Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Kι έτσι, σιγά-σιγά, συνηθίζουμε την ονομασία "Μακεδονία"...

Κάποτε, έστω και τυπικά, η αναφορά της FYROM ως "Μακεδονία" προξενούσε την αντίδραση και διαμαρτυρία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ...ήσυχος Ήλιος

thesiweather.com
thegwpf.org
Η είδηση δεν είναι καινούργια. Εδώ και μήνες (ή χρόνια, από το 2008 τουλάχιστον) ακούγεται ότι ο Ήλιος είναι σε φάση χαμηλής "δραστηριότητας" όσον αφορά τις ηλιακές κηλίδες (κυριολεκτικά, "πόσες κηλίδες, sun spots, μετριούνται στην επιφάνεια του Ήλιου")

Λέγεται ότι τις ηλιακές "κηλίδες" τις παρατήρησε για πρώτη φορά ο Γαλιλαίος το 1610 και άρχισαν να τις καταμετρούν το 1849 (και πήγαν πίσω κάτι χρόνια στην καταμέτρηση). Βρήκαν π.χ. ότι μεταξύ 1645 και 1715 είχε πολύ λίγες ηλιακές κηλίδες και η περίοδος αυτή ονομάστηκε "ελάχιστο Maunder" και "συνδέεται με το δριμύ ψύχος που επικρατούσε τότε σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Η εποχή αυτή τεκμηριώνεται από ιστορικά δεδομένα και ονομάζεται μικρή εποχή των παγετώνων κατά τη διάρκεια της οποίας τα ποτάμια πάγωναν και τα χιόνια παρέμεναν και στα χαμηλά υψόμετρα χωρίς να λιώνουν" (από εδώ). Ειδικά και εκείνη η ψυχρή περίοδος μπορεί να είχε και άλλες αιτίες.