι από τα στοιχεία αυτού του κόσμου;

Άρες μάρες Μπουτάρες

Έκανε περιοδεία στην Τουρκία ο κ. Μπουτάρης και, επειδή η Ελλάς ετούτη την περίοδο δείχνει σαν κινούμενη άμμος, εκείνος πιάνει πόστο για το μέλλον (το δικό του). Εβαλε ένα ωραιότατο ζευγαράκι κόκκινες κάλτσες αλλά ξέχασε την ημισέληνο. Σε κάθε περίπτωση το κόλπο έπιασε. Τα ΜΜΕ της γείτονος ασχολήθηκαν με τα πόδια του νηφάλιου δημάρχου κι εκείνος τους έδωσε και κατάλαβαν. Δήλωσε «αδελφός» με τους Τούρκους - κάτι για το οποίο ουδέποτε αμφέβαλε οιοσδήποτε Ελλην. Για να μη μείνει παραπονεμένη η γηραιά ήπειρος, ο πολυπράγμων πρεσβύτης τρέντουλας δήλωσε «εταίρος» με τους Ευρωπαίους. Μετά το γύρισε στην εθνικότητα του μπακλαβά και, τέλος, ήρθε στο «φιλέτο»: την ανάδειξη της οθωμανικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης! Κοίτα να δεις, ρε καρντάση μου. Εμείς οι αχάριστοι ραγιάδες είπαμε μπιραλάχ για να αποποιηθούμε αυτήν την κληρονομιά. Μπαϊλντίσαμε από επαναστάσεις κι αιματοχυσίες για να την ξεφορτωθούμε κι ο ερυθροκάλτσωτος κυριούλης θέλει να μας την αποδώσει ολόκληρη. Χωρίς να μας ρωτήσει! Είναι δε τόσο φιλέλλην, που δεν αρκείται στους Οθωμανούς, αλλά η περδικούλα του γουστάρει και νεοτουρκικά (βλέπε κεμαλικά) μερεμέτια!