Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Η γλώσσα του Ευαγγελίου και της εκκλησιαστικής υμνογραφίας

Το καλύτερο και γνησιότερο δείγμα της Ελληνικής των χρόνων της Κοινής είναι η γλώσσα του Ευαγγελίου. Είναι η Ελληνική όπως εξελίχθηκε στον προφορικό λόγο ως συνέχεια της Αττικής διαλέκτου που επικράτησε στην Κοινή. Είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της πρώτης πραγματικά Κοινής ελληνικής γλώσσας, αυτής που προέκυψε από την επικράτηση της Αττικής με βαθμιαία υποχώρηση των λοιπών διαλέκτων. Αυτής της κοινής προφορικής γλώσσας εξέλιξη υπήρξε η απλή προφορική γλώσσα, ή δημοτική, που διαρκώς μεταβαλλόμενη χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Έτσι λοιπόν διορίζονται οι πρωθυπουργοί στην Ελλάδα;

Ενώ τον Οκτώβριο του 2011, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, πρόσφατα εκλεγείς από το 44% των Ελλήνων, αποφάσιζε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να τοποθετηθεί ο λαός πάνω στο θέμα της συμφωνίας του PSI, την ίδια στιγμή, κάποιοι στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα αποφάσιζαν (εν αγνοία του), αφενός την καθαίρεσή του, αφετέρου το «σκότωμα» του δημοψηφίσματος. Τις σχετικές συνεννοήσεις μεταξύ Μπαρόζο, Σαμαρά και Βενιζέλου, εν αγνοία του Γ. Παπανδρέου, μπορεί κάποιος να τις διαβάσει στο γνωστό πλέον δημοσίευμα των Financial Times.

Ο άνθρωπος που έβλεπε το κόμμα να περνά...

Παραφθορά του τίτλου του εξαιρετικού "Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν" του Ζωρζ Σιμενόν,
...όπου ο συγγραφέας πραγματεύεται το αγαπημένο του θέμα που έχει να κάνει με τη σχέση του "ντυμένου ανθρώπου" (του ανθρώπου δηλαδή όπως πλαστά ή επίπλαστα παρουσιάζεται προς τα έξω, προς τον κόσμο ή και προς τον εαυτό του ακόμη μέσω του καθρέφτη) και του "γυμνού ανθρώπου" - της ωμής, σχεδόν βάρβαρης ουσίας που απομένει όταν οι μάσκες, τα φτιασίδια, τα κοστούμια των ρόλων πέσουν!

...για να διασώσουμε τα αυτονόητα...

Σχετικά με την υπετιθέμενη μαρτυρία που φέρεται ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης να έχει πει και καλά ότι «ο Σαμαράς θα σώσει την Ελλάδα» (!!!) μόλις το διάβασα η πρώτη αντίδραση ήταν να μου ανεβεί το αίμα στο κεφάλι!!!

Κατόπιν, αυτοσυγκρατήθηκα και είπα να ηρεμήσω χωρίς να γράψω τίποτε...

Έχουμε και λέμε: καταρχήν η φερόμενη μαρτυρία, από την μικρή έρευνα που έκανα, φαίνεται να δημοσιεύεται στο "πρακτορείο εκκλησιαστικής λειτουργικής και πολιτιστικής ενημέρωσης" "Λάβαρον" (http://www.lavaron.gr) το οποίο προσωπικά ως σήμερα ομολογώ πως δεν το γνώριζα. Από τις αναρτήσεις του είδα ότι ξεκίνησε να λειτουργεί πέρυσι στην αρχή του χρόνου.